Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има търговски и геополитически елемент в дебата за ваксините

Изначално проблемът с ваксините е в капацитета на производството им, в много държави ваксиналната кампания все развива по- бавно, отколкото у нас дори, коменира в предаването "Точно днес" Петър Галев, оперативен директор на професионалната дигитална платформа за комуникация в медицината и здравеопазването CredoWeb.

Според него с напредването на процеса все повече хора ще искат да си поставят ваксина. Що се отнася до нарушеното доверие към препарата на "АстраЗенека" той отбеляза, че смъртните случаи, случили се в периода около ваксинацията, не са доказани като причинно - следствена връзка с нея. Сигурните случаи са, когато тежки реакции настъпят минути след поставянето. 

"Това, което наблюдаваме има компоненти на търговска война, на геополитическа война, защото светът за съжаление не успя да постигне единство по нито една тема, която стои пред човечеството - нито по замърсяването на околната среда, нито позатоплянето на климата, нито поздравните кризи. Силен е корпоротивният, а не научният глас", каза Петър Галев. По думите му сериозните учени по тази причина се въздържат от препоръки и оценки, защото познават "тясното гърло" на одобрение на препаратите.

По думите му здравият разум на хората ще надделее и ще приеме, че няма по- сигурен начин за предпазване, защото благодарение на васксините, хигиената и антибиотиците човечеството съществува в този си вид. 

Петър Галев прогнозира, че общественият имунитет в България и пъ.ното връщане към нормалния ни живот ще е през пролетта на следващата година.

Още от категорията

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени...

обновено на 15.06.21 в 17:13

За Брестовица ВиК действаше в условията на неотложност

„ Не мога да се съглася за едно такова становище на незаконосъобразност (протокола, огласен от областния управител Ангел Стоев), защото действията на експлоатационното дружество са изцяло съобразени със създалата се ситуация и не противоречат на действащото законодателство “ – заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Спартак..

обновено на 15.06.21 в 15:43

ВиК е с отказ за нов водопровод в Брестовица за нарушения на ЗОП

В позиция по повод казуса с питейната вода на Брестовица пловдивският областен управител Ангел Стоев заявява, че е предприел проверка и е изискал информация от редица институции. Той посочва, че от чешмите в селата Брестовица и Кадиево продължава да тече негодна за употреба вода, независимо от изградените нови сондажи, а през почивните дни..

обновено на 15.06.21 в 15:43

Пловдив е добрият пример за демографски рестарт у нас

Пловдив и Пазарджик са включени в района с благоприятни демографски показатели у нас.  Естественият  прираст за двете области е минус 4, 7 промила, а хората над 65 години са по-малко от 20 % от населението.  Това сочи изледване за регионалните демографски дисбаланси в страната на фондация „Фридрих Еберт“ , изготвено от доц. Георги Бърдаров  от..

публикувано на 15.06.21 в 14:02

За първи път в 10 клас ще се проведе НВО по БЕЛ и математика

За първи път в  българското образование тази седмица ще се проведат изпити в 10 клас. На НВО по БЕЛ и по математика ще се яват 4 879 ученици в Пловдив и областта. Те са разпределени в 74 училища, в 540 зали, за да се спази изискването не повече от 10 ученици в класна стая, съобщи Асен Василев, председател на Комисията за провеждане на изпити в..

публикувано на 15.06.21 в 13:29