Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на "За договорното начало в българската държавност (V – VII век)"

26 юни, сряда, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа

Яни Янев и Светлозар Попов представят монографията "За договорното начало в българската държавност (V – VII век)" 

За своя труд, авторският колектив Яни Янев и д-р Светлозар Попов стана носител на награда "Варна" за 2024 г. в сферата на науката и висшето образование, направление "Обществени науки". Отличието бе връчено за значими постижения в изследването на исторически аспекти на договорното и международното публично право – основа за иновативен авторски подход за обучение на студенти по право.

Правоприемник ли е Исперихова България на териториалните права по договора от 448 г. между Източната римска империя и Хунската империя?
След бляскавата победа и дългото преследване на бягащите ромеи, войските на българите, начело с кан Исперих гонят противника до Варна и се спират до Стара планина! Известно е, че след разгрома Източната римска империя (ИРИ) не е разполагала с военни сили, с които да окаже ефективна съпротива, поради което кан Исперих е могъл да продължи с войските си до самия Константинопол, каквато е била практиката при всички предходни нахлувания в империята от други племена и народи. Отказът на българският владетел да има характерното за времето си, типично варварско поведение подсказва,, че вероятно е имало важна причина да се придържа към установяването на новите граници на България след войната с ИРИ от 680г., по билото на Стара планина до долината на р. Морава, на запад.
Изследвайки историческите източници, авторите стигат до идеята, че е възможно важната причина за възприемането на такова външно политическо поведение от българския Кан да се корени в намерението да бъдат отстоявани териториални права, придобити по силата на договора, сключен между Атила и Теодосий II през 448г., по силата на който ИРИ предава част от владяната от нея територия на север от Стара планина на империята на Атила. Със задълбочен анализ на историческите източници авторите установяват параметрите на територията предмет на договор, която съвпада със значителна част от територията, върху която установява държавата си Исперих, на юг от Стара планина. Този факт дава основание на авторите да направят предположението, че Кан Исперих завладява тези територии и на основание държавно правоприемство от империята на Атила, Старата Велика България на Ирник и Кубрат, препотвърдено с договора от 681г., като предлагат различен поглед върху историческите източници, чрез историко-правен анализ на известните исторически факти.

За авторите:
Яни Янев е сред инициаторите и учредителите на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. От 2013 г. е вицепрезидент на университета. Активен участник в различни обществени дейности и организации, като през 2002 г. инициира създаването на СНЦ „Регионална агенция за предприемачество и иновации – Варна”, а през 2018 г. СНЦ „Варненски некропол I“. Има редица публикации по политически и правни въпроси. Проявява последователен интерес към изучаването на ранната българска история, във връзка с което през 2004 г. издава сценарий на историческа тема “Коренът на короната“. Удостоен е с редица почетни награди и грамоти.
Светлозар Попов специализира в областите на психиатрията и биофизиката. През годините работи като лекар в различни медицински институции и като психолог-психофизиолог. Той е активен участник в гражданското общество, като е един от инициаторите за създаването на Лаборатория по биофотоника – Шумен и Сдружение „Варненски некропол I“. От 1993 г. се насочва към изследване на най-ранната българска история и праистория, като публикува множество статии по тази тематика, участва с доклади на различни научни форуми. Той е автор на книги, посветени на ранната българска история и праистория - "Авитохол и Ирник. Начало на българската държавност"- 1999 г.; „Българската идея и демосфера" – 2001 г.; „Българското име в библейски времена" – 2005 г.; „Шамбат – братът на Кубрат" – 2007 и 2015 г.; „Българската писменост – известна и непозната" – 2009 г.; „Българската Коледа във Веда словена" – 2010 г.; „Халколитната цивилизация Варна" – 2014 г.; „Корабоплаването в праисторията" – 2018 г.; „Траки и пратраки в Източните Балкани" – 2020 г.; „Халколитният некропол Варна I и Златният век - хора,  царе и богове " – 2022 г. и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Самостоятелна изложба живопис и скулптура на Ангел Ангелов

27 юни, четвъртък, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа Ангел Ангелов представя самостоятелна изложба живопис и скулптура. По образование авторът е борден инженер от Морската авиация. Завършва ВВВУ "Георги Бенковски" в гр. Долна Митрополия, любовта му към авиацията не му пречи да се отдаде и на изкуството. През 1974 г. завършва тримесечен курс при..

обновено на 26.06.24 в 18:00

160 години от рождението на Петър Дънов отбелязват във Варна

1 юли, понеделник, Арт салон на Радио Варна, 19.00 часа "Школата на Учителя - нова наука, изкуство и култура за човечеството" е темата на лекцията, с която Общество "Бяло братство" Варна ще отбележи 160 години от рождението на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) и 80 години школа Бяло братство. Слово на срещата ще изнесе Йордан Йорданов.  За атмосферата..

обновено на 26.06.24 в 18:00

Джем сешън на плажа! 4 юли в клуб Ментол!

Присъединете се към нас с музикалното предаване "Джем сешън" от брега на морето. Ще ви очакваме на 4 юли в клуб Ментол! Началото е в 12:30 часа - входът е свободен! Очакват ви музика на живо и много изненади! С участието на младите вокалисти Моника Парушева, Ивета Тодорова и Иван Славов, както и на музикантите Георги Илиев - китара,..

публикувано на 26.06.24 в 11:57

"Айдемирски мотиви" - самостоятелна изложба живопис на Илия Иванов

13 юни, четвъртък, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа Илия Йорданов Иванов-Ильо е роден през 1962 г. в с. Айдемир общ.Силистра. Завършва средното си образование в ПМГ „Климент Охридски” гр.Силистра. Учи рисуване при скулптура Димитър Нуцулов и проф. Възкресен Изворов. Кандидатства с рисуване и е приет, но се отказва и завършва..

публикувано на 11.06.24 в 18:22
Голям арт салон

Планирайте вашето събитие в залите на Радио Варна

Уважаеми приятели и гости, Може да се свържете с нас на познатите Ви телефони: 052/664462 и 052/664488, както и на e-mail:  events.varna@bnr.bg . На Ваше разположение работят две изложбени зали и една концертна зала /звукозаписно студио/. Планирайте вашето събитие в Радио Варна и ние ще окажем нашата организационна подкрепа. Ще се радваме..

публикувано на 25.08.23 в 17:24

Радио Варна се включва в националните чествания по повод годишнината от гибелта на Васил Левски

Радио Варна се включва в националните чествания по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. Вече са подредени 14-те писма от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов , съратници и приятели на Васил Левски. Експозицията може да бъде видяна в Стъкления павилион до сградата на Радио Варна . Оригиналите на..

обновено на 17.02.23 в 09:14