Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещият околовръстен път на Провадия - част от стратегиите за местните избори

| обновено на 25.09.23 в 19:03
2
Провадия
Снимка: Радио Варна, Сияна Спиридонова

Главният път през Провадия беше блокиран за около половин час днес, 25.09., от 8 до 8.30 часа сутринта. Мирният протест за втори пореден понеделник се организира от Инициативен комитет "Спаси Провадия“. Той обаче е подкрепен от местната организация на „Продължаваме промяната“. Това потвърди за Радио Варна председателят на политическата партия в Провадия Иван Дончев. Сред исканията е провеждане на публична среща в Провадия с Министър Андрей Цеков или представители на МРРБ, на която да се обърне внимание на увеличаващата се натовареност, вкл. с товарни автомобили, по главен път III-208, преминаващ през цялото протежение на Провадия, както и лошото му състояние. 

Кметът на Провадия Жоро Илчев от ГЕРБ, в края на неговия първи мандат: Вече има избран изпълнител на проектирането на околовръстния път, което ще "стъпи" на проекта от 80-те години. В него ще има и промяна - той ще заобикаля гробищния парк и така няма да се налага отчуждаване на имоти.

По думите му проектът ще е готов още в края на януари при добро стечение на обстоятелствата. Според настоящия кмет този протест е "излишен и ненужен никому" и е свързан с местните избори. Абсолютно всичко, което трябва да е направено за този околовръстен път, е налице. Започва проектиране. Още преди това беше избран изпълнител от обявената от АПИ обществена поръчка, но за съжаление тогава се смениха правителствата. Тогава дойдоха ПП, поръчката беше прекратена и не беше подписан договор с проектантската фирма. Отново беше обявена обществена поръчка, сумата за проектиране беше почти двойно по-голяма от предишната. Тогава претекст за прекратяване на поръчката беше ниската цена. Сега цената е около два пъти по-голяма - около двеста и няколко хиляди лева", коментира Жоро Илчев. По думите му за маркировката, вкл. пешеходните пътеки по тази улица, отговаря АПИ. Асфалтовото й покритие е дотолкова износено и излъскано, че каквато и боя да се сложи, тя няма да е трайна и съм информирал Агенцията за това, допълни той. А осветлението е било сменено с LED м.г. по цялото протежение на улицата, каза още кметът на Провадия.

Mестният лидер на ПП Иван Дончев: Предлагаме нов маршрут за околовръстен път, който заобикаля крепостта Овеч, защото в противен случай екосистемата там ще бъде унищожена. А също и защото в края на града, откъдето е планирано да минава трасето, има мост към Дългопол, който е изключително компрометиран.

Това блокиране на пътя няма политически привкус, коментира за Радио Варна Иван Дончев, представител на „Продължаваме промяната“ и кандидат за кмет за предстоящите местни избори през октомври.

„Ние като партия не инициирахме това затваряне на пътя“, посочи Дончев. Той допълни, че ще настояват за среща с регионалния министър, за да му дадат алтернативен вариант за околовръстен път. „Той ще се качва не от лявата част, влизайки към града, и преди село Кривня ще си продължи по същия път. Така ще пътуваме към Дългопол и нататък“, поясни Дончев. По думите му пътят, който в момента се използва към Айтоския проход, „е станал като магистрала“. Според него той не се поддържа нито от Агенция „Пътна инфраструктура“, нито от Общината. „Там има страшно много дупки, а пешеходните пътеки са без маркировка. Ако вечерта мине човек, на места е пълен мрак“, добави той.

Дончев каза още, че в края на града, откъдето е планирано да минава новото трасе, има мост към Дългопол, който е изключително компрометиран. „Използвайки този път, трябва да се премине по този мост и отново ще има задръствания към града“, посочи Дончев. Според него новият маршрут трябва да заобиколи крепостта Овеч, защото в противен случай екосистемата там ще бъде унищожена.

Подробностите чуйте в звуковите файлове.



По публикацията работиха: Мариела Димитрова, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32