Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Заедно напред - Розино" с две нови каузи

Фондация "Заедно напред - Розино" е хуманитарна организация, която подпомага според възможностите си най-бедните жители на селото и околните населени места в община Карлово. 

"Събираме и разпределяме храна на бедни семейства. Купуваме дрехи и обувки за децата. Помагаме им с учебни материали и в учебния процес. Над 50 възрастни хора и техните деца живеят в лишения и не разчитат на подкрепа от никого. Поради кризата с КОВИД-19 нуждите им се увеличават. Ето защо от Фондация "Заедно напред - Розино" искаме да създадем социална кухня, за да можем ежедневно да приготвяме топла храна и да раздаваме на хората, изпаднали в нужда", разказа за програма "Точно днес" председателят на организацията Румен Караджов, който е здравен и образователен  медиатор в района на Карлово.

Средствата са  нужни за наема на помещението през зимните месеци и за закупуване на хранителни продукти. Доброволци от фондацията безплатно приготвят топъл обяд и помагат на възрастните хора. Към момента много фирми и граждани на региона се отзовават и помагат на фонадацията с продукти, което дава възможност още повече нуждаещи се да получават топъл обяд.

Другата кауза, с която се е заела фондацията, е да се съберат средства за създаване на жилище от семеен тип за младежи, които напускат специализирани институции за деца, лишени от родителска грижа. 

 "Целта на проекта е да прекъсне цикъла на изоставянето, като подпомага млади хора, израстнали в домове за деца, да изградят умения за независим живот, за да станат достойни и допринасящи членове на нашето общество. При навършване на пълнолетие или завършване на средно образование, младежите напускащи алтернативна грижа трябва да се справят сами с предизвикателствата на самостоятелния живот. Различните видове алтернативна грижа в България не винаги разполагат с достатъчно възможности за адекватна подготовка на младежите за тази крачка. Така те често се оказват без умения да си намерят работа, да си наемат жилище и да се справят с живота, а това крие големи рискове за тях", обяснява Караджов и допълва - ето защо ние искаме да спрем това и даваме начало на настоящият проект "Да Бъдем Хора".

По думите му младежите ще пребивават в социалното жилище 18 месеца, през което време ще работят и ще придобият нужни умения да се справят сами с живота.

За да се случи всичко това обаче са необходими средства, за да се закупи къща в Розино да се обзаведе и да се реализира проекта. След това фондацията ще кандидатства пред социалното министерство за подпомагане на дейността им.

Повече информация може да получите от страницата на фондацията в фейсбук.

Интервю с Румен Караджов може да чуете в прикачените файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06