Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 2 години пътуваме за 4 часа с влак от Варна до София

Снимка: БГНЕС

До 2 години пътуването с влак от София до Варна през жп възел Карнобат ще се осъществява за 4 часа. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  в оставка Росен Желязков в Карнобат, съобщават от ресорното министесртво, като допълни, че това ще е възможно след модернизацията на жп линията Карнобат-Синдел, която вече е в ход. Поводът на посешението на министъра бе официалното откриване на обновената жп гара Карнобат.

„Новото здание на жп гара Карнобат, заедно с изграждането на железен път и телекомуникации, са резултат от последователна реформа и обновяване на железниците у нас“, каза министър Желязков.

Реконструкцията на гаров комплекс Карнобат е част от по-мащабен проект, който включва още жп гарите Подуяне, Искър, Казичене, Стара Загора и Нова Загора. Министър Желязков заяви, че скоро предстои за стартира модернизацията на жп гарите в Нова Загора и Айтос. Той припомни, че до момента са обновени редица приемни здания, в т.ч. Централна гара София и жп гара Подуяне.

По думите на транспортния министър в новия програмен  период са заложени огромни средства за жп инфраструктура и са дефинирани ясни проекти и срокове.  „По Плана за възстановяване и устойчивост една от предпоставките за подбор на проекти е  тяхната готовност за незабавна реализация“, коментира Желязков.

„Осигурили сме финансиране на редица проекти в Северна България, свързани с дигитализация, телекомуникации, развитие на интермодални връзки“, заяви министърът и допълни, че това говори за добра организационна и проектна готовност на НК „Железопътна инфраструктура“. „Вчера стартирахме коловозното развитие на Централна гара София, а в ход е модернизацията на жп връзката със сръбска граница. В новия програмен период предстои да бъде изградена и жп свързаност с Република Северна Македония“, обясни министър Желязков.

Проект „Реконструкция на гаров комплекс Карнобат“ е на стойност 4,1 млн. лева, осигурени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Той включва пълно архитектурно обновяване на сградата и прилежащите пространства, изграждане на съвременни системи и инсталации, и равнопоставен достъп за всички граждани.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът спря смяната на ръководството на "Автомагистрали"

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД. Това е станало след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов. Основният аргумент за решението е, че служебният министър..

публикувано на 23.06.21 в 13:33

Събират мнения и препоръки за проекта за леко метро във Варна

Мнения и препоръки относно вариантите за изграждане на градска железница (леко метро) във Варна могат да бъдат изпратени до 05.07.2021 г. включително на имейл адрес gamzakova@abv.bg, съобщиха от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство към Община Варна. Пълната разработка е достъпна в сайта на Община Варна – https:// varna.bg/bg/1460 ...

публикувано на 23.06.21 в 13:16

Областният управител на Добрич върна за ново обсъждане "синята зона" на Балчик

Областният управител на Добрич Васил Карапанчев връща за ново обсъждане решението, с което на 3 юни Общински съвет - Балчик прие Наредбата за реда и условията за платено паркиране на пътни превозни средства в общината. В заповедта, с указания за отмяна на решението, областният посочва, че не са приложени мотиви в изискуемия обем и съдържание, липсва..

публикувано на 23.06.21 в 12:19

Посланикът на Израел у нас е на посещение във Варна

Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България, е на посещение във Варна и  региона и във Варна. Той ще има срещи с представители на местната власт и визити в местни институции. Разговорът с кмета е от 15 часа След него са предвидени изявления  пред зала „Варна“ в общината.

публикувано на 23.06.21 в 11:32

1700 седмокласници решават тест по история

Хиляда и седемстотин седмокласници от 78 училища в страната решават днес тест по история и цивилизации. Резултатите им няма да се оформят като оценка. Те са база за изследване, което ще установи доколко са постигнати заложените цели в новите учебни програми. Сегашните седмокласниците са участвали в проучването и през учебната 2018/2019 г., когато са..

публикувано на 23.06.21 в 11:05
Мобилен пункт за опасни отпадъци

Лекарства и бои сред най-предаваните опасни отпадъци от бита

Четиридневна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата започна във Варна и ще продължи до 26 -ти юни включително, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. Гражданите ще могат да предават безвъзмездно опасни отпадъци от бита. Организатор е Община Варна и дирекция "Екология  опазване на околната..

публикувано на 23.06.21 в 10:48
Снимката е илюстративна

Търсят име за нов български кораб

До края на юни се приемат предложения за име на нов български кораб. Той ще бъде научно – изследователски и ще бъде съвместно използван от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна, от Българския антарктически институт и от Софийския университет „Климент Охридски”.  Това съобщи флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров - началник на..

публикувано на 23.06.21 в 10:35