Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуално колоездене – спортът среща новите технологии

Виртуалната реалност премахва всички пречки пред практикуването на любимото занимание

Снимка: Zwift

Зимните месеци са истинско предизвикателство за изкушените от колоезденето. Метеорологичните условия през сезона невинаги им позволяват да практикуват любимия си спорт на открито и велосипедите най-често се озовават в мазето, на балкона или в килера в изчакване на по-добри времена.

Колоезденето в закрити помещения на стационарни велосипеди, познати на всички като велоергометри, е решение донякъде, но то може да се окаже скучно за много хора, а и ги лишава от социалния аспект на груповото колоездене на открито.

За щастие, технологиите предлагат решение: виртуално колоездене. То съчетава фитнеса, удоволствието от практикуването на любимия спорт и новите технологии в едно. Виртуалната реалност позволява на всеки да върти педалите във всекидневната си, например, и в същото време на екрана пред себе си да се наслаждава на красив планински пейзаж или на забележителностите на някой световен мегаполис, докато се състезава с други като него или просто кара за удоволствие.

Явор Митев е представител на една от водещите онлайн платформи за виртуално колоездене. Според него няй-голямото ѝ предимство е социалното свързване, което предлага на потребителите си.

Платформата позволява на всеки да кара заедно с приятелите си, без значение от това кой къде по света се намира. По време на пандемията това беше много силен фактор за популяризацията ѝ. Тя може да бъде ползвана на мобилни телефони, таблети, домашни компютри и освен трасето, показва голям брой показатели за всеки колоездач: скоростта му, оборотите в минута, километрите, които е изминал, денивелацията от началната му точка, дори пулса на сърцето му.

Как човек може да се включи към подобна платформа и да практикува виртуално колоездене?

Преди всичко трябва да има велосипед, свързан чрез специални сензори към устройството, на което е качена платформата. Другият вариант е т.нар. "умен" тренажор, който също е свързан към компютъра, таблета или телефона. И двата варианта използват блутут технологията.

Към момента най-голямата платформа за виртуално колоездене има над един милион абонати, като във всеки един момент каращите са между 20 и 30 хиляди. Активността се покачва през зимните месеци, когато условията за колоездене на открито не са особено подходящи. Интересното е, че платформата се ползва и от професионални колоездачи, което дава възможност на любителите на този спорт да карат виртуално с тях и да научат повече за техните методи на работа.

Още за това как технологиите стимулират физическата активност и популяризират колоезденето, плюс някои полезни съвети при закупуването на велосипед, чуйте в интервюто с Явон Митев в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40