Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уют с аромат на кафе в живота и в картините на Мария Чакърова

В третия ден на Възкресение Христово ви срещаме с Мария Чакърова. Тя е част от групата участници в проекта, завършил с изложба „Кафето. Друг начин на употреба.“ Първата част от нея вече бе представена във Варна, а втората предстои да бъде показан утре в Галерия 8. За кафето като култура, начин на живот, вдъхновение и материал за създаване на изкуство, разговаря Даниела Стойнова с художника Мария Чакърова. Един разговор, в който топлината на кафето се превръща в топлота върху белия лист, а светлината в рисунъка изплува сред тъмните краски на утайката.

Какво кафе пие Мария Чакърова? Турско, еспресо, шварц?

Това е еспресо и малко утайка от турско.

Смесица от култури...

Да. Смесица от два вида кафе: еспресо и турско.

Какво може да се нарисува с кафе?

Всичко.

А като изсъхне?

Като изсъхне то си е кафе. Както акварела. Там, където има утайка трябва да се фиксира по някакъв начин, защото тя като изсъхне и пада.

Вие какво нарисувахте?

Моите обичайни неща - интериори.

Интериор с кафе по-уютен ли е ?

Да. определено.

Има нещо топло в него.

Има топло, защото и кафето е в кафявите тонове. Много приятно. Много хубаво се рисува

Вие обичате ли докато рисувате да пиете кафе?

Аз пия едно кафе сутрин обикновено. Еспресо.

Дълго?

Не. късо. Черно късо без нищо.

Внимавайте! Серийните убийци обичали кафе без захар.

Може. Не съм още станала, но всичко се случва. Може и това да стане.

На кафе може да се гледа, а на рисунка с кафе?

По-трудно. Въпрос на въображение.

Вие виждате ли понякога картини в чашата си?

От еспресото не се получава добре. Трябва турско да пиеш. Навремето като ученичка имахме даже гледачка. Една наша съученичка гледаше на кафе.

И каза ли Ви, че ще станете художничка?

Не. Не ми каза. Аз не вярвам в тези неща. Нямам нагласа и може би за това не ми е предрекла.

Ако трябва да се нарисува животът Ви с кафе, каква ще е тя?

Светла.

Не толкова с черна утайка.

Няма значение. Дори и с утайка пак има светлина. Зависи как ще се направи.

Какво държи душата в тези трудни и малко бездуховни времена?

Трудно е това, че избягвам да се видя с колеги, но отивам да разгледам изложбите.

За изкуството трудно ли е това?

Трудно е. Да. По телефона се чуваме, по вайбър обменяме мисли.

Ще има ли онлайн изложба на Мария Чакърова?

Ако направя изложба, то тя ще е реална.

И каква?

Още не съм решила.

Пандемична?

Ще бъде по-скоро ретроспективна с мои черно-бели графики.

Колко години изминаха откакто рисувате?

От 53 години излагам.

Това ли е смисълът на живота всъщност?

Не е само това смисълът. Смисълът е да имаш и семейство. Но това ми е работата. Винаги съм я обичала. Тя ми е работа и хоби.

А сънувате ли?

Сънувам, че рисувам нещо, но никога не успявам да го пресъздам на следващия ден.

Казват, че най-красивото се виждало насън.

Може. Но някак не ми се получава. Понякога се оставям и рисунката ме дърпа. Тя подсказва накъде да бъде. А що се отнася до пандемията,  художникът по принцип е самотен човек. Той стои сам в ателието и си рисува. Няма нужда от публика.

Интервюто с Мария Чакърова можете да чуете в звуковия файл.

Утре, 5 май, от 14.00 до 19.00 предстои представянето на част втора от проекта „КАФЕТО. ДРУГ НАЧИН НА УПОТРЕБА“. Творбите са с размери 38.5/28.5 см, изрисувани  върху хартия 400 гр/м.кв, от 100 % памук. В тази част на проекта ще бъдат представени картини на Пламен Аврамов, Нено Белчев, проф. Ангел Станев и Кремена Цанкова, както и художници участвали в първата част. В нея бяха включени творби на Албена Коева, Валентина Бъчварова, Веселин Начев, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Иван Димитров-Вака, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Мария Чакърова Милко Божков, Светла Косева и Цанко Цанков.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35

Честваме 80 години от рождението на Гена Димитрова

На големия християнски празник Гергьовден незабравимата Гена Димитрова щеше да навърши 80 години. През 2005 година тя ни напусна без време. По повод годишнината Софийската национална опера и балет ще излъчи в платформата Eventim на 6 май от 19 часа спектакъл на операта "Джоконда" от Понкиели с участието на голямата прима от 1999 г. В..

публикувано на 06.05.21 в 10:38

Сателитни снимки показват презастрояването по Черноморието през последните 17 години

Как се промениха плажните ивици по Черноморието през последните 17 години? Отговорът дават снимки, заснети със сателит, които показват разликата между 2003 и днес. Подбрани са от еколога Борислав Борисов. Той определя застрояването, особено по Южното Черноморие като необратимо. „Унищожена е природа, която трудно ще бъде възстановена, а и не виждам..

обновено на 05.05.21 в 10:52

Необичайните шевици на Диана Димитрова

Впечатляващи пана, голям формат с български шевици създава Диана Димитрова от Елин Пелин. Преди няколко години, след десетилетие в Америка, тя прибра сърцето си вкъщи, както сама казва. Завърнала се е с цялото си семейство и днес се е посветила на просвещението на най-малките в българските традиции и фолклор. Диана създава пана под формата на мозайки..

публикувано на 03.05.21 в 14:00

Отец Алексей е най-щастливият човек във Варна, с шест деца, чиито имена започват с буквата А

Божият промисъл е нещо, което трудно можем да обясним, твърди отец Алексей. Пет от децата са планирани, шестото, което се казва Ангела, не е. Всяко дете идва със свои вродени качества на земята. Те си личат от ранна възраст. Бременността не е математика, има хора, които са без проблеми, но не могат да имат деца. Бог знае бъдещето, преди то да е..

публикувано на 02.05.21 в 09:33

Данаил Николов: По-качествена е продукцията от старите породи животни

Във варненското село Доброглед се отглеждат стари породи животни. Такива, които вече рядко се срещат у нас. Това се случва благодарение на фермата на Данаил Николов. Той по професия е ветеринарен лекар. А от малък обича животните и прекарва достатъчно време с тях. Чуйте какво разказа пред Ваня Славова за стопанството си:..

публикувано на 30.04.21 в 10:25

Варна няма пространство за графити артисти

Ако търсиш поле за изява или искаш да научиш нещо ново, това е твоето място! Това е първото изречение в рекламния плакат на Българското графити училище. То е напълно безплатно и всеки може да се присъедини към новата му учебна година, която започва от 15 май. Занятията ще се провеждат в Морската градина във Варна, а участниците ще се учат на..

обновено на 29.04.21 в 13:30