Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Теодор Ставров: Добри примери има много, но не чуваме за тях

Теодор Ставров е млад мъж, който не е безразличен към това, което се случва около него. По време на пандемията много от нас изпитаха остра липса на позитивизъм и добри новини, а животът не е спирал да ни ги дава. Теодор решава, че е време да се говори повече за добрите примери в България и от света, защото ги има, много са, но и много често не научаваме за тях. И точно така случайно, по време на репортажа за един пример за добрина "От хора за хора", екипът на Радио Варна научи за инициативата на Теодор Ставров. С него ни среща Мариела Димитрова:

Започнах, когато бях пренаситен от негативна енергия по медии и телевизии. Имах нужда да създам канал за позитивна информация, за позитивни новини и го направих чрез групата „Добрите примери” като начало преди две години.

Вие ли я създадохте?

Аз я създадох, движа, организирам всичко сам. Първата ми кампания „Хапка надежда” беше, може би, най-тежката. Национална кампания, която беше реализирана вече в много градове, в София, Пловдив, Бургас, но не виждах за Варна. Реших да се поинтересувам и се оказа, че във Варна няма все още организатор. Реших аз да поема щафетата за Варна, станах организатор и започнахме да осигуряваме храна и подкрепа за медиците на първа линия по време на пандемията. Появи се и едно заведение, което искаше да помогне и за Добрич, понеже аз съм от Добрич, и си казах „ОК”. Аз се захванах за Варна, но в крайна сметка има човек, който иска да помогне за Добрич. Просто запалих колата, отидох и направих едно-две хранения и там.

Имате ли вече прокарани трайно работещи пътечки?

Има изградени трайно хора и дарители, които са готови да ме подкрепят в зависимост от това какво ще подема. Все пак аз работя нещо съвсем различно?

Какво?

Координатор проекти в компютърна компания. Имам екип и с работно време от 9-т до 6-ст всеки ден.

Имате ли нови идеи как да продължите или целта ви е повече да има устойчивост?

Целта ми е да покажем добрите примери и да заразяваме все повече хора. Аз вярвам и от първо лице мога да кажа, че доброто е заразно. Когато аз си направих една група „Добрите примери” изобщо не съм предполагал, че ще стигна дотук, да бъда толкова активен, да се занимавам с кампании, да организирам някакви неща.

И да давате интервюта...

Да давам интервюта (смее се), но е много заразно. Всъщност това, което стартирах с добрите примери за хората и за обществото беше да им давам „Сертификат за признателност”. Аз издирвам добри примери – хора, които правят добро, свързвам се с тях и им издавам един уникален „Сертификат за признателност”, който им го връчвам като жест от моята платформа. И всъщност емоцията, която започнах да получавам отсреща с тези хора, когато им дам тази хартийка като видя как тя значи нещо за тях, дори и да е една хартийка, тя означава някакво признание за тях и доброто им дело. Това ме зарази да продължавам да правя добро за хората и да правя все по-големи и големи неща.

Вие за какво сте благодарен?

Ако говорим за какво съм благодарен покрай тази платформа и тази идея – благодарен съм, че много ми промени всъщност живота и мен самия. Започнах да гледам с много по-различно око на живота, под различен ъгъл. Видях, че има адски много добри хора, просто те са някъде там по ъгълчетата и чакат някой катализатор като мен да ги сръчка и от „добри хора” да се превърнат в „добри дейни хора”. За две години се сблъсках с много добри дейни хора, които правят уникални неща, супер талантливи, които си струва да познаваш и да покажеш.

Последният добър пример, който ви впечатли, трогна?

Те са вече много, за година и нещо съм раздал близо 50-т сертификата. Но последният сертификат, който връчих беше на едно момче от Добрич на 15-т години, който е най-младият в България майстор-шахматист и го подготвят да ни представя на световното първенство. Той се казва Момчил Петков и сам по себе си е добър пример с това, която прави, той е на 15-т и от 10-т години се занимава с шах.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димана Шишкова: Парковете, по резпоредби следват ЗУТ, който е закон за строителството

Национална петиция за защита на зелените градски площи и дърветата в градска среда събира гражданска подкрепа за законодателна инициатива в тази посока. Събраните подписи до момента са над 1 300. Инициатори на петицията са млади хора, които в защита на „Бедечка”, градския парк на Стара Загора, протестираха и създадоха филм. Документалната лента..

публикувано на 04.08.21 в 15:08

Деца творят "Нашата Варна" в изложба

Изложба „Нашата Варна” ще бъде открита на 12 август от 19ч. в „Арт галерия Тереза Зиковска”. В изложбата ще бъдат включени както специално нарисувани на темата творби на Тереза Зиковска, така и картини на деца от Варна. Идеята е все повече деца да се докоснат до изкуството и да се опитат да рисуват по свой начин. Това каза за Радио Варна..

обновено на 04.08.21 в 09:28

Александър Петров от Добрич с голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“

Александър Петров от Добрич е лауреат на Голямата награда за 2020-а година на Фондация „Димитър Бербатов“ от тринайстото издание на Годишните награди „Успелите деца на България“. 19-годишният младеж, който от години се занимава с пеене в Студио за поп-рок певци „Сарандев“ и пише поезия, спечели първото място в категория „Изкуства“. Само през..

публикувано на 03.08.21 в 09:59

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево. За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете. „Любов, език и лидерство в равни дози” – този..

публикувано на 02.08.21 в 09:12
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: От лекарите и специалистите зависи дали ще се противопоставят на това да има недофинансирани и "златни" клинични пътеки

„ Много странно е, че ние като пациенти се примиряваме с източването на нашите пари за здраве чрез различни схеми ”. Това каза за предаването на Радио Варна „Позиция” журналистът от TV1 Миролюба Бенатова. Думите са по повод разследването й, което получи гласност в началото на 2021-а година, касаещо мними хоспитализации в правителствена болница...

публикувано на 31.07.21 в 14:45

"Преводачът на света" от Теа Монева с искрена поезия

Премиера на книгата „ Преводачът на света “ от Теа Монева в Арт салона на Радио Варна. Първа поетична книга, в която лирическият глас на Теа излъчва крехкост, независимост, умна свобода. Съзерцание на голямото, съзерцание на малкото. *** понякога сме затворени в балончета, а те са запечатани в бутилка понякога ме хващаш..

публикувано на 31.07.21 в 13:17
Яни Янев

Адвокат Яни Янев: За да убедиш съда в житейската аргументация на твоето трактуване на правните норми, се изисква много богата обща култура

Известният варненски юрист и вицепрезидент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Яни Янев беше гост на предаването "Златното сечение" на Радио Варна на 8 юли с водеща Валерия Василева. Разговарът е за юридическото изкуство, за майсторството на юристите - в частност на адвокатите, да съблюдават правилата на правото и закона, но от друга..

публикувано на 30.07.21 в 09:30