Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещият околовръстен път на Провадия - част от стратегиите за местните избори

| обновено на 25.09.23 в 19:03
2
Провадия
Снимка: Радио Варна, Сияна Спиридонова

Главният път през Провадия беше блокиран за около половин час днес, 25.09., от 8 до 8.30 часа сутринта. Мирният протест за втори пореден понеделник се организира от Инициативен комитет "Спаси Провадия“. Той обаче е подкрепен от местната организация на „Продължаваме промяната“. Това потвърди за Радио Варна председателят на политическата партия в Провадия Иван Дончев. Сред исканията е провеждане на публична среща в Провадия с Министър Андрей Цеков или представители на МРРБ, на която да се обърне внимание на увеличаващата се натовареност, вкл. с товарни автомобили, по главен път III-208, преминаващ през цялото протежение на Провадия, както и лошото му състояние. 

Кметът на Провадия Жоро Илчев от ГЕРБ, в края на неговия първи мандат: Вече има избран изпълнител на проектирането на околовръстния път, което ще "стъпи" на проекта от 80-те години. В него ще има и промяна - той ще заобикаля гробищния парк и така няма да се налага отчуждаване на имоти.

По думите му проектът ще е готов още в края на януари при добро стечение на обстоятелствата. Според настоящия кмет този протест е "излишен и ненужен никому" и е свързан с местните избори. Абсолютно всичко, което трябва да е направено за този околовръстен път, е налице. Започва проектиране. Още преди това беше избран изпълнител от обявената от АПИ обществена поръчка, но за съжаление тогава се смениха правителствата. Тогава дойдоха ПП, поръчката беше прекратена и не беше подписан договор с проектантската фирма. Отново беше обявена обществена поръчка, сумата за проектиране беше почти двойно по-голяма от предишната. Тогава претекст за прекратяване на поръчката беше ниската цена. Сега цената е около два пъти по-голяма - около двеста и няколко хиляди лева", коментира Жоро Илчев. По думите му за маркировката, вкл. пешеходните пътеки по тази улица, отговаря АПИ. Асфалтовото й покритие е дотолкова износено и излъскано, че каквато и боя да се сложи, тя няма да е трайна и съм информирал Агенцията за това, допълни той. А осветлението е било сменено с LED м.г. по цялото протежение на улицата, каза още кметът на Провадия.

Mестният лидер на ПП Иван Дончев: Предлагаме нов маршрут за околовръстен път, който заобикаля крепостта Овеч, защото в противен случай екосистемата там ще бъде унищожена. А също и защото в края на града, откъдето е планирано да минава трасето, има мост към Дългопол, който е изключително компрометиран.

Това блокиране на пътя няма политически привкус, коментира за Радио Варна Иван Дончев, представител на „Продължаваме промяната“ и кандидат за кмет за предстоящите местни избори през октомври.

„Ние като партия не инициирахме това затваряне на пътя“, посочи Дончев. Той допълни, че ще настояват за среща с регионалния министър, за да му дадат алтернативен вариант за околовръстен път. „Той ще се качва не от лявата част, влизайки към града, и преди село Кривня ще си продължи по същия път. Така ще пътуваме към Дългопол и нататък“, поясни Дончев. По думите му пътят, който в момента се използва към Айтоския проход, „е станал като магистрала“. Според него той не се поддържа нито от Агенция „Пътна инфраструктура“, нито от Общината. „Там има страшно много дупки, а пешеходните пътеки са без маркировка. Ако вечерта мине човек, на места е пълен мрак“, добави той.

Дончев каза още, че в края на града, откъдето е планирано да минава новото трасе, има мост към Дългопол, който е изключително компрометиран. „Използвайки този път, трябва да се премине по този мост и отново ще има задръствания към града“, посочи Дончев. Според него новият маршрут трябва да заобиколи крепостта Овеч, защото в противен случай екосистемата там ще бъде унищожена.

Подробностите чуйте в звуковите файлове.



По публикацията работиха: Мариела Димитрова, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55