Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на желаещите ваксина от личните лекари в областта расте

"Един човек се отказва от решението си да бъде ваксиниран от личния си лекар, но други десет преценяват, че това е най- правилният избор в ситуация на ковидепидемия. Така, че броят им се променя ежедневно "- това заяви  в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, който личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Повод за коментара е изтеклият на 15 февруари  срок, в който личните лекари трябваше да подадат в РЗИ списъци с броя на желаещите да се имунизират през фазата на масова имунизация. 

По думите му цифрите за броя на желаещите  ще се променя във времето като ще расте. Въпреки, че хората се влияят от препоръките на лекарите специалисти дали ваксините са съвместими с техни хронични заболявания и с мненията на близки хора, които обаче не са достатъчно осведомени по темата. Затова д-р Сотиров призова експерти от Министерството на здравеопазването да излязат с ясно писмено становище в кои случаи ваксините срущи Ковид 19  не са противопоказни. Ако това не стане - личните лекари ще се ръководят от листовките , в които е записано, че единствено хора , които имат алергия към някоя от съствките им не бива да бъдат имунизирани. 

Д-р Сотиров заяви, че единствено логистиката с доставката на ваксината на фирмата "Пфайзер - Бионтех" до малките селища в областта би затруднила фазата на предстоящата масова имунизация на възрастни хора и такива с хронични заболявания, която се очаква да стартира през месец март. 

"Тази ваксина се съхранява в РЗИ при температура от - 70 градуса, а при нас тя ще е в хладилниците ни на - 8 градуса. Има изискване за поставяне на дозите от един флакон в рамките на пет дни,  а това означава, че всички желаещи да се имунизират трябва да бъдат повикани почни едновременно"-поясни той. Затова в  неговата практика планира в рамките на един уикенд да ваксинира  всичките си пациенти от списъка с желаещи, които са около 200 души на брой. 

"Но има и практики по селата с по 10 души , включени в списъка "- уточни медикът. Все пак по думите му едновременната бърза имунизация е практичния вариант, защото е невъзможно за всяка доза лекарите да пътуват до централата на РЗИ - Пловдив. " И тогава няма значение кой с коя ваксина иска да бъде имунизиран. Каквато е налична- с нея ще бъде имунизиран"- категоричен е д-р Сотиров.  Той призова, да се намери подход, по който ваксините да бъдат доставяни до малките селища регулярно по логистиката на РЗИ за доставка на другите ваксини от незадължителния имунизационен календар.   

По думите на медика желание да се ваксинират имат  не само възрастни хора , а и много млади над 18 годишни. Той съветва  всеки , който има леко неразположение , а не бурно протичане на инфекциозно заболяване да не се колебае да се ваксинира. "Първо- защото е безопасно, второ - защото придобилите естествен имунитет нямат гаранция, че той ще е траен  и трето - защото в момента чрез  настиналите деца в детските ясли и градини, сезонните вирусни инфекции  бързо обхващат и  техните родители,  баби и дядовци"- заяви д-р Сотиров. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35