Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Коцев: Инфраструктурата във Варна трябва да догони частното строителството

Инфраструктурата трябва да догони ръста на строителството. Варна има огромен потенциал да расте, както и посока, в която да се развива. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев при първата работна среща на ръководството на Община Варна с представители на Камарата на строителите в България.

За преодоляване на изоставането ще разчита на партньорството и експертизата на специалистите в бранша, подчерта кметът Коцев, цитиран от общинския пресцентър.

Той припомни пред представителите на КСБ, че Община Варна има много амбициозна инвестиционна програма за 2024 г. и каза, че вече са подписани споразуменията за 27 проекта на стойност над 137 млн. лв. за 2024 – 2026 г.

 През тази година голяма част от тях ще бъдат вложени в проектиране, за да се преодолее наследената от предишната администрация слаба проектна готовност. Условието на държавата е проектите да бъдат започнати още тази година, като финансирането ще продължи в последващите две.

От строителната камара приветстваха идеята на администрацията да изгради във всички новообразувани жилищни зони по една пилотна улица, на която да се приложат всички елементи на уличната регулация. Така гражданите биха осъзнали ползите от това да се лишат от малка част от дворните си места, но да получат удобствата на градската среда и да повишат стойността на имотите си.

Строителният бранш подкрепя и идеята на ръководството на общината да се процедират Подробни устройствени планове на цели територии, а на „на парче“. Така ще се преодолеят строителният хаос и презастрояването, коментира и председателят на Областното председателство на КСБ инж. Пенко Стоянов. Във връзка с процесите по процедиране и разписване на ПУП,  кметът Коцев увери, че ежедневно се разписват планове и до няколко седмици изоставането ще бъде компенсирано.

Друго голямо предизвикателство пред Община Варна е водният цикъл и големият ВиК проект, който местното дружество изгражда по собствена програма, каза по време на срещата заместник-кметът по въпросите на строителството инж. Пламен Китипов. По думите му забавянето на обектите, при които се подменя ВиК инфраструктура, се е отразило негативно върху работата по някои от започнатите инфраструктурни проекти.

Негодността на електропреносната мрежа да отговори на строителните процеси в града е друг проблем, който кметът Коцев подчерта. Това е един много сериозен процес и ако не му се обърне внимание, инвестиционният процес ще спре, алармира той. Инж. Пенков се съгласи, че проблемите с електропреносната мрежа и отказите за присъединяване на нови обекти ще засегнат сериозно инвестиционните намерения, особено във връзка с изграждането на нова индустриална зона на Варна. Благомир Коцев допълни, че проблемът е във фокуса на вниманието на администрацията и ще продължи да се обсъжда при следващи срещи с представители на строителния бранш и на енергийните дружества.

Темите, повдигнати по време на работната среща, ще бъдат обсъждани в детайли по време на заседанията на Консултативния съвет по развитие на градската среда към кмета Благомир Коцев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Радев: Шипка е кръстопът на историческата ни съдба

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата, това..

публикувано на 24.08.24 в 11:27

Един загинал при тежка катастрофа по пътя за ГКПП „Маказа“

Тази сутрин около 8.00 часа стана тежка катастрофа в района на село Първица, на главния път за ГКПП „Маказа“ , община Кирково. При инцидента са се ударили две коли. Една от тях е управлявана от 86-годишен шофьор, който е загинал при удара. Пътниците от другата кола са откарани за преглед в болница в..

публикувано на 24.08.24 в 11:25