Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Данъчни промени няма да намалят бюджетния дефицит

Данъчни промени няма да намалят бюджетния дефицит до 3%, но биха направили българския бизнес неконкурентно способен и биха го върнали към сивия сектор. Това коментира Добри Митрев, председател на УС на БСК в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Поводът е предложенията за връщане или увеличаване на ДДС ставката и въвеждането на данък свръхпечалба като мярка за намаляване на заложения в бюджет 2023 дефицит от малко над 6% на 3%.

Според него увеличаване на ДДС ставката е подходяща единствено за износителите в България, заради възстановяването й. За гражданите обаче това би означавало увеличаване на цените, а за бизнеса връщане към сивия сектор, който значително се е изсветлител благодарение на подкрепящите мерки.

„Увеличени са и разходите за труд на работодателите. Най-съществено е в секторите ресторантьорство и спорт и култура - съответно средният осигурителен доход е скочил с 36% и 27%, т.е. ние имаме положителен резултат от това, че ставката беше намалена. Вече няма данъчни измами, внасят се ДДС и сега искаме да ги върнем към сивия сектор“, коментира Митрев и добави, че е неразумно да се бърка в данъчния модел преди влизането на страната ни в еврозоната.

Според него резервите, които могат да бъдат използвани за намаляване на дефицита, са съкращаване на разходите за администрацията, която от години е в един и същ състава, а населението е намаляло. Освен това в бюджета да бъде внесен не 50% от дивидента на държавните дружества, а 100%.

„Ако продължаваме да правим по този начин бюджета на държавата, то ние обричаме на още по-голяма бедност всеки един български гражданин. Увеличаването на пенсиите и минималната заплата е популизъм при условие, че го правим за сметка на дълг с високи лихвени проценти. Този дълг няма да може да бъде платен дори от нашето поколение. Ще трябва и нашите деца да изплащат грешките, които бяха направени в предходните бюджети“, добави Добри Митрев.


Още от категорията

Думата Независимост доста пари

"Темата за 22 септември 1908 г. е много сложна, защото това е един добре подбран дипломатически ход, с който България заяви категорично, че иска да се върне на картата на  цивилизованите държави и да бъде самостоятелна във взимането на своите решения", каза Адриан Петров -  режисьор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци..

публикувано на 22.09.23 в 10:54

Борбата не е за пари, а за правила срещу украинския дъмпинг

Имаме сгрешена политика в земеделието.  Когато тръгнахме да влизаме в Европейския съюз, ние земеделците  с голяма надежда решихме, че нещата тръгват по нов път и за известно време бяхме обнадеждени, но постепенно дойдоха разочарованията, защото Европа гледа новите членове и специално  България, както мащеха децата си.  В един момент се оказа,..

обновено на 21.09.23 в 16:37
Калоян Стайков

Либерализация на цените не означва непременно поскъпване

Освобождаването на цените на тока за битовите потребители би могло да влезе в сила от 1 януари 2026 година-както е заложено в проектопромените в Закона за енергетиката, които ресорната комисия в Народното събрание одобри на първо четене.  Дълго отлаганата стъпка се свързва основно с поскъпването на  тока за бита, макар че тази последователност не..

публикувано на 19.09.23 в 15:36

Животновъдите искат не само пазари, но и субсидии

"Подкрепяме протеста при това тежко положение на рисково оцеляване. В момента ние продаваме нашата продукция под себестойност и тази разлика няма кой да я поеме. Не виждам как, ако човек е реалист, как може да не иска да изрази своето недоволство към случващото се в бранша". Това заяви председателят на ОС на Националната асоциация на биволовъдите в..

публикувано на 19.09.23 в 10:49

Пчеларският сектор е в дълбока криза

"Проблемите в нашия сектор са изключително големи. Ние подкрепяме националния земеделски протест, тъй като много години те бяха неглижирани. Има забавяне на кризисните мерки за сектора, забавяне на откриването и на прием за интервенциите и не на последно място - несформиране на т.н. Съвет по пчеларство, който трябва да се сформира към МЗХ, съгласно..

публикувано на 18.09.23 в 11:42