Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказки за дървото разказва художникът Цветан Лазаров

На 25 ноември 2021 г., от 18.00 часа Арт Галерия “Ларго” ще представи Цветан Лазаров с изложба – живопис и скулптура, озаглавена „Приказки за дървото”. Това е петата самостоятелна изява на софийския художник във варненската галерия. След няколкогодишно очакване в настоящата изложба авторът представя не само живопис, но и кавалетна бронзова пластика.

Настоящата изява на Цветан Лазаров е продължение на изложбата му в София от пролетта на тази година. В експозицията са включени картини на тема „Дървото на живота“. Това е дървото, което дава смисъл на Рая. Според автора то има специално послание. За изложбата си Лазаров казва:

„Дървото в средата на Рая е връзка между светове. Него хем го има, хем то не е истинско дърво.Ние четем за Рая, където има две дървета – Дървото на живота и Дървото за познаване на добро и зло. Дървото на живота, това е човека в неговата обща форма – това е човека в неговата цялост – мъжът и жената.Дървото идва от подземния свят, расте в светлината, над земята, към небето. Корените му са в земята, а листата са устремени нагоре, към светлината, към духовното. Така дървото се явява една връзка между материалното и духовното, между светлината и мрака, то опосредства превръщането на тъмното в светло.“

В експозицията поне половината картини разработват темата за Дървото - символ на началото, на корените ни и връзката ни с него. Ще видим портрети на „Дървото, което помни бурите“, на „Малкото дърво“, на „Мистериозната гора“ и на „Омагьосаната гора“. Стилизирани, мистични, натоварени със символика и скрити послания.

Освен „портрети на дървото“ в изложбата са включени творби, апотеоз на женската красота. Както винаги в творчеството му, моделите на художника са нежни, ефирни, вглъбени, в състояние на съзерцателност, изящни и безтегловни. За това възприемане на творбите допринася и изключително изчистената, пастелна палитра, с която Цветан Лазаров е познат сред ценителите. Освен картините с нежни женски образи, посетителите на изложбата ще се насладят на няколко натюрморта, също типични за Цветан, пълни с плодове – нарове, ябълки, череши и круши. А за настоящата си изява във Варна Цветан Лазаров е донесъл и няколко кавалетни бронзови пластики, отново претворяващи елегантната изтънченост, непреходната красота и грация на жената.

Светлана Вълкова разговаря с художника:


Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната художествена академия в София в периода 1984 – 1989 г. със специалност живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др. През 1997 г. след няколко изключително успешни изложби получава постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в Хускварна, Швеция. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45

Q-Jazz Festival - джазът на младите, започва днес

Предстои провеждането на третото издание на Q-Jazz Festival - Джазът на младите! Плажът на рибарското селище "Карантината" става джаз сцена на  11, 12 и 13 юли.   В ходът свободен . Тази година любителите на джаза могат да се насладят на изцяло авторкси репертоари. Фестивалът е създаден е с некомерсиална цел като естествено продължение на..

публикувано на 11.07.24 в 10:00