Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Весела Коледа!

Снимка: БГНЕС


Вчера Дядо Коледа ми мина път. Беше прекрасно, вълнуващо събитие. Вървяхме си – всеки в своята посока. Наоколо нямаше никакви хора. Стори ми се странно да го видя изведнъж пред себе си, на един подарък разстояние. Още по-странно ми се строи, че галантно ми даде път.

Но как да се възползвам от тази любезност? Как да пресека пътя на Дядо Коледа?

Разбира се, че не посмях. Отнесох се с уважение към него, към цялата идея и философия за Коледа и на свой ред се спрях, за да покажа, че той е с предимство. Неговата празнична мисия е далеч по-отговорна от моята, нали? Аз просто се наслаждавам, а той е в непрекъснато движение, разпределя подаръци, грижливо ги подрежда до украсените елхи.

Когато вярваш в идеята за Коледа, това пресичане на пътя те кара да се чувстваш като погален от Вселената. Едно мило погалване; знак, че си на правилния път и предстоят хубави неща.

Така че, да, отнесох се с уважение. Дадох път на празничното чувство, на идеята за Коледа, за топлина, светлина, обич и радост.

Първо си казах:"О! На колко години си, а още вярваш!". Но Дядо Коледа сладко ми се усмихна, благодари и ми пожела весели празници. Пожела ми да се случат всички прекрасни, жадувани от мен места, неща, хора, отношения и събития. Не в този ред, но какво значение има редът, след като онова, което ти е на сърце, се превръща в реалност?

Беше странно пресичане на пътища и житейски траектории и ме накара да се усмихвам. Сякаш отново бях онова малко момиченце, прегърнало желания подарък и безкрайно щастливо пред елхата, за снимка с Дядо Коледа... После?

Празник. Наслаждавам се.

Седя и се наслаждавам на усмихнатите лица на любимите хора, на сладките разговори около трапезата. Разговори за дребни неща, за големи каузи, за забавни преживявания и незабравими спомени. Разговори, в които най-най-важното е, че сме заедно на този светъл празник, че има път зад гърба ни и много предстоящи хора, места, неща, събития занапред. В камината гори огън. Танцуват веселите празнични пламъчета. Взираме се в тях и топлината на атмосферата и на общуването е в хармония с топлината на препълнените ни с обич сърца. Отново сме заедно в една красива равносметка на отминаващото и в очарователно очакване на предстоящото. Както винаги по това време. Фантастично чувство. Наслаждавам се.

Старателно подредихме масата. Украсихме я, така че да доставя наслада на всичките ни сетива. Празничните свещи горят, изглеждат толкова привлечени от настроението, че сякаш пламъчета им се движат в такт с музиката.

Направих торта. С ягоди и боровинки. Така обичам по Коледа. Това си е лично моя традиция. Сигурна съм, че вълшебните моменти са още по сладки, когато надградиш старите традиции с любими свои неща.

Наслаждавам се, потънала във въображаемата снимка на тези моменти. Пожелавам си да продължава така Коледа след Коледа, все по-топло, по-хубаво и незабравимо с любимите хора. Прегръщам ги с благодарност, че сме заедно, че са толкова чудесни, че отново знаят кой подарък най-много ще ме зарадва. И за кой ли път си мисля, че те са ми истинският подарък. Най-ценният, най-важният, най-необходимият, за да ме има и за да го има празникът.

В живота на всеки от нас е така, нали?

Вдигам наздравица за хората, които озаряват живота ни и за любовта, която дава смисъл!

Весела Коледа! Да е светло, топло и щастливо занапред.


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00