Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещание за правителство на ротация е като наречена сватба

Снимка: БГНЕС

Обещанието за ротационно правителство на основата на джентълменско споразумение е като дадена дума за сватба, т.е. може да се реализира, но може и да не се реализира. Това коментира проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия.

 Той добави, че не случайно Бойко Борисов преди минути в Пловдив призова ПП да не четат новини и да не гледат телевизия, докато не се състави правителство.

„Обещанието за женитба трябва да бъде изпълнено и затова не трябва да се намесват външни фактори“, каза проф. Киров. По думите му в такава ситуация би трябвало да се действа по примера на останалите европейски държави, т.е. да има коалиционно споразумение.  Припомни и думите на академик Николай Денков, че ако няма стабилно правителство и управление той веднага ще си подаде оставката, което означава, че договорката няма как да се реализира.

Проф. Киров обясни още, че според конституцията ни не може да има ротация на премиери, а на правителства.

„Не може да има министър-председатели на ротационен принцип в едно правителство, тъй като за да се освободи стола на министър-председателя политикът, който го заема трябва да подаде оставка.

Според конституцията ни, когато премиерът подаде оставка, то цялото правителство излиза в оставка.

Може обаче да има ротационни правителства, излъчени от едно и също парламентарно мнозинство. Ако на 9 месец акад. Денков подаде оставка, то цялото правителство подава

Президентът прави консултации и връчва мандат на най-голямата парламентарна група, т.е. ГЕРБ “, каза проф. Киров. Той уточни, че в този случай не се назначава служебно правителство, тъй като по конституция това се случва след три безуспешни последователни опита.

Според него Мария Габриел няма да предложи правителството на академик Денков, а ще предложи експерти от ГЕРБ и само Николай Денков ще бъде от ПП.

Във връзка със съдебната реформа припомни, че 4 от 5 правени изменения на конституцията са посветени на съдебната власт и тя не е станала по-добра. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06