Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският интерес не е държавата да спре за шест месеца

Недостоверният прочит на изборните резултати като вълна, която се кани да извърши промяна, както  и отказът да се разбере, че трите части на управляващото мнозинство запазват електоралното си влияние са причините да се стигне до настоящата политическа ситуация. Позицията е на социолога професор Антоний Гълъбов. 

ой не изключва по- различна структура на новото правителство, ако има такова. Докато предишното мнозинство беше структурирано около споразумение ГЕРБ - РБ, добавено споразумение с АБВ и принципна подкрепа на ПФ, сега е възможна тройна коалиция, прогнозира Гълъбов. 

Според него всякакъв вид промени в изборната система трябва да са валидни след 2018. Като аргументи анализаторът посочи препоръката на Венецианската комисия, както и решението на НС да въведе електронното гласуване след 2 години. Няма логика НС да приема в спешен порядък изборните правила, които да важат по- рано. Има нужда от няколкомесечни консултации и договорка за прерайонирането на страната, което ще отнеме поне 6 месеца, подчерта той. 

Българският интерес не е държавата да спре за 6 месеца. Не виждам нищо лошо в опита да се направи кабинет, проблемът е в неговите приоритети и профил. Въпросът е какъв ще бъде хоризонтът на новото правителство - следващите 18 месеца или в по- кратък период и рисковете, свързани с българското председателство на ЕС и ангажиментите, които ще има страната. Няма особено здрав смисъл да водим председателството на ЕС със служебно правителство или да готвим предсрочни избори.

Тези 2,5 седмици показват, че има съществени празнини в културата на водене на  преговорите. А това е важна част от технологията на коалиционната култура и причина хората да са объркани, обобщи Антоний Гълъбов. 

По думите му, ДСБ се забавиха с една година с напускането на ПГ на РБ. Това трябваше да стане, когато не се споразумяха за промените в конституцията. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Боряна Маринкова

Мобилно приложение помага да се намери липсващо лекарство

Боряна Маринкова от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства коментира в програма "Ден след ден" новото мобилно приложение   "Намери своето лекарство", което ще помага на пациентите да намерят липсващия им медикамент. То ще бъде в две версии - за Apple и за Android и  може да бъде свалено чрез съответния QR код. "..

публикувано на 29.03.24 в 16:48
Борислав Цеков

Има време за избори 2 в 1, но е по-добре да са отделно

Консултациите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери продължават, а възможностите са стеснени. Народното събрание извърши и спешни поправки, според които  ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности.   Проблемите на БНБ са свързани по-скоро с тяхното..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров , председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54