Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приказки за дървото разказва художникът Цветан Лазаров

На 25 ноември 2021 г., от 18.00 часа Арт Галерия “Ларго” ще представи Цветан Лазаров с изложба – живопис и скулптура, озаглавена „Приказки за дървото”. Това е петата самостоятелна изява на софийския художник във варненската галерия. След няколкогодишно очакване в настоящата изложба авторът представя не само живопис, но и кавалетна бронзова пластика.

Настоящата изява на Цветан Лазаров е продължение на изложбата му в София от пролетта на тази година. В експозицията са включени картини на тема „Дървото на живота“. Това е дървото, което дава смисъл на Рая. Според автора то има специално послание. За изложбата си Лазаров казва:

„Дървото в средата на Рая е връзка между светове. Него хем го има, хем то не е истинско дърво.Ние четем за Рая, където има две дървета – Дървото на живота и Дървото за познаване на добро и зло. Дървото на живота, това е човека в неговата обща форма – това е човека в неговата цялост – мъжът и жената.Дървото идва от подземния свят, расте в светлината, над земята, към небето. Корените му са в земята, а листата са устремени нагоре, към светлината, към духовното. Така дървото се явява една връзка между материалното и духовното, между светлината и мрака, то опосредства превръщането на тъмното в светло.“

В експозицията поне половината картини разработват темата за Дървото - символ на началото, на корените ни и връзката ни с него. Ще видим портрети на „Дървото, което помни бурите“, на „Малкото дърво“, на „Мистериозната гора“ и на „Омагьосаната гора“. Стилизирани, мистични, натоварени със символика и скрити послания.

Освен „портрети на дървото“ в изложбата са включени творби, апотеоз на женската красота. Както винаги в творчеството му, моделите на художника са нежни, ефирни, вглъбени, в състояние на съзерцателност, изящни и безтегловни. За това възприемане на творбите допринася и изключително изчистената, пастелна палитра, с която Цветан Лазаров е познат сред ценителите. Освен картините с нежни женски образи, посетителите на изложбата ще се насладят на няколко натюрморта, също типични за Цветан, пълни с плодове – нарове, ябълки, череши и круши. А за настоящата си изява във Варна Цветан Лазаров е донесъл и няколко кавалетни бронзови пластики, отново претворяващи елегантната изтънченост, непреходната красота и грация на жената.

Светлана Вълкова разговаря с художника:


Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната художествена академия в София в периода 1984 – 1989 г. със специалност живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др. През 1997 г. след няколко изключително успешни изложби получава постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в Хускварна, Швеция. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колекциите на Етнографската къща в Добрич вече и в интернет

В края на миналата година екипът на Етнографската къща към Регионалния исторически музей в Добрич започва нова инициатива , чрез която целта е в онлайн пространството да бъдат представени колекциите, които се съхраняват там. През последните две години, заради сложната епидемична обстановка, голяма част от идеите на музейните работници се реализират..

публикувано на 17.01.22 в 16:36

Нено Белчев представя изложбата „Художнико, отрежи езика си”

Изложбата е част от поредицата "ПОКАЖИ МИ ЕЗИКА СИ!", а повечето рисунки са изпълнени с акрилни бои върху черна хартия. Някои са цветни, но повечето са черно-бели. За разлика от заглавието на изложбата, което е перафраза на Матис, рисунките са съвсем непретенциозни, твърди авторът и определя себе си като "свободен електрон, който си бръмчи, ей тъй, без..

публикувано на 17.01.22 в 12:48

"Кървава сватба" на Федерико Лорка ще се играе премиерно във Варна

Представленията са на 18 и 19 януари 2022 от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Пиесата „КЪРВАВА СВАТБА“ на най-значимия испански поет и драматург на XX век Федерико Гарсия Лорка е втората от селската трилогия, която режисьорът Стоян Радев Ге. К. поставя на Варненска сцена . Чувствената, романтична и страстна история за..

публикувано на 17.01.22 в 06:10

Тази година няма да има "Варна Лит"

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ няма да се проведе през тази година, оповестиха организаторите. Според тях миналогодишното издание на феста с мото „Герои сега“ е пожънал истински успех, но този успех е постигнат въпреки съкратения бюджет в сравнение с предишни години, и то бюджет, предоставен едва 3 дни преди началото на..

публикувано на 14.01.22 в 15:00

Градската художествена галерия във Варна с нов директор

Градската художествена галерия във Варна има нов директор. Доротея Павлова наследява поста от изкуствоведа Пламена Рачева. Сред основните й приоритети са дигитализация на фонда на галерията, образователна програма за формиране на публики.  Ще се постарая да продължа традицията на галерията, която има 70-годишна история, да продължа това, което е..

публикувано на 14.01.22 в 14:51

Десетте читалища в община Балчик очакват изпълнение на общинската субсидия през 2022

Пламен Банчев остава начело на Общинското читалищно сдружение след проведено отчетно-изборно събрание на неправителствената организация. Запазва се и Управителният съвет от трима членове, в състава му влизат още  Елица Стайкова - секретар на НЧ „Васил Левски“ - Балчик, и Надя Куртева от НЧ „Бачо Киро“ – с. Кранево. Основната дейност на организацията..

публикувано на 13.01.22 в 15:59

13 януари – Ден на българското кино

На 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на легендарния пионер в киното Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан,..

публикувано на 13.01.22 в 07:22
Подкасти от БНР