Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров се съветва с бизнеса за COVID мерките

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров изпрати писмо до работодателските организации, браншови организации в туризма, ресторантьорството, хотелиерските услуги, организации в сферата на културата, спорта и др.

В писмото се посочва, че през последната седмица нараства броят на положителните тестове за COVID-19, както и броят на хоспитализациите и починалите от коронавирусна инфекция. Това налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, за да се забави разпространението на вируса, да се избегне претоварване на медицинския персонал в болниците и да не се стигне до изчерпване на капацитета на здравната системата.

Министърът на здравеопазването се обръща към организациите с молба да се запознаят с предложените от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев мерки и да изразят становище.

Организациите са поканени да дадат свои предложения и виждания за ограничаване на разпространението на вируса, което да е възможно най-щадящо за извършваните от тях дейности.

Д-р Кацаров очаква и предложения за това, какви биха били най-подходящите мерки за компенсация на засегнатите дейности, които да бъдат разгледани от ресорните министерства и ведомства.

Според картата на Националния център по заразни и паразитни болести, която отчита заболеваемостта в страната към 29 август, общо 12 вече са областите в страната, които са в червената COVID зона. Това са София-град, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Търговище, Велико Търново, Русе, Силистра. Останалите 16 области са в жълта зона, където нивото на заболеваемост от 100 до 250 на 100 000 души население.

За последното денонощие е отчетен скок на броя на заразените с коронавирус и на починалите. Новите случаи са 2090. Процентът на заразените е 6,5 при направени над 32 000 теста. 109 души са изгубили битката с болестта. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяващи разкриха екскурзоводи без лиценз в Балчик

Продължават съвместните проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Икономическа полиция за законово упражняване на професията „Екскурзовод“. В рамките на съвместната акция са проверени четирима екскурзоводи на групи на ключови туристически обекти по Черноморието – Ботаническата градина и „Двореца“ в Балчик. При..

публикувано на 01.08.24 в 19:00

Трети ден протест срещу спрения светофар на кръговото до "Почивка" (СНИМКИ)

Втори ден протест срещу спирането на светофара след кръговото на "Почивка" (ВИДЕО и СНИМКИ) Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите Светофарът на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и ул. "Янаки Богданов" е спрян до 20 август, уточни по-рано през деня кметът Благомир Коцев. Той обясни, че..

публикувано на 01.08.24 в 18:20

Маршрутни промени на линия 409 в петък

На 2 август (петък) автобусите на „Градски транспорт“ ЕАД Варна по линия 409 с курсове от гр. Аксаково посока к. к. „Златни пясъци“ в 06:30, 07:00, 07:30, 08:00, 08:30 часа и автобусите от к. к. „Златни пясъци“ посока гр. Аксаково с курсове в 07:30, 08:00, 08:30, 09:00 и 09:30 часа, няма да обслужват спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“,..

публикувано на 01.08.24 в 17:52

Дерайлирали вагони в участъка Мирково - Долно Камарци, очаква се закъснение на нощния влак София-Варна-София

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за вдигане на..

публикувано на 01.08.24 в 17:22

Кметът на "Аспарухово": Разбирам притесненията на протестиращите, кедрите са символ за района

Жители на квартал "Аспарухово" ще излязат на протест тази събота от 17.00 часа срещу изсичането на няколко кедрови дървета в центъра на квартала. Причината за намерението за премахването е предстоящ строеж на 6-етажна кооперация, каза за Радио Варна един от организаторите на протеста Елена Христова. Тя поясни, че застрашени от отсичане са седем дървета,..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

Затварят за час пътя Бургас-Варна след Обзор в събота

В събота предстои да бъде затворен пътят Бургас - Варна (след Обзор) заради протести. Своето недоволство ще изразят граждани от Попович, област Варна, от 11 до 12 часа, предаде БНР-Бургас.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през..

публикувано на 01.08.24 в 15:38
Министерство на земеделието

Освободиха Таня Георгиева от длъжността заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на земеделието е освободена Таня Георгиева, предаде БНР.  В молбата ѝ като причина за напускането са посочени лични причини, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Въпреки че част от браншовите организации в земеделието от две седмици настояват за оставката на..

публикувано на 01.08.24 в 15:00