Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Георгиев, баща на три деца: И татковците имат шесто чувство за децата си

Сем.Георгиеви
Снимка: Личен архив


На църковния празник Събор на Пресвета Богородица, деня след Рождество Христово - 26 декември, се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус. В България този църковен празник от 1997 г. се отбелязва като Ден на бащата - ден, в който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. По този повод раговаряме с Данаил Георгиев, баща на три деца и с неговата съпруга Василена. Заедно те създават и отглеждат двама сина и една дъщеря. И двамата са затрахователи, но Василена в момента е в отпуск по майчинство.

Как стана така, че вашето семейство стана по-голямо от стандартното?

Как се случи? С много любов между двама човека.

Когато си „глава“ на петчленно семейство отговорностите ли са повече или радостите?

Радостите са на първо място. Отговорностите също не са малко, но радостите са повече.

На колко години са вашите деца сега и кога сте бил горд със всяко едно от тях, съобразно възрастта им разбира се?

Най-големият е на тринайсет години, тийнейджър, където бушуват вече хормоните, дъщеря ни е на осем годинки, а най-малкото детенце е вече на година и половина. Във всеки един момент се гордеем с тях. Най-много... може би за баткото състезанията по плуване, успехите в училище, малката маймунка може би с участията с балета и концертите, а най-малкия – постоянно! Той е малкият герой в нашето семейство и ни радва най-много в момента.

А какви са бащините ви тревоги?

Единствено здравето на децата. Компанията, в която се събират. Визирам големия, защото е в много крехка възраст и се сблъсква с много неща. Много е важна компанията, с която се събира и какво правят.

Следвате ли някакъв модел в бащинството си? Примера на вашия баща или на друг човек?

Честно казано не, ние си определяме правилата. Живеем за момента, надявам се всичко да е наред. Няма някакъв модел, който да следваме.

Казват, че майката има много силна връзка физическа, но и емоционална връзка с децата си, включително интуитивна. Да кажем, обаче за интуицията на бащите – има ли я, силна ли е?

Определено майката е по-интуитивна, но бащата също има някаква интуиция и шесто чувство спрямо децата.

Дайте ни пример, кога е сработвали, как го почувствахте?

Трудно е... Примери много. Когато са изпитали някаква слабост, когато показват, че имат нужда от нас – проличава си. Това е връзката между дете и родител.

С какво е безценна Василена за вас?

С грижата за децата, за нас, за цялото семейство. Тя е майката орлица.

Да чуем и майката на вашите три деца – Василена. С какво е безценен за вас Данаил?

С това, че е много грижовен, че семейството е на първо място за него и с цялата любов, която ни дарява.

Още един въпрос към двамата (тук бебето се включва в разговора по своя си начин – с плач) – как се казва най-малкият член на семейството?

Данаил: Виктор

На какво искате да ги научите?

Данаил: На уважение спрямо родители, спрямо приятели. Да бъдат добри един към друг, и трите деца, да си помагат и да се обичат. (Виктор вече е гушнат и спира да плаче)

Василена: Бих искала да бъдат добри хора, да уважават себе си на първо място, хората около тях и да се подкрепят.

Какво си пожелавате за 2023-та и на нашите слушатели?

Василена: Пожелаваме си много здраве и весели празници!

Данаил: Най-вече здраве, на първо място. Много пътешествия заедно петимата! Бъдете здрави, обичайте се и бъдете по-добри!


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00