Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна няма да поема нов дълг и да вдига данъците през 2024 година

Снимка: economy.bg

През 2024 година Община Варна не предвижда да поеме нов дълг, нито да повишава местните данъци. Това заяви в интервю за БТА заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов. По думите му, към края на миналата година, общата кредитна експозиция на Община Варна е 166 милиона лева, като в размер тя е изцяло в рамките на законовите изисквания и няма да има проблеми с обслужването ѝ.

Община Варна прави детайлен анализ, за да се прецени как да се оптимизира събираемостта на местите данъци, посочи още Рафаилов. По негови данни, несъбраните вземания на Община Варна от фирми и граждани са в размер на 47 млн. лв. Заместник-кметът посочи, че събираемостта на данък-сгради и такса-смет е около 80 %. Добрата практика за събиране на задължения е поне 90%, което се надяваме да достигнем, коментира той. Мерките, които дискутираме, са меки, а не репресивни, подчерта зам.-кметът.

По думите му, за по-твърд подход може да се мисли при абсолютен отказ за изплащане на задължения. Като добър стопанин, Общината трябва да си събира дълговете, а законът дава възможност да си търси правата и по съдебен път, обясни Рафаилов. Той уточни, че вече е готова справката колко изпълнителни дела води общината и изрази съжаление, че старата администрация не е била достатъчно активна и има случаи на несъбрани дългове, които попадат в абсолютната давност.

На въпрос дали през тази година районните кметства във Варна ще разполагат със собствен бюджет, финансовият зам.-кмет посочи, че тяхната издръжка е част от общата държавна издръжка. По думите му, районните кметове са направили свои предложения за допълнителни суми и те вече са разгледани. По някои успяхме да осигурим ресурс, по други – тепърва ще търсим, но ще се опитаме да удовлетворим повечето искания, които са в полза на жителите на районите, обясни Рафаилов.

Рафаилов коментира, че не отговарят на истината спекулациите, че били намалени средствата за общинската инвитро програма за 2024 година. Той уточни, че в бюджета за миналата година са били заложени повече средства, но те не са били усвоени. Тази година имаме увеличение на сумата в сравнение с изразходваната през миналата година, уточни заместник-кметът. Той подчерта, че при изчерпване на заделените средства, ще бъдат намерени допълнителни, които да обезпечат нуждите на двойките с репродуктивно проблеми, които потърсят подкрепа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турнир по конен спорт в Албена на 17 и 18 август

Турнир по конен спорт ще се проведе в курортен комплекс "Албена" на 17 и 18 август.  Събитието е част от проявите за отбелязване на 55-ата годишнина на ваканционното селище.  Спортната проява ще събере  на едно място над 60 професионални и непрофесионални състезатели, придружени от най-елитните спортни коне в България. Специално за надпреварата по..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Подобрява се състоянието на детето, пострадало тежко на плаж в Созопол

Състоянието на детето, прегазено от трактор на плаж в Созопол, се подобрява, съобщи Нова тв. Точно преди 10 дни 9-годишното момченце бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на Университетската болница за активно лечение в Бургас. То пострада тежко, след като бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния..

публикувано на 12.08.24 в 11:02

Варна посреща празника с по-кратка заря и лазерно шоу

С по-кратка заря посреща тази година своя празник морската столица. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев, който бе гост в предаването "Чуй лятото" на БНР с водещи Георги Марков и Даниела Стойнова.  Илюминациите тази година ще бъдат от буната под Пантеона, а не от Морска гара, а целта е те да се наблюдават от повече варненци. Зарята ще бъде..

публикувано на 12.08.24 в 10:17
Снимката е илюстративна

Гърция евакуира домове и болници в района на Атина заради горските пожари

Гърция нареди евакуация на болници и домове в близост до Атина, тъй като горските пожари се разпространяват въпреки "свръхчовешките" усилия за борба с пламъците, съобщиха властите. Органите за гражданска защита наредиха още пет общини да бъдат евакуирани, след като в неделя стотици хора бяха преместени от осем села. "Силите за гражданска защита се..

публикувано на 12.08.24 в 09:17

Квартал "Аспарухово" на протест пред Общината, призовават варненци да се включат в демонстрацията

Протест организират днес от 16 часа пред сградата на Община Варна жителите на квартал "Аспарухово". Те призовават варненци да се включат в демонстрацията, чийто повод е отсичането на кедрови дървета в квартала заради строежа на кооперация. "Да изискаме мораториум на всяко останало дърво! Стоп на изсичането и приватизирането на горите, стоп на..

публикувано на 12.08.24 в 08:55

Полицаи на протест в София

Полицаи от управленията на Министерството на вътрешните работи се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на МВР", съобщава Българското национално радио.  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите,..

публикувано на 12.08.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

БДЖ пуска в движение нови вагони

БДЖ ще пусне в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак „Чайка“ от понеделник (12-и август), който пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45..

публикувано на 12.08.24 в 08:22