Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отделни терористи са навлезли и на север в Израел

Българи до Газа: Чакат ни много тежки дни, може би и месеци

Никой засега не може да обясни защо се е получил този провал в сигурността по границата

| обновено на 10.10.23 в 13:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

700 убити и 2 500 ранени са жертвите в Израел от започналата в ранната съботна утрин война. Официални източници обявяват заявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху на среща с ръководителите на селищата, граничещи с Газа, че намерението на правителството е след тази война не само да се заличи "Хамас", а да се промени облика на Близкия Изток. Това разказа за Радио Варна варненско семейство, което от 20 години живее в град Ашкелон на 7.5 км. от Газа, пожелало да запази анонимност. Нетаняху още в предишните си мандати обещаваше, че ще направи нещо за градовете и селата в израелския юг, които са непрестанно атакувани от терористи, но по думите му сега - след тази война Близкият Изток няма да изглежда като преди. Това обяснява семейството /дн. 09.10.2023 г., 16.00 ч. бг. време/ в телефонен разговор, по време на който се чуваха сирени за атака и прелитащи вертолети. По думите им днес Израел осъществява силен обстрел по суша и въздух, а от Газа се чува периодичен обстрел. 

Днес следобед от Газа изстрелват ракети към Ерусалим.
Семейството разказа още за Радио Варна, че хората в Ашкелон не се плашат от бомбите, защото периодично има нападения. Определят като страшни обаче  инфилтрираните терористи и нападенията срещу невинни хора. 
Още в събота е обявена мобилизация в Израел, и резервистите са по базите. Граждански комитети събират помощи за военните - провизии и вещи от първа необходимост. Аплодират ги, когато ги видят, продължават разказа си нашите сънародници, живеещите в Ашкелон. Събират се помощи и за пострадалите семейства, чиито домове бяха разрушени или изгорени.
Всички семейства в граничната територия, се преместват с помощта на армията, на север в т.нар. цимери - къщи за туризъм. Собствениците на цимерите веднага са обявили собствеността си за безплатно ползване. Бежанска вълна обаче няма. 
До 7 октомври т.г. се говореше винаги за военна операция, а сега вече за война. Чакат ни много тежки дни, може би и месеци, споделиха още сънародниците ни, установили се в Ашкелон.
Обстрелват ни периодично с ракети, затова критиките към правителството са за голямо проспиване на цялата тази организация
Рано в събота това беше едновременно ракетна атака и навлизане с трактори, мотори и делтапланери. Като преди това с дронове са унищожили вишките с оптична техника за наблюдение, които се управляват от Тел Авив. Успели са да проникнат на 15 места през загражденията.
Никой засега не може да обясни защо се е получил този провал в сигурността по границата. 
Това е била много организирана атака, с конкретни цели и задачи. Осъществена е на големия празник Сукот, на който евреите си припомнят бягството на техните прародители от Египет, кръстосвали пустинята 40 г. и са живели в заслони, покрити с тръстика или палмово листа. Днес честването на този празник трае седем дни,  които юдеите прекарват във възстановка на такива палатки.
Жена - жител на кибуц в Южен Израел, най-вероятно ще бъде обявена за национален герой, защото веднага след като е усетила атаката в 6 ч. сутринта, е успяла да организира съседите си и да защитят критични точки за отбрана. Ликвидирали са 30-тина терористи, успели са да се защитят и в това населено място няма нито една жертва, сподели още българското семейството.

Всички домове в Израел, къщи и жилищни блокове, от началото на 90-те години се строят с т.нар.защитени стаи. Това са помещения със стени от специален, много здрав бетон, с херметични врати и прозорци с плъзгащи се стоманени капаци, които могат са издържат реактивен снаряд, обясни още  семейството за Радио Варна. 
Ако жилището е построено преди 1990 г. държавата дава субсидия, за да си изградиш защитена стая. Такива защитени обекти има включително по улиците, парковете, на обществени места. Защитените укрития са на такова разстояние, че да можеш за 30 секунди да се укриеш.
Към часа на публикуване на статията (б.ред.19.30 ч. българско време) Ашкелон отново е под обстрел. Отделни терористи са навлезли и на север. Ликвидирани са, но има съмнение, че е останал все още един и се призовават гражданите да стоят в защитените стаи. 

Позоваването е задължително.


Болница "Барзилай" в израелския град Ашкелон, който е най-близо до Газа, е била бомбардирана в нощта срещу събота.
Публикуваме автентичен клип и описание, предоставени на редакцията на БНР - Радио Варна, от български лекар, работещ в болницата (пожелал анонимност), с разрешение от ръководството на лечебното заведение:
"В 2:30 през нощта имаше пряко попадение
Това е прехода между две сгради - старата и новата болница . Тук минават всички важни комуникации- вода, ток, газ и обикновено е пълно с преминаващи хора (персонал ,пациенти и посетители).
Щетите са само материални и няма пострадали."







По публикацията работиха: Мариела Георгиева, Еелисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55