Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бъдещият околовръстен път на Провадия - част от стратегиите за местните избори

| обновено на 25.09.23 в 19:03
2
Провадия
Снимка: Радио Варна, Сияна Спиридонова

Главният път през Провадия беше блокиран за около половин час днес, 25.09., от 8 до 8.30 часа сутринта. Мирният протест за втори пореден понеделник се организира от Инициативен комитет "Спаси Провадия“. Той обаче е подкрепен от местната организация на „Продължаваме промяната“. Това потвърди за Радио Варна председателят на политическата партия в Провадия Иван Дончев. Сред исканията е провеждане на публична среща в Провадия с Министър Андрей Цеков или представители на МРРБ, на която да се обърне внимание на увеличаващата се натовареност, вкл. с товарни автомобили, по главен път III-208, преминаващ през цялото протежение на Провадия, както и лошото му състояние. 

Кметът на Провадия Жоро Илчев от ГЕРБ, в края на неговия първи мандат: Вече има избран изпълнител на проектирането на околовръстния път, което ще "стъпи" на проекта от 80-те години. В него ще има и промяна - той ще заобикаля гробищния парк и така няма да се налага отчуждаване на имоти.

По думите му проектът ще е готов още в края на януари при добро стечение на обстоятелствата. Според настоящия кмет този протест е "излишен и ненужен никому" и е свързан с местните избори. Абсолютно всичко, което трябва да е направено за този околовръстен път, е налице. Започва проектиране. Още преди това беше избран изпълнител от обявената от АПИ обществена поръчка, но за съжаление тогава се смениха правителствата. Тогава дойдоха ПП, поръчката беше прекратена и не беше подписан договор с проектантската фирма. Отново беше обявена обществена поръчка, сумата за проектиране беше почти двойно по-голяма от предишната. Тогава претекст за прекратяване на поръчката беше ниската цена. Сега цената е около два пъти по-голяма - около двеста и няколко хиляди лева", коментира Жоро Илчев. По думите му за маркировката, вкл. пешеходните пътеки по тази улица, отговаря АПИ. Асфалтовото й покритие е дотолкова износено и излъскано, че каквато и боя да се сложи, тя няма да е трайна и съм информирал Агенцията за това, допълни той. А осветлението е било сменено с LED м.г. по цялото протежение на улицата, каза още кметът на Провадия.

Mестният лидер на ПП Иван Дончев: Предлагаме нов маршрут за околовръстен път, който заобикаля крепостта Овеч, защото в противен случай екосистемата там ще бъде унищожена. А също и защото в края на града, откъдето е планирано да минава трасето, има мост към Дългопол, който е изключително компрометиран.

Това блокиране на пътя няма политически привкус, коментира за Радио Варна Иван Дончев, представител на „Продължаваме промяната“ и кандидат за кмет за предстоящите местни избори през октомври.

„Ние като партия не инициирахме това затваряне на пътя“, посочи Дончев. Той допълни, че ще настояват за среща с регионалния министър, за да му дадат алтернативен вариант за околовръстен път. „Той ще се качва не от лявата част, влизайки към града, и преди село Кривня ще си продължи по същия път. Така ще пътуваме към Дългопол и нататък“, поясни Дончев. По думите му пътят, който в момента се използва към Айтоския проход, „е станал като магистрала“. Според него той не се поддържа нито от Агенция „Пътна инфраструктура“, нито от Общината. „Там има страшно много дупки, а пешеходните пътеки са без маркировка. Ако вечерта мине човек, на места е пълен мрак“, добави той.

Дончев каза още, че в края на града, откъдето е планирано да минава новото трасе, има мост към Дългопол, който е изключително компрометиран. „Използвайки този път, трябва да се премине по този мост и отново ще има задръствания към града“, посочи Дончев. Според него новият маршрут трябва да заобиколи крепостта Овеч, защото в противен случай екосистемата там ще бъде унищожена.

Подробностите чуйте в звуковите файлове.По публикацията работиха: Мариела Димитрова, Олга Карова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита паметта на Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причастят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.23 в 09:35

Благотворителен коледен базар в сърцето на Варна

Благотворителният коледен базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за трета поредна година, за да изпълни декември с коледно настроение. Българската стрийт фууд асоциация - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят Благотворителния коледен базар от 8 до 27..

публикувано на 03.12.23 в 16:50

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31