Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки проблем има решение, въпросът е как ще се подходи

В интервю пред Радио Пловдив Здравко Димитров говори за най-важните задачи и най-големите проблеми, които предстоят за решаване в Пловдивска област. Той беше един от малкото ръководители, които не бяха сменени по време на служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.

 „Много от моите колеги се разделиха с постовете, защото някой беше дал на г-н Герджиков грешния съвет да постъпи така, за да имало прозрачни и честни избори" – заяви в началото г-н Димитров. "По принцип няма как един областен управител да влияе на изборите. Това и казах на професора при една наша среща”.

По-нататък управитетелят на Пловдивска област сподели, че започналият ремонт на пътя Пловдив – Асеновград ще бъде завършен в срок, който е 15 септември 2018 година: 

„Може и малко по-рано да стане. Това е много важен обект. Оказва се , че този път е вторият по натовареност след Цариградско шосе в София. Не случайно го наричат „убиец”. Надявам се, че след неговото завършване катастрофите значително ще намалеят, както и че културата на шофьорите значително ще се подобри. 
В интерес на истината на някои места бяха пропуснати входа и изхода към някои магазини и складове, а ако бяха затворени с мантинела, това щеше да попречи на нормалната им дейност. Смятам, че най-късно до 5 години след завършване ремонта на този път, той ще се развие изключително много”, подчерта той.

Другият приоритет в строителството ще бъде довършването на южния околовръстен път. „В противен случай все едно не сме направили нищо" – категоричен е Областният управител. – "Ще се образуват тапи и то доста големи. Сега също ги има, тогава ще се увеличат най-малко двойно. Тези два проекта ще вървят ръка за ръка. Ако мислим дългосрочно и в перспектива, трябва да ги изградим на всяка цена”.

Според Здравко Димитров завършването на каскада „Въча” е с огромно значение. „Питейната вода е приоритет пред всичко останало" – твърди той. – "Дори пред тази, която отива към ВЕЦ-овете и се използва за еленергия. Когато приключим с изграждане на този обект, чиста питейна вода ще достига до над 1 млн. потребители. Защото водата, която пием от „Марица”, няма как да не й се влошават качествата. Имайки предвид най-вече тръбите, които достигат до нас”.

 За предстоящия първи учебен ден на 15 септември губернаторът е предупредил кметовете на всички общини от областта да обърнат внимание на всички знаци и пешеходни пътеки пред училищата. „Помолил съм от София да ни изпратят нагледни материали, за да могат учители, директори да обърнат специално внимание на учениците от първи клас, а и не само на тях, на правилата на движение, които трябва да се спазват”.

Здравко Димитров не крие и основните проблеми, които стоят за решаване: „Почистването на речните корита, на каналите е задължително. Знаем, че през есента, която чука на вратата, както и през пролетта, падат най-много дъждове. Непрекъснато изпращам писма да кметовете да не забравят да го правят. Някои реагират, други нямат нужните финанси. Мисля, че тук държавата трябва да се намеси по-решително. И пари да се дават за превенция. Предварително! Да има някакъв бюджет. Иначе всеки областен знае къде са му проблемите”.

 Г-н Димитров не избяга и от онова, което се случва в Асеновград. „Проблемът е неприятен. И за едната, и за другата страна. Но ми прави впечатление, че едни и същи хора протестират, едни и същи хора искат да застанат пред камерите, да ги дават по телевизията. Без търпение, без отстъпчивост нещата няма как да се случат. Нещата са изтървани не от вчера и от оня ден, а много отдавна. Всеки един проблем има своето решение, въпросът е как ще се подходи. Компромисът от двете страни е задължителен. Това е неизбежно. Време е да помъдреем като нация. Да бъдем по-толерантни и по-добри”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 20.04.24 в 13:15

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58