Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай може да е посредник между Израел и Хамас

Снимка: Венелина Попова

"Нямам отговор на въпроса защо Мосад проспа атаката на Хамас, защото никой не може да даде отговор на този въпрос, но важното е, че беше голям, огромен пропуск на Мосад. Те са си направили своите изводи, но резултатите са, че авторитетът на Мосад рухна", заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи Радион Попов.

По думите му израелският премиер Бенямин Нетаняху е известен със своите крайни радикални изявления и действия. 

"Сега обаче ще му се налага да отговаря на още по-радикалните действия, които вече съвсем приличат на военен конфликт. Досега сякаш Хамас се изявяваше като терористична организция, която нанася удари по принципа на партизанската война – удар и бягство. Сега обаче това е планирана операция и въпросите, които се задават,  са много. Защо наистина е пропуснато това, кое е попречило на израелското разузнаване да разгадае плановете за такава мащабна, много сериозна операция. Това е военен конфликт, както го обяви Нетаняху", посочи Попов.

Според него в случая нищо не е случайно, тъй като зад Хамас се знае, че стои Иран с цялата си мощ, а и военното присъствие на Иран нараства непрекъснато в този регион. 

"Не само Хамас, и Хизбула в Ливан е силно въоръжена, Иран подкрепя Сирия, Иран е силно представен в Ирак. Тази мощ и военна подкрепа дават значителна сила на Хамас да се противопоставят на израелските военни сили. Това не са вече някакви епизодични ракети изстреляни оттук-оттам, това е масиран удар, с пленници. Това е сериозна заплаха за Израел и сериозен удар по усилията за някакво умиротворяване. То беше започнато, след като преди няколко години четирите държави подписаха споразумение и аз намирам за неслучайно това, че в този момент Хамас нанася удар. Защото Саудитска Арабия, в някаква степен и Оман, дори и Судан показаха готовност за възстановяване на дипломатическите отношения, което не се вписва в плановете на мощния Иран", подчерта дипломатът.

Той смята, че действията на Хамас са много силен сигнал към Саудитска Арабия да не бързат да установяват отношения с Израел. 

"Мисля, че това е предупреждение, така го разчитам аз. И, че този процес сега ще бъде стопиран, забавен, за да могат и другите арабски страни да премислят какво трябва да се направи. Друг прочит май не може да има", коментира арабистът.

По отношение на Турция той посочи, че действията ѝ са много дозирани, изявленията са много обрани, което според него подсказва, че те не са били готови на такова развитие на нещата. Попов прогнозира, че в близките дни отношението на Турция ще бъде по-друго, защото там първенството или борбата за лидерство в сунитския и шиитския мюсюлмански свят е много силно, основно между Саудитска Арабия, Турция и Иран. 

"Продължавам да мятам, че Турция изработва позицията си много внимателно, стъпка по стъпка, без да бърза и да заема решителна позиция за това, което се случва в момента", поясни Радион Попов.

И прогнозира, че съвсем скоро ще се види ролята на Китай в случващото се. 

"Не казвам намеса, но те имаха своята роля в затоплянето и подобряване на отношенията между Саудитска Арабия и Иран, което доскоро се смяташе за немислимо. Китай свърши добра работа там. Защо да не видим тяхната посредническа мисия в този конфликт? Виждам възможност за посредническа мисия на Китай", допълни арабистът.

Според него до мир едва ли ще се стигне, а по-скоро до примирие в близко бъдеще. Дипломатът обаче напомни, че преди години тогавашният външен министър Николай Младенов заяви, че всяка атака срещу Израел е атака срещу сигурността на България. Попов апелира към подобни фигури много да внимават в своите изявления, защото като държава сме твърде малки, за да имаме такава роля. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06