Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дадоха ТОЛ системата на прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Главна дирекция "Национална полиция" изпраща в прокуратурата материали от проверка за ТОЛ системата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура", предаде БГНЕС.

Проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление. В хода на проверката е установено, че бивше ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства. 

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. и е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС - основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет /престъпление по чл. 220 от НК/. В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата - по този начин е изпълнен и съставът на чл. 319а от НК.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, съобщиха от МВР. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сухи треви горят под "Топливо" във Варна

Сухи треви горят в района на "Топливо" във Варна.  Огънят е до жп линиите.  Екипите са на място, няма опасност от разпространение на огъня, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Сигнал за пожара е подаден в 12,36 часа.

публикувано на 02.08.24 в 13:26

Катедралата във Варна с ново нощно осветление за 15 август

За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще има ново ефектно осветление За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще бъде с ново нощно осветление. Това стана ясно по време на среща на кмета Благомир Коцев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с фирмата-изпълнител на..

публикувано на 02.08.24 в 12:00

Създателите на проекта за нова варненска библиотека: Сградата ще бъде на шест нива

Новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде мултикултурен център, какъвто досега не е реализиран в България. Това подчерта един от създателите на проекта - арх. Александър Минчев пред кмета Благомир Коцев и заместник-кмета Павел Попов. На среща в общината той представи актуализираната версия на предложението за нова сграда на..

публикувано на 02.08.24 в 11:30

Цветният квартал - в очакване на автобус номер 10

Като празник на празниците очакват пускането на автобус номер 10 живеещите в Цветния квартал във Варна. Ироничното сравнение обаче е тъжна реалност за хората, които са лишени от възможност да използват градския транспорт заради ремонтите. А втобус номер 10 не спира на няколко спирки в Цветния квартал от  23 февруари 2024 г., а номер 12 - от 13 февруари..

публикувано на 02.08.24 в 10:40

Благомир Коцев отказва поканата за среща на председателя на Общинския съвет

Кметът на Варна отказва поканата на председателя на Общинския съвет Христо Димитров за среща в неговия кабинет, планирана за 10 часа днес. Той призовава Христо Димитров да свика незабавно сесия на ОбС, на която да се гласуват докладите за оценка и съответствие, нужни на Варна, за да получи 100 милиона лева за инвестиционни проекти от държавата още..

публикувано на 02.08.24 в 09:53

Министърът на транспорта поиска оставките на УС на "Железопътна инфраструктура"

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Причината е занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково – Долно Камарци,..

публикувано на 02.08.24 в 09:40
Централен пазар Варна

България е на едно последните места в ЕС по консумация на риба

България е на едно последните места в Европейския съюз по консумация на риба и рибни продукти, но консумацията на месни продукти се увеличава с 40 процента, съобщават от Националния статистически институт, цитирани от „24 часа“. За последните четири години почти няма промяна в количеството риба, което българинът консумира на тримесечие и то е..

публикувано на 02.08.24 в 09:04