Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съботна трапеза" - зрънце родолюбие и вярност към традицията вече четвърт век

| обновено на 09.12.17 в 13:13
Снимка: архив/ ансамбъл Чинари

В този час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“ и много други. Освен в ефира на Радио Варна, можете да гледате на живо предаването и в профилите ни във Фейсбук и You Tube. Снимка

„Съботна трапеза” е музикално предаване, създадено през 1992 г. с развлекатално-информационно характер, посветено на българския фолклор. Първите му автори и водещи са Здравко Буйнов и Цветлена Трифонова. Двамата работят в екип с музикалния редактор Георги Истатков. През годините на трапезата „канят“ Таня Константинова, Христина Паскалева, Кристияна Димчева...

Поставяйки началото от зрънце родолюбие и вярност към традицията, вече двадесет и пет години предаването не спира да моделира автори и слушатели. Моменти, в които усещаме сладката сила на фолклорното изкуството.

„Съботна трапеза“ с нейните 150 минути поглежда „назад към бъдещето”. Авторите й през годините признават че, обичат звука, свързан с традиционната ни култура, не спират да следят как се трансформира. Кой и как обгрижва днес традицията и дали открива нови хоризонти? Не пропускат да бъдат „тук и сега”, но и бързат да очертаят контурите на бъдещето. Гостуват изпълнители, слушаме музика, коментираме, понякога сравняваме, търсим вещината на специалисти и разглеждаме в детайли музиката, за която вярваме, че търпи своето развитие. 

Ето как се случват днес нещата около трапезата и какви добри гости сядат около нея:


Документален запис от предаването „Съботна трапеза“, излъчено на 25.11.2017 г.


Снимка   Снимка

Снимка   Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#760 ТОП 20 (19.04-26.04.2024)

публикувано на 19.04.24 в 08:49
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 април

В Седмицата на правото в ИУ - Варна се проведе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция" с гост-лектор чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов – член на Конституционния съд. Репортаж; Варна тази сутрин осъмна с необичаен трафик, не малко катастрофи, наводнени пътни..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Пристанище Варна

НОВИЯТ ДЕН на 18 април с Мариела Димитрова

Липсват технически кадри у нас. И със средно образование и с висше. Има остра  липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, каза за Радио Варна Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Той..

публикувано на 18.04.24 в 05:58

НОВИЯТ ДЕН на 17 април с Иван Барбов

Казват, че кафето ободрява и тонизира рано сутрин. Дори и с кафе обаче понякога на човек продължава да му се спи, но някак по-енергично. Ако искате да започнете деня с тонус и енергия, с усмивки и добро настроение, просто превключете на честотите на Радио Варна от 6.00 до 10.30 часа. Там ви очакват Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 17.04.24 в 05:54
Владимир Палаузов, Петко Каравелов и Сергей Лукиянов. Снимка: БТА

НА СВЕТЛО на 16 април с Валерия Василева

Биляна Якова - ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт – гр. Варна“ ,  смята, че умишлено е саботирана съществуващата билетна система в града и се нанасят щети на бюджета. В деня на Конституцията с изложба под наслов "Архиви на правната мъдрост" започна традиционната Седмица на правото в Икономически университет – Варна, в..

публикувано на 16.04.24 в 13:50

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Мариела Димитрова

Три закона се променят по неблагоприятен за гражданите начин, алармираха граждански и екологични организации. Според екоактивистите, с предложените от депутатите от ГЕРБ и ДПС промени между първо и второ четене в три закона - за опазване на околната среда, за  насърчаване на инвестициите и за устройство на територията, се осигурява "бърза..

публикувано на 15.04.24 в 06:15