Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбирам духовенството, но да се вслушаме в гласа на разума

Аз разбирам нашето духовенство, но нека да се вслушаме в гласа на разума! За това призова духовенството и миряните във връзка с отбелязването на Великденските празници и отворените черкви у нас проф. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН. 

В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив тя се върна в древността, за да обобщи, че макар и съществуващите оттогава до днес пандемии, точно такъв Великден у нас не е имало. Като припомни т. н. бубонна чума, която обхваща Европа около 14 век и също, по думите й, започва в Китай, проф. Любенова коментира:

Напоследък се говори, че глобализацията била виновна за бързото разпространение на пандемията. Тогава не е имало такива комуникации, каквито има сега и населението измира главно заради липса на медикаменти и на добри здравни грижи. Така че глобализацията не е виновна за нищо в случая, защото за сметка на средните векове ние в момента имаме по-добро медицинско обслужване.

Проф. Любенова призна, че въпросът тук е друг и разбира къде е болката на обществото – трябва ли да се ходи на църква или не, Господ ли е този, който разпореджда, той ли опрощава. Вижте, това е решение на душата. Но нима онези хора от средните векове са били по-малко вярващи, отколкото сме ние?

Като припомни и лошия пример от историята ни, когато при чумна епидемия по време на цар Иван Асен Втори  умира царицата, и едно от децата му, и дори българският патриарх, тя призова: 

Да не преиграваме, никой не знае каква е божията воля! Църквата, духовенството, в крайна сметка е посредник между Бога и паството. Аз смятам, че всеки, който искрено се помоли у дома пред иконата, той ще бъде чут!

По думите на проф. Любенова, няма църковни забрани – "пазете здравето си и бъдете добри християни" и тези неща не зе изключват взаимно. Напротив, Господ е милостив. В края на краищата по времето на Христос не е имало храмове, всички са се молили, събрани заедно по домовете.

Според проф. Любенова, трябва да се вгледаме какво става в другите страни, например Испания, в която великденските служби бяха предавани онлайн. И заключи: Тук става дума за една предпазна мярка. И христовото паство трябва да бъде съхранено.

Цялото интервю с проф. Лизбет Любенова е в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08