Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова среща с книгата „Великите европейци”

„Великите европейци” посрещат читатели и слушатели в НБ "Иван Вазов"

Заповядайте в четвъртък, 23 януари, от 18 часа в Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив

| обновено на 23.01.20 в 06:10
Журналистът и писател Пламен Асенов и художникът Александър Гьошев
Снимка: dcnews.bg

След като добре попътува из страната през последните месеци, първата част от поредицата „Великите европейци” отново се връща при своята най-любима, най-многобройна и най-гореща публика в Пловдив.

С художника Александър Гьошев бяхме на доста места и имахме наистина интересни приключения.

Последното беше в Чепеларе, където се запознахме с толкова жива, будна и жадна за истинско, нормално слово публика, че буквално ми спря дъхът. Видях, чух и разбрах как Европа за тези хора е истинска духовна родина, но в същото време продължава да е далечна мечта.

Те знаят какво да се прави, имат желанието за промяна, включително на себе си, но духовният им порив е силно притиснат, ако не и смазан, от изкривените български посткомунистически обществени отношения, от предразсъдъците и простотията, които се ширят, от некадърността и нежеланието на управляващите – кои да е управляващи – да стимулират хората към истински реформи в страната.

Преди това бяхме в София на голяма, неочаквано голяма за мен, среща в Столична библиотека. Там пък със Сашо се почувствахме наистина у дома си сред многото люде от реалния български – и европейски – духовен елит, които бяха надошли да се видим. Не онзи елит, дето всеки ден обикаля медиите да дрънка глупости и да се перчи, а онзи, дето мисли добрите идеи и, без да парадира, работи за реализацията им. Усещането беше страхотно.

И така нататък, да не се връщаме много назад, а да вървим напред.  

Поредната публична среща с „Великите европейци” ще бъде тази седмица в големия пловдивски книжовен храм – библиотека „Иван Вазов”.

Независимо, че библиотеката е голям приятел на екипа ни, акушира за издаването на книгата и помага с каквото може за разпространението ѝ, не пререди опашката, а търпеливо изчака реда си за тази среща.

Надявам се, че и сега пловдивската публика ще придойде на тълпи, за да обсъдим разни стари и особено - разни нови неща.

Тук и сега първи ще научите за новия медиен хоризонт, който се открива пред поредицата „Великите европейци”, ще можем да поговорим малко повече и за втората част от книгата, чиято подготовка е вече в ход.

Така че освободете си вечерта в четвъртък, 23 януари и в 18 часа елате на среща с „Великите европейци” в залата на Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, за да припалим огъня на европейския дух. 


Още от категорията

"Опитът" на Русана Бърдарска с премиера в Културния център на Радио Пловдив

Премиера на романа на Русана Бърдарска "Опитът" ще се състои в Културния център на Радио Пловдив. Книгата, издадена от ИК "Жанет45", ще бъде представена от  проф. д.ф.н. Инна Пелева  в Първо студио на 28 октомври, сряда, от 18 часа,. Събитието е част от литературната програма на Пловдив чете 2020.  За автора Русана Бърдарска е родена в..

публикувано на 19.10.20 в 15:57

Отново качествен джаз в Първо студио на Радио Пловдив

С два поредни концерта на 15 и 16 октомври платформата "Камерна сцена Пловдив" се завръща в Първо студио на Радио Пловдив. На 15 октомври от 19.00 часа, з а първи път на пловдивска сцена, тромпетистът Нейко Бодуров ще представи последния си проект N I K O B O . На следващия ден, 16 октомври, отново от 19.00 часа, още един  дебют,..

обновено на 15.10.20 в 06:15

Спомен в стихове за София Несторова в Културния център на Радио Пловдив

Книгата на София Несторова "Сърдечен арест" ще бъде представена в Културния център на Радио Пловдив. Събитието е в  рамките на "Пловдив чете" и ще спомни на четящата публика за п оетесата, преводач и редактор, която напусна този свят на 65 години през  месец май , в деня, когато излезе нейната последна книга „Сърдечен арест“, която тя не успя да види..

обновено на 06.10.20 в 06:50

В ефир преди концерта

Часове преди концерта по случай 65 години Радио Пловдив и 20 години Биг Бенд Пловдив, гости в предаването "Вход свободен" са Чавдар Каришев, директор на БНР – Радио Пловдив и Николай Гешев, художествен ръководител на Биг Бенд "Пловдив". Спонтанна среща между събеседниците ни, в Стария град, ражда идеята за празничния концерт на Античния театър...

обновено на 02.10.20 в 17:00

Да празнуваме #ЗАЕДНО с Радио Пловдив и Биг Бенд "Пловдив" на Античния театър

С празничен концерт на Античния театър БНР - Радио Пловдив и Биг Бенд "Пловдив" отбелязват #ЗАЕДНО два рождени дни - на Радиото и на Оркестъра. Празникът за 65 години Радио Пловдив и 20 години Биг Бенд "Пловдив" започва в 19 часа на 02 октомври /петък/, като подаръкът е за гостите - в ход с безплатни покани за концерта. Безплатните покани се..

обновено на 02.10.20 в 07:59