Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Ако "Има такъв народ" не променят позицията си, много е вероятно да има предсрочни избори за парламент между 4-ти и 12-ти юли

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

Ако партия „Има такъв народ” предложи кабинет, той ще бъде гласуван от Народното събрание, тъй като имат 240 гласа, ако съдим по заявките, че всички ще ги подкрепят. Това каза политолога Димитър Ганев от Агенция „ТРЕНД” за обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”.

„ГЕРБ” няма да гласуват „за”, казвам го образно. Но, ако се предложи такъв кабинет, той ще получи подкрепа от всички останали. Ако председателя на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов казва, че ще се случи трети мандат, това означава, че те няма да предложат кабинет. Такава беше тяхната идея преди няколко дни, не знам дали има промяна. От тук нататък има конституционна процедура, който президента връчва на избрана от него политическа сила. Вариантите за това са четири. Желязната политическа логика следва, че той ще бъде връчен на БСП по няколко причини, като причина номер едно, че това все пак е третата политическа сила. Причина №2, председателя на „Демократична България” Христо Иванов каза, че не иска мандат. Би било странно да се даде мандат на някой който не иска. „Изправи се! Мутри вън!” е твърде малка формация, за да и се даде мандат, а пък мандат за ДПС би породил много въпроси. По тези причини, логиката следва, мандатът да бъде връчен на БСП. Има и една друга причина, Румен Радев не иска да къса връзката с редовия социалист, защото тази подкрепа ще му трябва само след няколко месеца на президентските избори.

Димитър Ганев каза, че БСП обаче едва ли ще могат да съставят кабинет и той да получи подкрепа в парламента. Според него, в такава хипотеза, ако „Има такъв народ” не променят позицията си и все пак предложат някакъв вариант на кабинет, то, някъде между 5-ти 12, 13-ти май трябва да бъде издаден указ на президента с разпускане на Народното събрание, назначаване на служебен кабинет и насрочване на нова дата на избори.

Пак според конституционната процедура, 60 дни до провеждане на парламентарен вот или по друг начин казано, първа техническа дата 4-ти юли, втора техническа дата- 11-ти юли. За провеждане на предсрочни парламентарни избори. В един указ се разпуска парламента и се назначава служебно правителство и се насрочва дата за избори. От този момент на нататък правителството на Бойко Борисов вече е заменено от служебен кабинет.

Според Ганев, хипотезата при която парламентарни и президентски избори са две в едно е възможна, ако бъде съставен кабинет с ограничен мандат, който да има хоризонт до септември или края на август, за да се назначи служебен кабинет който да подготви изборите.

Пак според него, ситуацията е доста динамична и трябва да има социологически проучвания, за да се коментират настроенията на обществото. Всичко друго би било несериозно.

(бел. ред. - цялото интервю може да чуете в звуковия файл)

ВИЖТЕ ОЩЕ

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево. За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете. „Любов, език и лидерство в равни дози” – този..

публикувано на 02.08.21 в 09:12
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: От лекарите и специалистите зависи дали ще се противопоставят на това да има недофинансирани и "златни" клинични пътеки

„ Много странно е, че ние като пациенти се примиряваме с източването на нашите пари за здраве чрез различни схеми ”. Това каза за предаването на Радио Варна „Позиция” журналистът от TV1 Миролюба Бенатова. Думите са по повод разследването й, което получи гласност в началото на 2021-а година, касаещо мними хоспитализации в правителствена болница...

публикувано на 31.07.21 в 14:45

"Преводачът на света" от Теа Монева с искрена поезия

Премиера на книгата „ Преводачът на света “ от Теа Монева в Арт салона на Радио Варна. Първа поетична книга, в която лирическият глас на Теа излъчва крехкост, независимост, умна свобода. Съзерцание на голямото, съзерцание на малкото. *** понякога сме затворени в балончета, а те са запечатани в бутилка понякога ме хващаш..

публикувано на 31.07.21 в 13:17
Яни Янев

Адвокат Яни Янев: За да убедиш съда в житейската аргументация на твоето трактуване на правните норми, се изисква много богата обща култура

Известният варненски юрист и вицепрезидент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Яни Янев беше гост на предаването "Златното сечение" на Радио Варна на 8 юли с водеща Валерия Василева. Разговарът е за юридическото изкуство, за майсторството на юристите - в частност на адвокатите, да съблюдават правилата на правото и закона, но от друга..

публикувано на 30.07.21 в 09:30
д-р Васил Тенекеджиев, археолог в РИМ-Варна

Археологът д-р Васил Тенекеджиев: И ние сме откриватели, но няма нищо общо между Индиана Джоунс и нас

Разхождайки се в старата част на Варна, много минувачи забелязват оградени терени, в които се правят дълбоки изкопи с тежка техника, които не са част от строителните работи на обектите. Става дума за археологически проучвания, които тревожат някои от гражданите. На ул. „Сан Стефано“ № 36 например, често минувачи решават, че „се рушат..

публикувано на 29.07.21 в 09:30
Творба на Александър Димитров

Художникът Александър Димитров: Всяка душа може да чуе песента на саламандъра

Това твърди пловдивският художник, който откри поредната си изложба във варненската галерия "Ларго" и я нарече „Песен на саламандър”. Специално участие в експозицията има бащата на автора - Симеон Димитров. В почти всички свои самостоятелни изложби през годините Александър Димитров създава и включва по една творба, особено..

публикувано на 28.07.21 в 09:45

Мария Бакалова: Надявам се, че все повече врати ще се отворят за талантите от България

Първата българска актриса Мария Бакалова, номинирана за наградата "Оскар" за поддържаща женска роля, стана кръстница на военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Това беше поводът за посещението й във Варна. Тя споделя пред Даниела Стойнова, че успехът се постига, ако си дисциплиниран, ако знаеш как да работиш, ако знаеш какво..

публикувано на 27.07.21 в 16:35