Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненец е поканен за председател на журито в Първи международен конкурс за пеещи деца в Истанбул

4
Снимка: предоставена от Доно Цветков

Композиторът и музикален продуцент Доно Цветков ще бъде председател на журито на големи форум за деца певци в Истанбул през август. Организатор е популярният турски композитор Мустафа Камбъзлар. С него сме раболили заедно, когато той участваше във фестивала „Откритие“ със свои композиции, разкри в интервю за Радио Варна Цветков, които има дългогодишен опит като жури на певчески конкурси по цял свят, вкл. като председател на журито на детски конкурс в Сърбия, чието трето издание предстои т.г. Това за мен е много ценно. Мисля е е признание също за България, за Варна и за това, което реализраме в сферата на кутурата за деца, отбеляза Доно Цветков, автор на междунарония хит „Ало, Слънчице” с над 25 милиона гледания в интернет.

 1-ви юни в ефира на Радио Варна отбелязахме и с премиера в ефира на най-новата песен за деца, създадена от бългрски екип - варненците Доно Цветков, който написа музиката, текстът е на Райна Пенева, аранжиментът на Петър Песев. „Къде живеят чудесата?” се казва песента в изпълнение на Милица Божинова от „Тоника СВ”.

1-ви юни е един много светъл и красив празник. Аз много го обичам, защото е свързан с много емоции, не само мои, а най-вече на децата, които виждам срещу себе си. Това е изключителна радост – да виждаш едни усмихнати деца.

Детската музика е също нещо много специално – тя също гиусмихва, кара ги да танцуват и пеят. Откъде идва твоето вдъхновение да правиш музика за деца?

Знаеш ли, съсвем случайно се получи преди... много години, да не ги казвам колко са. Тогава написах първата си песен, казваше се „Моряшките фланелки“. Тя е посветена на детството, на усещането, че то отминава. След това със детското шлагерно студио Да, което създадох и с което експериментирам, трябваше да репертоар, който е нов.

И така до днес. „Къде живеят чудесата?” е най-новият сингъл, който озлезе, той е в изпълнение на Милица Божинова от „Тоника СВ”. Каква е нейната история?

Тази песен е по стихове на Райна Пенева, известната варненска поетеса, с която аз работя от много време. Написах я, защото просто ме привлече текста. Аз винаги пиша върху текстове. И след това реших да я дам на Милица. И днес ето – това е премиерат ана песента Направихме запис, тя много хареса песента, разбира се. Аранжиментът е на Петър Песев. Мисля, че това ще бъде и заглавието на нов албум на Детско шлагерно студио ДА.

През т.г. имаш много проекти свързани с децата. Преди дни в зала 1 на НДК беше големият концерт „Слънчеви песнички“ с Петя Буюклиева и актьора Боян Стоянов от варненския Държавен куклен театър.

Да, бях много щастлив, защото публиката беше на крака. Мисля че, не е лесно да държиш деца на възраст между 4 и 12 години час-час и половина с репертоар, който те не познават и скочиха на крака. Бях много щастлив, защото наистина, децата знаеха двете ми най-популярни песни „Ало, Слънчице“ и „Роклята на мама“, но чуха един изцяло нов репертоар и то в изпълнение на Петя Буюклиева и Детско шлагерно студио ДА. И успяхме.

Предстои ти да бъдеш жури през август в Истанбул на първо издание на конкурс за деца-изпълнители. Какъв е този кокурс и кой го организира?

Организира го един популярен турски композитор Мустафа Камбъзлар,  мой добър приятел. Аз го познавам от времето, когато той участваше във фестивала „Откритие“ със свои композиции. На базата, може би на това, че имам юастието да участвам в много конкурси по цял свят, бях поканен да бъда председател и на първото издание. Това за мен е много ценно. Мисля е е признание също за България, за Варна и за това, което реализраме в сферата на кутурата за деца.

Какво е твоето пожелание за 1-ви юни към нашата детска аудитория?

Да са много щастливи, много усмихнат, даим се случват чудесата, в които вярват, също като в песента, която днес има своята премиера в ефира, в ефира на Радио Варна.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00