Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова среща с книгата „Великите европейци”

„Великите европейци” посрещат читатели и слушатели в НБ "Иван Вазов"

Заповядайте в четвъртък, 23 януари, от 18 часа в Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив

| обновено на 23.01.20 в 06:10
Журналистът и писател Пламен Асенов и художникът Александър Гьошев
Снимка: dcnews.bg

След като добре попътува из страната през последните месеци, първата част от поредицата „Великите европейци” отново се връща при своята най-любима, най-многобройна и най-гореща публика в Пловдив.

С художника Александър Гьошев бяхме на доста места и имахме наистина интересни приключения.

Последното беше в Чепеларе, където се запознахме с толкова жива, будна и жадна за истинско, нормално слово публика, че буквално ми спря дъхът. Видях, чух и разбрах как Европа за тези хора е истинска духовна родина, но в същото време продължава да е далечна мечта.

Те знаят какво да се прави, имат желанието за промяна, включително на себе си, но духовният им порив е силно притиснат, ако не и смазан, от изкривените български посткомунистически обществени отношения, от предразсъдъците и простотията, които се ширят, от некадърността и нежеланието на управляващите – кои да е управляващи – да стимулират хората към истински реформи в страната.

Преди това бяхме в София на голяма, неочаквано голяма за мен, среща в Столична библиотека. Там пък със Сашо се почувствахме наистина у дома си сред многото люде от реалния български – и европейски – духовен елит, които бяха надошли да се видим. Не онзи елит, дето всеки ден обикаля медиите да дрънка глупости и да се перчи, а онзи, дето мисли добрите идеи и, без да парадира, работи за реализацията им. Усещането беше страхотно.

И така нататък, да не се връщаме много назад, а да вървим напред.  

Поредната публична среща с „Великите европейци” ще бъде тази седмица в големия пловдивски книжовен храм – библиотека „Иван Вазов”.

Независимо, че библиотеката е голям приятел на екипа ни, акушира за издаването на книгата и помага с каквото може за разпространението ѝ, не пререди опашката, а търпеливо изчака реда си за тази среща.

Надявам се, че и сега пловдивската публика ще придойде на тълпи, за да обсъдим разни стари и особено - разни нови неща.

Тук и сега първи ще научите за новия медиен хоризонт, който се открива пред поредицата „Великите европейци”, ще можем да поговорим малко повече и за втората част от книгата, чиято подготовка е вече в ход.

Така че освободете си вечерта в четвъртък, 23 януари и в 18 часа елате на среща с „Великите европейци” в залата на Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, за да припалим огъня на европейския дух. 


Още от категорията

Бал в ефира на БНР за абитуриентите от клас 2020

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май в специално издание на „Нощен Хоризонт“, а всички регионални радиостанции на БНР ще го излъчват в цялата страна. DJ Мартен Роберто и Станислава Пирчева ще са водещи на..

обновено на 25.05.20 в 08:23

МОН и БНР със съвместни подкаст - уроци по музика

Министерството на образованието и науката и Българското национално радио обединиха своите усилия да подготвят, осъществят и разпространят подкаст уроци по музика в помощ на учениците от всички класове в общообразователните училища Епизодите са подготвени от учители по музика от български училища и са публикувани на интернет сайта на БНР...

публикувано на 30.03.20 в 15:34

Македонски художник гостува в Културния център на Радио Пловдив

Изложба живопис „Космически пейзажи“ на  известния македонски художник  Деян Иванов – Маргус се представя в Културния център на Радио Пловдив. Картините са абстрактни, с усещането за реален сън и носят силна емоционалност и копнеж по Вселената. Авторът използва съвременна техника  на напластяване на фактура и цвят, които придават..

публикувано на 10.03.20 в 06:10

James Wylie &Yako Trio откриват новия сезон на "Камерна сцена" в Радио Пловдив

Първо студио на Радио Пловдив отново ще е домакин на джаз концертите на "Камерна Сцена Пловдив". Новият 11-и сезон ще открият  James Wylie & Yako Trio на 05 март от 19 часа.  James Wylie от Нова Зенландия,  саксофонистът и композитор, е специалният гост за концерта.  Мултиинструменталист и композитор James Wylie е роден в Уелингтън,..

обновено на 05.03.20 в 07:19

Легендарни БГ спортисти гостуват в Радио Пловдив за 25 години "Антена спорт"

По нетрадиционен начин екипът на БНР – Радио Пловдив ще отбележи тази събота, 29 февруари, 25-годишнината на обичаното и любимо предаване на хиляди слушатели „Антена спорт”.  Олимпийски, световни, европейски шампиони и рекордьори, легендарни футболисти, ръководители и съдии ще гостуват в Първо студио на Радиото, за да вземат участие на живо в..

обновено на 29.02.20 в 07:50