Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Печалбата на „Турски поток“ е 83,5 млн. лв.

Снимка: turkstream.info

Оперативната печалба от работата на газопровода „Турски поток“ през 2021 г. е в размер на 83,57 млн. лева, предаде БГНЕС.

Приходите от дейността на тръбопровода през 2021 г. достигат 212,8 млн. лева при общо условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода на стойност 129,23 млн, лева.

„Булгартрансгаз“ е изградил и експлоатира разширението на „Турски поток“, който е част от концепцията за европейски газоразпределителен център „Балкан“. Приходите, които дружеството реализира от проектите за разширение на газопреносната мрежа на страната, са в резултат както на сключените обвързващи договори за резервиране на капацитет за период от 20 г. от проведената съгласно общоевропейската законова рамка процедура Ореп Season, така и от предлаган свободен капацитет на междусистемните точки, обясняват от Министерството на енергетиката.

Припомняме, че „Турски поток“ свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Той се състои от две тръби всяка с капацитет по 15,75 млрд. куб.м. Първата тръба доставя директно „синьо гориво“ на Турция, а втората е предназначена за страните от Европа и Западните Балкани. В Европа тя влиза на българска територия, откъде пътят на газа отива в Сърбия и Унгария. Българската част от газопровода е известна също така като „Балкански поток“.

От края на април България вече не внася газ от Русия заради сложната ситуация свързана с войната на Кремъл срещу Украйна. Въпреки това транзита на руски газ през нашата страна по „Турски/Балкански поток“ не е спрял. В периода от 21 до 28 юни „Турски поток“ беше в планирана годишна профилактика.

След спирането на доставките на руски природен газ вече подалото оставка правителство на Кирил Петков успя да договори два танкера с втечнен природен газ от САЩ. Информацията на властите е доста оскъдна и противоречива. Така например само за един ден Петков и Лена Бориславова се разминаха за цената от приблизително близка до тази на „Газпром“ до от 3 до 4 пъти по-евтина от руската газ. За момента се знае, че поне един от танкерите вече е разтоварен в Турция.

За да се осигури стабилно снабдяване с природен газ, така необходим за българския бизнес, София трябва да има поне два стабилни дългосрочни договора със страна или доставчик, различен от Русия, за да може да се осигури и така необходимата диверсификация. Това заяви неотдавна настоящият председател на КЕВР Станислав Тодоров.

Да момента България няма почти нито един действащ дългосрочен договор за природен газ, с изключение на договора с Азербайджан, който не може пълноценно да се реализира заради липсата на работеща междусистемна връзка с Гърция. Обещанията на правителството в оставка на Петков е интерконекторът да заработи още в началото на този месец, като ориентировъчно се сочеше датата 1 юли. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момиченце почти стигна от Румъния до България с надуваем дюшек

Момиченце на десет години, оставено да си играе на надуваем дюшек в морето в румънския курорт Вама Веке, е било отнесено от течението и стигнало почти до границата с България, съобщава телевизия „Диджи 24“, цитирана от БТА. Инспекторатът за извънредни ситуации в Констанца съобщи, че детето, което плавало върху надуваемия дюшек в посока към..

публикувано на 18.08.22 в 07:56

По-кратка изолация и карантина при заразени с Covid

От четвъртък лицата, при които лабораторно е доказан COVID-19, ще подлежат на изолация за период от 7 дни, а не както досега – за 10 дни, а контактните лица ще подлежат на 5-дневна карантина (досега карантината беше с продължителност от 7 дни). Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на последните 90 дни, са преболедували COVID-19,..

публикувано на 18.08.22 в 06:21

75 са новите случая на коронавирус във Варна

1189 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6103 теста, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са над 19% от пробите. 75 са новозаразените във Варненска област, в Бургаско са 79, а в Добрич - 27 3 души са починали с COVID-19, като оздравели са отчетени 2147. В болница са настанени 1024 души, 53 от тях..

публикувано на 18.08.22 в 06:10

Адреси без ток

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток на 18 август, ще са следните места във Варна и областта: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - Варна, кв. Виница - ул. Аладжа манстир, ул. Венчан, ул. Китен, ул. Петрич, ул. Обзор, ул. Овеч, ул. Цар борис III № 75, електрозахранени от ТП 889 - от 09:00 ч. до..

публикувано на 18.08.22 в 06:06

Слънчево и горещо в четвъртък

Днес ще е слънчево, около и следобед с развитие на купеста облачност. На места, главно в Североизточна България и по Северното Черноморие, отново ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Сутринта ще е почти тихо, по-късно ще духа слаб предимно северозападен вятър, по Черноморието около и следобед бриз. Горещо с максимални температури между 33 и 38, по..

публикувано на 18.08.22 в 05:54

24 партии и 7 коалиции влизат в предизборна надпревара

В 17.00 часа днес срокът, който партиите и коалициите имаха, за да подават необходимите подписи и документи за регистрация за участие в предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, изтече. Общо 24 партии и 7 коалиции са подали документи за участие в изборите. В четвъртък ЦИК ще приключи..

публикувано на 17.08.22 в 18:52
ЦИК

Изтече срокът за регистрация на партиите в ЦИК

Срокът, който партиите и коалициите имаха, за да подават необходимите подписи и документи за регистрация за участие в предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, изтече, предаде  БГНЕС. Следващият важен срок е 27 август. До тази дата само регистрираните от Централната избирателна комисия коалиции от партии могат да подават заявления..

публикувано на 17.08.22 в 17:03