Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Броят на желаещите ваксина от личните лекари в областта расте

"Един човек се отказва от решението си да бъде ваксиниран от личния си лекар, но други десет преценяват, че това е най- правилният избор в ситуация на ковидепидемия. Така, че броят им се променя ежедневно "- това заяви  в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, който личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Повод за коментара е изтеклият на 15 февруари  срок, в който личните лекари трябваше да подадат в РЗИ списъци с броя на желаещите да се имунизират през фазата на масова имунизация. 

По думите му цифрите за броя на желаещите  ще се променя във времето като ще расте. Въпреки, че хората се влияят от препоръките на лекарите специалисти дали ваксините са съвместими с техни хронични заболявания и с мненията на близки хора, които обаче не са достатъчно осведомени по темата. Затова д-р Сотиров призова експерти от Министерството на здравеопазването да излязат с ясно писмено становище в кои случаи ваксините срущи Ковид 19  не са противопоказни. Ако това не стане - личните лекари ще се ръководят от листовките , в които е записано, че единствено хора , които имат алергия към някоя от съствките им не бива да бъдат имунизирани. 

Д-р Сотиров заяви, че единствено логистиката с доставката на ваксината на фирмата "Пфайзер - Бионтех" до малките селища в областта би затруднила фазата на предстоящата масова имунизация на възрастни хора и такива с хронични заболявания, която се очаква да стартира през месец март. 

"Тази ваксина се съхранява в РЗИ при температура от - 70 градуса, а при нас тя ще е в хладилниците ни на - 8 градуса. Има изискване за поставяне на дозите от един флакон в рамките на пет дни,  а това означава, че всички желаещи да се имунизират трябва да бъдат повикани почни едновременно"-поясни той. Затова в  неговата практика планира в рамките на един уикенд да ваксинира  всичките си пациенти от списъка с желаещи, които са около 200 души на брой. 

"Но има и практики по селата с по 10 души , включени в списъка "- уточни медикът. Все пак по думите му едновременната бърза имунизация е практичния вариант, защото е невъзможно за всяка доза лекарите да пътуват до централата на РЗИ - Пловдив. " И тогава няма значение кой с коя ваксина иска да бъде имунизиран. Каквато е налична- с нея ще бъде имунизиран"- категоричен е д-р Сотиров.  Той призова, да се намери подход, по който ваксините да бъдат доставяни до малките селища регулярно по логистиката на РЗИ за доставка на другите ваксини от незадължителния имунизационен календар.   

По думите на медика желание да се ваксинират имат  не само възрастни хора , а и много млади над 18 годишни. Той съветва  всеки , който има леко неразположение , а не бурно протичане на инфекциозно заболяване да не се колебае да се ваксинира. "Първо- защото е безопасно, второ - защото придобилите естествен имунитет нямат гаранция, че той ще е траен  и трето - защото в момента чрез  настиналите деца в детските ясли и градини, сезонните вирусни инфекции  бързо обхващат и  техните родители,  баби и дядовци"- заяви д-р Сотиров. 

Още от категорията

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33

Промените в ИК - козметични, с изключение на ЦИК

"Искането на ГЕРБ-СДС  все още не е публикувано на страниците на Конституционния съд и ние сме запознати само по медийни публикации и по изказванията на депутатите на ГЕРБ", заяви Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда. По думите й, от тях става ясно, че с промените в ИК се нарушава  принципът за равно избирателно право...

публикувано на 05.05.21 в 16:31

Новите избори могат да доведат до нов вид патова ситуация

БСП върна третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, а президентът Румен Радев обяви, че в тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли. Защо се стигна до тази криза и какви са прогнозите за избирателна активност през юли?   Коментар на политическата ситуация направи в предаването "Ден след ден" политологът Анастас Стефанов..

публикувано на 05.05.21 в 16:27

Да си акушерка е призвание, отдаденост и любов

В Международния ден на акушерката, който се  отбелязват днес в над 50 страни по света, говорим  с пловдивската акушерка Петя Запрянова. Тя е акушерка №1 в Европа за 2020 година и е член  на УС на Алианса на българските акушерки. Според нея да си на първа линия до майката, до новороденото е нещо невероятно и тя го прави вече 30  години. „ Аз..

публикувано на 05.05.21 в 15:12