Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честваме Свети Климент Охридски

Снимка: БГНЕС

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски.

Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония.

Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: "Пространното житие на Климент Охридски" от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в "Краткото житие на Климент Охридски" или т. нар. "Охридска легенда" от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234). Хоматиан пише, че първите гръцки преводи Климент е направил на "тукашния български диалект". Теофилакт е този, който го нарича "пръв епископ, който проповядвал на български език" и "най-учен мъж", а Димитрий Хоматиан пише за Климент: "Пръв той заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий, известния учител на благочестие и православна вяра на мизийския народ.

"Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската и аланската мисии на Кирил и Методий през 859-861 г. Безспорно Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим в 868 г., преди смъртта на св. Кирил.

След смъртта на Кирил в Рим през 869 година той се връща с Методий в Панония и Великоморавия, а след като Методий почива (пролетта на 885 г.), Климент, заедно с избрания от Методий за негов наследник Горазд, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във Великоморавия. Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил". Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се развива постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век.

Изображения на св. Климент се срещат от началото на XIV век на икони и стенописи (Охрид, ц. Св. Климент). Йеромонахът Атанасий от манастира Св. Йоан Кръстител на о. Парос превежда на новогръцки "Пространното житие", написано от Теофилакт, и го издава през 1784 и 1805 г. След това то се печата в нови издания. Съществуват много народни легенди за Климент Охридски и многобройни научни публикации.

На 25 ноември Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва и своя патронен празник с академично тържество. Най-старото висше учебно заведение празнува 133 години.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания набира средства за костенурките у нас

Kaмпания за набиране на средства започват от единствения у нас спасителен център за костенурки в днешния т.нар. „Щедър вторник” – 30 ноември. (Денят е в противовес на т.нар. черен петък). Центърът се намира в обзорското с. Баня, работи от 2007 г., и до момента през него годишно минават между 200 и 800 костенурки. Искаме да изградим..

публикувано на 30.11.21 в 15:12

Заспаха ли зимен сън мечките в Белица?

Ноември си отива, природата с всеки изминал ден ни напомня за наближаващата зима, която „чука на вратата“. И част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече заспаха своя зимен сън, а останалите се подготвят активно. Подготовката за т.н. хибернация при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество..

публикувано на 30.11.21 в 14:53

Жител на с. Червенци: На село рядко има от коронавирус да боледуват хора

Ваксинирани ли са жителите на вълчидолското село Червенци? Как приемат противоречивите твърдения за ваксинацията срещу Ковид 19 и страхуват ли се от вируса? На село нямат нужда от зелен сертификат, защото там няма заведения, културни институции като театър, опера, киносалон, камо ли големи магазини над 300 кв. м. или молове. Мотивацията за..

публикувано на 30.11.21 в 12:30

От Андреевден денят започва да расте

Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа. Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че..

публикувано на 30.11.21 в 07:28

„Лесна работа“ – Подарък щастие за всеки, който иска да го получи

Бързам да ви включа в разкошното настроение на едно съвършенство. Тези дни се оказах на невероятно място. Слънце огряваше улицата и младежи свиреха джаз. Ноемврийски джаз, а доставяше вълнуващи летни преживявания. Минувачите забавяха ход, за да послушат възхитени. Винаги е така: една красива мелодия може за минути да превърне ноември в..

публикувано на 29.11.21 в 16:55

18-годишна добричлийка напът да стане първата българка, полетяла в космоса

Първокурсничката от Софийския университет Татяна Иванова е приета да участва в единствената програма в света , която тренира и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Програмата се организира от Международния институт по космически науки и Project PoSSUM и си партнира с двата космически университета в САЩ, където треньори са..

обновено на 29.11.21 в 16:16

Предай хартия, спаси дърво

Събирате ли разделно хартията от останалите отпадъци? А знаете ли, че един тон рециклирана хартия спасява от изсичане 17 дървета? Над 100 офиси на фирми, учреждения, учебни заведения и домакинства във Варна предават безвъзмездно за рециклиране хартията си за кампанията „Лист по лист“. От 2000 г. насам, благодарение на участниците в..

публикувано на 29.11.21 в 15:52