Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валя Балканска открива "Аспарухово пее и танцува" на 21 юни във Варна

| обновено на 21.06.23 в 16:48

Предстоят пет дни във Варна с „Аспарухово пее и танцува“. Организаторите от Народно читалище „Просвета 1927“ съвместно с Район „Аспарухово“ са подготвили разнообразна музикално-артистична програма за събора, който се провежда за 56-и път в Аспаруховския парк. Концертите започват в 20.30 часа, а преди това всеки ден ще има забавни игри с публиката и съпътстваща програма.
Съборът "Аспарухово пее и танцува" е ежегоден и се провежда през юни. През 1966 г. е първото му издание. В празничната програма участват съставите от читалище “Просвета”, училищата в района, клубовете на пенсионерите в Аспаруховския район. Обособяват се сцени – рок, поп, фолклорни, на които гостуват самодейци от страната. Съборът завършва с голям концерт на български професионални поп изпълнители. 
"Празникът на "Аспарухово" много се промени, защото времето се променя" - коментира секретарят на НЧ "Просвета 1927" Любка Тодорова, която е участвала в организацията на 45 издания на събора. - "Заслуга на кмета на района, Ивайло Маринов, е жанровото разнообразие в програмата, което също отговоря на очакванията на съвдременната публика. Традиционното, което запазваме и тази година, е един от дните да е отреден за годишната продукция на школите и съставите към читалището. На Еньовден ще представим обредите, характерни за празника, а на сцената, наречена от нас неслучайно "Бъдещи звезди", сме поканили две момчета от квартала - рапъри, които лично аз много харесвам и мисля, че ще имат успех - A$P (от "АСПарухово") и Vanki4A, както и сборна рок група, в която също има двама местни музиканти. Надявам се тази година да успеем да привлечем още млади хора, които да видят невероятноте възможности в нашето читалище, както вече го направиха три рок банди, които репетират при нас."

Любка Тодорова, секретар на НЧ
Ето и програмата по дни:
21 юни, 20.30 часа – Откриване на фестивала с 20 гайдарчета от Гайдарска школа „Тракия“ с ръководител Никола Георгиев, танцова формация „Елбетица“ с ръководител Евгени Чакъров и Петър Янев. Специален гост - неповторимата ВАЛЯ БАЛКАНСКА, чийто глас звучи и в Космоса!
22 юни, четвъртък -  Ден втори с участието на „Балетна школа за принцеси“ с ръководил Йонка Иванова. Мария Лилова - Гласът на България. Специален гост легендата на българската естрада ВАСИЛ НАЙДЕНОВ, начало на концерта - 20.30 часа.
23 юни, петък - Фолклорна магия! От 17:30 ч. започва фолклорна програма с песни и танци, от 18.30 на сцената ще бъдат. ФФ „Авлига“ и ТК „Мегдана“. Специален гост на вечерта е ГЛОРИЯ - начало на концерта 20.30 ч.
24 юни, събота - Ден на читалище „Просвета 1927“! Ще има изложение на всички творчески школи на читалището, сцена „Бъдещи звезди“: A$P , Vanki4A и ALL STARS. В „Алея на творчеството“ - читалня на открито с автора Павлин Павлов, творчески работилници с Живко Дончев - носител на Голямата награда Варна и Таня Танчева. Изложба картини на Златка Божилова.
  • 11:00 ч. Пеят и танцуват децата на Варна
  • 15:30 ч. Никога не ще забравя – хор „Аспаруховски бриз“
  • 16:00 ч. Спектакъл „Морска приказка“
  • 17:00 ч. Еньовден – концерт „Край морето синьо“ и спектакъл „Морскосиньо“
  • 19:00 ч. Празничен водосвет
  • 19:30 ч. Рок група All Stars
Специален гост на вечерта - рок група P.I.F., начало на концерта 20:30 ч.
25 юни, неделя – Закриване на фестивала със спектакъла „Кутия за чувства“ от 18:30 ч. и концерт на Рок група sWitch от 19.30 часа. Специален гост - рок група „КОНТРОЛ“, начало на концерта 20:30 ч.
Съборът "Аспарухово пее и танцува" е ежегоден и се провежда през юни. През 1966 г. е първото му издание. В празничната програма участват съставите от читалище “Просвета”, училищата в района, клубовете на пенсионерите в Аспаруховския район. Обособяват се сцени – рок, поп, фолклорни, на които гостуват самодейци от страната. Съборът завършва с голям концерт на български професионални поп изпълнители.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49