Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се предпазим от кражби по време на празниците?

Съветва ни гл. инсп. Живко Костадинов от варненската полиция

гл. инспектор Живко Костадинов
Снимка: Александър Йорданов

Мнозина ще пътуват извън големия град за коледните и новогодишни празници, връщат се по родните места или отиват на почивка. Често в това време се мобилизират и крадците. 

Главен инспектор Живко Костадинов е началник на сектор "Престъпления против собствеността" в Областната дирекция на МВР във Варна. По думите му тенденцията от началото на годината е кражбите на територията на областта значително да намаляват – както от частни домове, така и от търговски обекти.

"Бележи се незначителен ръст заради предстоящите празници, защото хората отсъстват за по-дълго време от жилищата си", посочи инспектор Костадинов.

Социалните мрежи продължават да бъдат водещо "работно място" на престъпниците. Те са един от вариантите хората, които се занимават с подобен тип престъпления, да се информират за това кой ще пътува и кой - не. Често обаче престъпниците използват и други методи. Те оставят белези, по които се ориентират дали жилището е обитаемо или не.

"Обикновено преди да влязат в жилището се подсигуряват като залепят листчета, обикновено по шпионките на съседните апартаменти, за да не бъдат изненадани от съседи. При вариантите от двама или трима крадци единият задължително остава на стълбището или пред входа да наблюдава за движение или наличие на хора във входа", обясни инспектор Костадинов.

Джебчиите се активизират по молове, коледни базари и в автобусите. Съветът на главен инспектор Костадинов е чантите да са пред очите ни, под непрекъснато наблюдение, особено при посещение на пробни. Друг съвет е да се разделят парите във вътрешни джобове при посещение на различни търговски обекти.

"По време на коледните и новогодишните празници ще има засилено полицейско присъствие както в моловете, така и в автобусите от градския транспорт. Цивилни и униформени ще следят за противодействието на кражбите", допълни Костадинов. 

"Крадците се активизират се по време на празнични и почивни дни - особено в часовете между 7 и 9 часа и вечер между 17 и 19 часа. Те използват този човекопоток да се смесят с тълпата и да измъкнат от разсеяните граждани портмонета, телефони и други ценности. Затова бъдете бдителни", предупреди Костадинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, Морска градина

Продължава обработването на общински площи и обекти против кърлежи, комари и други вредители

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против кърлежи, комари и други вредители. Графикът на дейностите за периода 16 – 23 август 2024 г. включва следните обекти: - В централната част на града около Окръжен съд - обработка на широколистни дървета от дървета от семейство Чинари..

публикувано на 16.08.24 в 14:41

31 август е крайният срок за записване в школите на Общински детски комплекс

31 август е крайният срок за подаване на заявления за записване в школите на Центъра за подкрепа на личностно развитие – Общински детски комплекс, напомнят от центъра. Приемът за учебната 2024/2025 година се извършва чрез електронната система  odk.uslugi.io .  Всяко дете има право да посещава до две школи. Обявите за кастинги, резултатите от..

публикувано на 16.08.24 в 13:46

31-годишен мъж загина от токов удар на строеж в Бургас

31-годишен мъж от село Страцин е загинал от токов удар на строеж в бургаския квартал „Мадика“, съобщи БНР-Бургас. Към 12:30 часа не са били допуснати служители от Инспекцията по труда в Бургас, защото следовател е извършвал оглед на мястото на инцидента, потвърдиха за БНР Бургас от инспекцията.  По време на токовия удар е подаден веднага сигнал на..

публикувано на 16.08.24 в 13:43

Българинът плаща повече за развлечения и ресторант

През юли месечната инфлация е 0.8%, а годишната инфлация за юли 2024 г. спрямо юли 2023 г. е 2.4%. Инфлацията от началото на годината е 1.1%, а средногодишната инфлация за периода август 2023 - юли 2024 г. спрямо същи период година по-рано е 4.1%. Това показват данните на Националния статистически институт относно инфлация и индекси на потребителски..

публикувано на 16.08.24 в 11:28

Няколко катастрофи тази сутрин по АМ "Хемус" близо до Варна

Само за няколко часа са станали три катастрофи около и по АМ "Хемус" близо до Варна, които образуваха тапи, съобщават очевидци в социалните мрежи.  При един от пътните инциденти на разклона за село Неофит Рилски са се ударили два автомобила. Единият от водачите е откаран за преглед в болница, но без видими сериозни наранявания. Изясняват се причините,..

публикувано на 16.08.24 в 10:34

Близо 40 000 души на фестивала за Деня на Варна

Близо 40 000 варненци и гости на града изпълниха пространството около Пантеона по време на празничния концерт за Деня на Варна.  Тази вечер започваме една традиция, която имаме амбицията да наложим занапред във времето. Надявам се да имаме наистина голям варненски фестивал, който ще ни постави на картата на европейските фестивални градове . Искам да..

публикувано на 16.08.24 в 09:58

По-евтините вносни яйца от Украйна не са по-евтини за крайния потребител

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които..

публикувано на 16.08.24 в 09:40