Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският интерес не е държавата да спре за шест месеца

Недостоверният прочит на изборните резултати като вълна, която се кани да извърши промяна, както  и отказът да се разбере, че трите части на управляващото мнозинство запазват електоралното си влияние са причините да се стигне до настоящата политическа ситуация. Позицията е на социолога професор Антоний Гълъбов. 

ой не изключва по- различна структура на новото правителство, ако има такова. Докато предишното мнозинство беше структурирано около споразумение ГЕРБ - РБ, добавено споразумение с АБВ и принципна подкрепа на ПФ, сега е възможна тройна коалиция, прогнозира Гълъбов. 

Според него всякакъв вид промени в изборната система трябва да са валидни след 2018. Като аргументи анализаторът посочи препоръката на Венецианската комисия, както и решението на НС да въведе електронното гласуване след 2 години. Няма логика НС да приема в спешен порядък изборните правила, които да важат по- рано. Има нужда от няколкомесечни консултации и договорка за прерайонирането на страната, което ще отнеме поне 6 месеца, подчерта той. 

Българският интерес не е държавата да спре за 6 месеца. Не виждам нищо лошо в опита да се направи кабинет, проблемът е в неговите приоритети и профил. Въпросът е какъв ще бъде хоризонтът на новото правителство - следващите 18 месеца или в по- кратък период и рисковете, свързани с българското председателство на ЕС и ангажиментите, които ще има страната. Няма особено здрав смисъл да водим председателството на ЕС със служебно правителство или да готвим предсрочни избори.

Тези 2,5 седмици показват, че има съществени празнини в културата на водене на  преговорите. А това е важна част от технологията на коалиционната култура и причина хората да са объркани, обобщи Антоний Гълъбов. 

По думите му, ДСБ се забавиха с една година с напускането на ПГ на РБ. Това трябваше да стане, когато не се споразумяха за промените в конституцията. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06