Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: След избори

Коментар Даниела Иванова
Аудио файлът е със субтитри

Ето ни и нас след избори. Всъщност правим хиляди избори през живота си. Защо тези да са нещо различно? Сега няма да потъвам в мъдрост и да ви замервам с бисери. В крайна сметка всички гледахме един спектакъл, всеки забеляза каквото желаеше да забележи и повярва в това, в което искаше да вярва. Както винаги, изгревът след избори е също толкова красив и вълнуващ, колкото бяха изгревите преди това и колкото ще бъдат всички следващи.

Наясно сме, че процесът на превръщане на политиците и техните партии в това, което са, се определя от наличните възможности. Така че, да заклеймяваме някого, че се прехвърля от партия в партия, да осмиваме друг за постъпките и думите му, да критикуваме повярвалите... едва ли са полезни ходове. Възможно е било - направили са го. Ако бяхме създали обстоятелства на невъзможност, вероятно много неща нямаше да се случат във вариантите, в които ги наблюдаваме и преживяваме през последните години. Но както се казва, на политиците отдавна всичко им е ясно, а електоратът години наред не спря да изяснява какво ли не и вечно е в колебания по отношение на същината, все си създава някаква допълнителна илюзия. Толкова по въпроса.

Късно вечер след предизборна обиколка един политик почукал на случайна врата, окрилен от идеята да провери как я кара народът. Когато му отворили, започнал с въпроса:

- Тук ли живее избирателят Хикс?

И получил озадачаващия отговор:

- Е, живее е доста силно казано.

С това той приключил проучванията, още преди да ги е започнал. Сторило му се някак по-здравословно.

Политика – бизнес като всеки друг. Политик – професия като всяка друга. Опасявам се, че ако някои от хората, които наблюдавахме през отминалата кампания бяха не политици, а да речем кондуктори в градския транспорт, дори шофьорите щяха да си купуват билетчета. Но това е друга тема и ако всичко предстоящо отново ни изненада, бихме изглеждали като онази солидно почерпена домакиня, която три часа се взирала в пералнята и обяснявала как романтично танцуват вълните... И така - до финалната центрофуга.

Другият вариант е да подходим към предстоящото като реалистични оптимисти. Какво точно е това? Онова нормално състояние, в което виждаме прословутата чаша наполовина пълна и наполовина празна, каквато всъщност е. Нищо, че са ни учили, че начинът, по който виждаме въпросната чаша, ни поставя от едната страна – или от добрата, или от лошата. Учили са ни, че е важно каква версия градим: дали някой долива в чашата, или отпива от нея.

Според мен никак не са на грешен път хората, които смятат, че версията на политика е предимно тази: каквото и да е било досега с чашата, ние ще я напълним и задължително ще бъде хубаво. Чухме го за пореден път и за пореден път много се надяваме поне част от обещанието да се получи в действителност. Онази част, в която ще напълним чашата... Не се знае с какво и всъщност изобщо не е ясно дали ще бъде хубаво... Ще поживеем, ще видим.

Дотогава май не ни остава друго, освен да съчетаваме положителното отношение на оптимиста с критичния поглед на песимиста? Защо? Първо: не се сещам какво друго бихме могли да правим. И второ: подобно съчетание е довело доста хора до повече успехи и радост във всекидневието, а всеки от нас има нужда от успехи и радост.

Това е. Бъдете здрави и доволни от избора си! Желая ви хубава седмица, хубав месец и хубав живот!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 11.07.24 в 16:27
Венета Тодорова, ръководител

Сахарска жега настъпва от неделя

Още по-горещо време ни очаква през следващата седмица. Причина е сухата и гореща въздушна маса, която идва от Тунис и Мароко. Жегите ще започнат още в неделя. Това съобщи за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител "Прогнози" в НИМХ-Варна. Тя уточни, че няма нищо необичайно в морското вълнение, което задържа за дълго червения флаг по спасителните..

публикувано на 11.07.24 в 13:45
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

Жител на "Чайка": Улиците – мръсни, а служителките по чистотата - постоянно в почивка

Жители на ж.к. Чайка недоволстват от лошата поддръжка на чистотата по улиците. Служителите по чистотата не си вършат работата, а от озеленяването дори не са минавали от тук, оплака се Димитър Димитров. Жените, които трябва да чистят улиците, замитат листата под храстите и сядат да пушат цигари. Изпращани са сигнали до управителя им, но..

публикувано на 11.07.24 в 12:31
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56