Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Близнашки: Паметта за Цар Самуил по-скоро ни свързва, отколкото ни разделя с нашите съседи

Снимка: БГНЕС
Днес паметта за Цар Самуил по-скоро ни свързва, отколкото да ни разделя с нашите съседи. Общото членство на България и Гърция в Европейския съюз помага на всяка от двете страни да разбира по-добре чувствителността на другата, каза премиерът Георги Близнашки в своето слово на възпоменателната вечер за годишнината от смъртта на цар Самуил в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на която присъстваха официални гости, представители на академичната общност и студенти от различни специалности.

С хората от Вардарската част на Македония ние споделяме една и съща история, една и съща езикова и културна традиция. Фактът, че напоследък там бяха издигнати толкова много паметници на български исторически личности, включително на Цар Самуил Български, само потвърждава, че ние сме били една етническа общност в миналото. Затова не виждам никаква причина нашата обща история да ни разделя, а не да ни обединява, защото сме част от европейското семейство, един традиционен контекст на консолидация, равнопоставеност и благородно съревнование. ... Прозрението на една нация се извайва, когато премине през трагизма и страданието. Нещо повече, за националната историческа памет траурът има не по-малко значение от триумфите, защото нацията се обединява и сплотява от пораженията си, за да възкръсне и да роди своето Възраждане, като така става част от европейското историческо и културно пространство“, каза още проф. Близнашки

Чуйте цялото му слово.

Днес в столицата се проведоха основните събития в Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил. Кампанията е организирана от Националния комитет под ръководството на проф. Георги Близнашки. По-рано днес премиерът взе участие в Международната научна конференция на тема „Европейският югоизток през втората половина на Х – началото на ХІ век. История и култура“, организирана от Българската академия на науките. Форумът е част от кулминацията на програмата за отбелязването на 1000 години от смъртта на българския владетел. След това проф. Близнашки посети и изложбата в БАН „Църквата в Самуилова България – корени и наследство“. До църквата „Света София“ в столицата, в негово присъствие беше осветено мястото и положен основният камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който се предвижда да бъде издигнат през ноември в София. Паметникът е финансиран от фондация „Българска памет“. Министър-председателят присъства и на заупокойна молитва в храм-паметника „Свети Александър Невски“ в памет на великия българския цар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Oтбелязваме 1000 години от смъртта на цар Самуил

София ще бъде домакин на основните събития в Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил (997-1014 г.). Кампанията е организирана от Националния комитет под ръководството на министър-председателя проф. Георги Близнашки...

публикувано на 06.10.14 в 08:54

Изложби в НИМ и в Археологическия музей за 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

Редица събития разказват за епохата на цар Самуил и неговата личност през октомври, когато е кулминацията на отбелязването на 1000-годишнината от неговата смърт, съобщи БТА. На пресконференция председателят на Националния комитет за отбелязване на..

публикувано на 30.09.14 в 12:58

Македония: Българите ще поставят паметник на цар Самуил в София, по-голям от този в Скопие

Властите в София взеха решение в центъра на града да бъде поставен паметник на цар Самуил, съобщава македонското електронно издание Brif, цитирано от агенция "Фокус". Паметникът най-вероятно ще бъде поставен на 6 октомври, когато се навършват 1000..

публикувано на 12.09.14 в 10:29

Граждански и военнопатриотични организации почетоха паметта и героизма на воините на цар Самуил

По повод годишнината от битката при Беласица (известна като битката при Ключ) представители на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и други граждански и военнопатриотични организации почетоха..

публикувано на 29.07.14 в 12:34

Тодор Чобанов: Всеки българин би подкрепил идеята за паметник на цар Самуил в София

„ Не само аз, всеки българин трябва да подкрепи идеята за паметник в София на такъв забележителен владетел, какъвто е цар Самуил. Още повече, че най-вероятно той е роден в Средец .“ Това коментира зам.-кметът по култура Тодор Чобанов в сутрешния блок на..

публикувано на 08.01.14 в 09:00
Трите саркофага в „Свети Ахил“, за които се предполага, че са на Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владимир

Фондация "Българска памет" издига паметник на цар Самуил в София, 1000 години след смъртта му

В София ще бъде изграден паметник на цар Самуил по инициатива на д-р Милен Врабевски и фондация "Българска памет", откъдето ще бъдат осигурени и средствата. Монументът е част от програмата за отбелязването на 1000 г. от смъртта на предпоследния..

публикувано на 06.01.14 в 08:09

София ще има паметник на цар Самуил

София ще има паметник на цар Самуил тази есен. Инициативата е част от програмата за отбелязването на 1000 г. от смъртта на предпоследния владетел на Първата българска държава, пише в днешния си брой "24 часа". Паметникът ще бъде изграден със..

публикувано на 05.01.14 в 11:32

БНБ пуска в обращение частично позлатена монета "Цар Самуил"

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване "Цар Самуил" от серията "Средновековни български владетели". Монетата ще бъде пусната в обращение от 25 март 2013 г. Тя ще се..

публикувано на 22.03.13 в 11:51