Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия с инвестиции у нас и завод за стомана край Варна

Индия планира да инвестира 100 трлн. рупии (1,35 трлн. долара) в инфраструктурата си, за да стимулира икономическия растеж и да създаде работни места, заяви премиерът на третата по големина икономическа сила в Азия Нарендра Моди, определяйки националните приоритети по време на Деня на независимостта на страната. 

Инвестициите ще бъдат съсредоточени в логистичния сектор на Индия, за да се подпомогне интегрирането на различните видове транспорт на страната, посочва Моди.
„Това ще намали времето за пътуване и ще увеличи производителността на индустрията. Това ще помогне на индийската индустрия да стане глобално конкурентоспособна и да развие бъдещи икономически зони", добавя той.
Индия планира да привлече инвестиции в производството, за да подпомогне икономиката си след пандемията от коронавирус, докато се конкурира в глобалните вериги на доставка, доминирани от Китай.

"За да може Индия да разчита на себе си, е наложително тя да стане енергийно независима. Индия ще стане енергийно независима до 100-годишнината си от независимостта“, подчерта индийският премиер.

Пътната карта на страната за енергийна самодостатъчност включва превръщането на Индия в глобален център за зелен водород и премахването на въглеродните емисии от железопътния транспорт до 2030 г.

Наскоро индийският народ празнува своята Независимост. Денят на независимостта бележи края на британското управление през 1947 г. и установяването на свободна и независима индийска нация. Той отбелязва и годишнината от разделянето на субконтинента в две държави, Индия и Пакистан, станало в полунощ на 14–15 август 1947 г. (В Пакистан Денят на независимостта се отбелязва на 14 август).

Британското управление в Индия започва през 1757 г., когато след победата на Великобритания в битката при Плейси Английската източноиндийска компания започва да упражнява контрол над страната. Тя управлява Индия в продължение на 100 години, докато не бъде заменена от прякото британско управление (често наричано британския радж), вследствие на индийския бунт през 1857–58. Индийското движение за независимост започва през Първата световна война и се ръководи от Мохандас К. Ганди, който се застъпва за мирен и ненасилен край на британското управление.

Денят на независимостта се отбелязва в цяла Индия с церемонии по издигане на знаме, публични паради и пеене на индийския национален химн. Освен това в столиците на държавата се организират различни културни програми. След като премиерът участва в церемонията по издигане на знамето на историческия паметник на Червения форт в Олд Делхи, настъпва парад с членове на въоръжените сили и полицията. Тогава министър-председателят прави телевизионно обръщение към страната, като разказва за основните постижения на Индия през предходната година и очертава бъдещите предизвикателства и цели. Полетът на хвърчила също се е превърнал в традиция за Деня на независимостта, като хвърчила с различни размери, форми и цветове изпълват небето.


75-годишнината от независимостта на Индия се отбелязаха във Варна. Честването е специално за нас, последните години преодоляхме много предизвикателства, каза Санджай Рана. Мислим как ще надграждаме бъдещето, за да бъде държавата ни по-развита и народът ни по-щастлив.
Даниела Стойнова разговаря с посланика на Индия у нас Санджай Рана.
Интервюто може да чуете в прикачения звуков файл:
- Разбрах, че край Варна ще има завод за стомана. Кога във времето ще се осъществи това?
- При вас има добра инфраструктура, квалифицирана работна ръка, добри природни ресурси, тази е причината Индия да гледа на България като портал към Европейския съюз. Имаме доста успешни инвестиции в България: Ай Ти компании в района на София, в Пловдив имаме селскостопанска фирма, която произвежда и изнася за Индия семена на кориандър. Последната планирана инвестиция е за неголям по мащаб завод за стомана край Варна. Очаква се да се наема много местна работна ръка, а продукцията да се изнася в чужбина. Ще бъде разположен в близост до пристанището, за да се улеснява износът. На този етап все още се работи по планирането на проекта.
- Що се отнася до отношенията ни в сферата на туризма, съществува ли вариант да се снимат филми, които да се рекламират в Боливуд?
- Няколко големи и значими известни индийски филми са снимани в България. По този начин се популяризира името на страната ви. Много индийци имат желания да пътуват до България. Надявам се след коронакризата пътуванията да се възобновят.
- Как се справя сега Индия с пандемията? Може ли да си сътрудничим в тази сфера?
- Наистина коронавирусът е предизвикателство за целия свят и за всички страни, включително за Индия и България. През април и май премина втората вълна у нас. Сега вече може сами да си осигуряваме ваксините. Произвеждаме вариант на Астра Зенека, разполагаме със Спутник, имаме и изцяло нашенска нова ваксина "Джайдъс", тя е първата ДНК-ваксина, произведена в света. Ние водим най-голямата кампания по ваксиниране в света, тъй като сме ваксинирали повече от 550 милиона души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10