Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: За хората и мрънкането

Снимка: pixabay.com

Има хора с вълшебна съставка, нали? Някои от тях с удоволствие допускаме в приятелския си кръг, други красят обществения живот. Където и да се намират, те ни се отразяват добре. Веднага бият на очи с усмивка, открит поглед и изправена стойка. Специалисти твърдят, че тези три елемента са нещо като визитка на успеха.

Влиза усмихнат, самоуверен и уважаващ себе си човек. Където и да е. Харизмата му моментално сякаш грабва микрофона и с мощен глас се провиква: „Насам! Погледнете! Ето ме! Аз съм тук и съм супер!“

Но думата ми не е за тези хора, в които замечтано се взираме с желанието някой ден да сме като тях, да излъчваме победа. Не. Думата ми е за фалшификатите. Просто през последните години вдъхновители и мотиватори неволно съдействат за производството на симуланти. Не ме разбирайте погрешно! Чудесно е това, че хората се учат да се държат мило и добронамерено, но има една важна подробност и тя е в автентичността.

Днес, например, трябваше да реша дали да си купя един костюм, или не. Според рок звездата на успешния бизнес, която ме консултираше в магазина, задължително трябваше да си тръгна с този костюм, иначе щях да съм живяла напразно, толкова хубаво ми стоял. Жената беше супер, но нямаше представа, че аз действително гледам в огледалото и ако там има зелен слон на райета, виждам зелен слон на райета, а не розови облачета над ягодови полета. Така че не й се получи, въпреки решимостта да продаде стоката. В този случай не се сърдя.

Но друг разговор ме провокира да отворя дума за фалшификатите.

Има едни мили хора, които красиво опаковат мрънкането си, завързват му подходяща панделка и толкова много харесват продукта, че самите те започват да вярват в него.

Преди малко изслушах сърцераздирателно оплакване в стил „ако не беше този ужасен човек, сега нямаше да се свивам в малка квартира, а щях да имам два собствени апартамента в Милано“. Именно това ме провокира да споделя мнение. Защото повечето от нас са били в сходно положение - да съжаляват за неща, които са направили, или по-скоро не са имали смелост да направят. Понякога дори набираме инерция в мрънкането. Нали си спомняте класическата отправна точка: „Ако не беше Хикс, всичко щеше да е перфектно! Щях да постигна велики неща!“?

Отговорът е само един: „Ако си искал, си щял!“.

Сигурна съм, че трябва да има преформулиране, защото колкото и симпатичен да е човекът, който мрънка, той всъщност се самозалъгва, а следователно: постъпва зле. Първо - към себе си и след това – към останалите, които са принудени да го слушат. И колкото добре да е опаковано и елегантно поднесено, мрънкането прави средата нездравословна.

Талантливи хорове от мърморковци... Първи, втори, трети глас... И симфоничен оркестър – за разкош. Това дава старт и на нагласи, благодарение на които се преборихме за култовото второ място в топ 5 от най-песимистичните държави. Ама никак не ни се получава добре с този индекс на надеждата!

Лесна работа е да сме наясно, че никой, освен нас, не носи отговорност за нашите решения и постъпки.

Осъзнавайки го, даваме възможност на себе си да пробваме неща и да имаме самочувствието, че сме го направили. А това увеличава шансовете да бъдем и да срещаме симпатични хора с вълшебна съставка. Онази, от която зависят надеждата, оптимизмът и успехът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 11.07.24 в 16:27
Венета Тодорова, ръководител

Сахарска жега настъпва от неделя

Още по-горещо време ни очаква през следващата седмица. Причина е сухата и гореща въздушна маса, която идва от Тунис и Мароко. Жегите ще започнат още в неделя. Това съобщи за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител "Прогнози" в НИМХ-Варна. Тя уточни, че няма нищо необичайно в морското вълнение, което задържа за дълго червения флаг по спасителните..

публикувано на 11.07.24 в 13:45
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

Жител на "Чайка": Улиците – мръсни, а служителките по чистотата - постоянно в почивка

Жители на ж.к. Чайка недоволстват от лошата поддръжка на чистотата по улиците. Служителите по чистотата не си вършат работата, а от озеленяването дори не са минавали от тук, оплака се Димитър Димитров. Жените, които трябва да чистят улиците, замитат листата под храстите и сядат да пушат цигари. Изпращани са сигнали до управителя им, но..

публикувано на 11.07.24 в 12:31
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56