Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на желаещите ваксина от личните лекари в областта расте

"Един човек се отказва от решението си да бъде ваксиниран от личния си лекар, но други десет преценяват, че това е най- правилният избор в ситуация на ковидепидемия. Така, че броят им се променя ежедневно "- това заяви  в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, който личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Повод за коментара е изтеклият на 15 февруари  срок, в който личните лекари трябваше да подадат в РЗИ списъци с броя на желаещите да се имунизират през фазата на масова имунизация. 

По думите му цифрите за броя на желаещите  ще се променя във времето като ще расте. Въпреки, че хората се влияят от препоръките на лекарите специалисти дали ваксините са съвместими с техни хронични заболявания и с мненията на близки хора, които обаче не са достатъчно осведомени по темата. Затова д-р Сотиров призова експерти от Министерството на здравеопазването да излязат с ясно писмено становище в кои случаи ваксините срущи Ковид 19  не са противопоказни. Ако това не стане - личните лекари ще се ръководят от листовките , в които е записано, че единствено хора , които имат алергия към някоя от съствките им не бива да бъдат имунизирани. 

Д-р Сотиров заяви, че единствено логистиката с доставката на ваксината на фирмата "Пфайзер - Бионтех" до малките селища в областта би затруднила фазата на предстоящата масова имунизация на възрастни хора и такива с хронични заболявания, която се очаква да стартира през месец март. 

"Тази ваксина се съхранява в РЗИ при температура от - 70 градуса, а при нас тя ще е в хладилниците ни на - 8 градуса. Има изискване за поставяне на дозите от един флакон в рамките на пет дни,  а това означава, че всички желаещи да се имунизират трябва да бъдат повикани почни едновременно"-поясни той. Затова в  неговата практика планира в рамките на един уикенд да ваксинира  всичките си пациенти от списъка с желаещи, които са около 200 души на брой. 

"Но има и практики по селата с по 10 души , включени в списъка "- уточни медикът. Все пак по думите му едновременната бърза имунизация е практичния вариант, защото е невъзможно за всяка доза лекарите да пътуват до централата на РЗИ - Пловдив. " И тогава няма значение кой с коя ваксина иска да бъде имунизиран. Каквато е налична- с нея ще бъде имунизиран"- категоричен е д-р Сотиров.  Той призова, да се намери подход, по който ваксините да бъдат доставяни до малките селища регулярно по логистиката на РЗИ за доставка на другите ваксини от незадължителния имунизационен календар.   

По думите на медика желание да се ваксинират имат  не само възрастни хора , а и много млади над 18 годишни. Той съветва  всеки , който има леко неразположение , а не бурно протичане на инфекциозно заболяване да не се колебае да се ваксинира. "Първо- защото е безопасно, второ - защото придобилите естествен имунитет нямат гаранция, че той ще е траен  и трето - защото в момента чрез  настиналите деца в детските ясли и градини, сезонните вирусни инфекции  бързо обхващат и  техните родители,  баби и дядовци"- заяви д-р Сотиров. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06