Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pandemia ndryshoi procesin arsimor

Një pjesë në rritje të përmbajtjes mësimore do të dërgohet dhe do të merret online

Foto: BGNES

Kaluan më shumë se 600 ditë që nga fillimi i pandemisë së Covid-19. Një kohë e cila ndryshoi krejtësisht mënyrën tonë të jetesës, na bëri më të tjetërsuar dhe të vetmuar se kurrë. Frika nga mbijetesa ndikoi edhe në jetën tonë të përditshme, duke na detyruar të rimendojmë përgjegjësitë dhe prioritetet tona, të kufizojmë takimet me njerëzit e zemrës që janë jashtë familjes dhe të kërkojmë metoda të reja vetë-edukimi dhe vetë-përmirësimi.

Modeli i deritanishëm i të mësuarit me prani fizike – si dhe për nxënësit, ashtu edhe për studentët, gjithashtu u kufizua shumë. U imponua që mësues, nxënës, pedagogë dhe studentë të përshtaten shpejt me mjedisin e të mësuarit online të përfaqësuar jo aq sa duhet në Bullgari. Dhe në se për më të rinjtë ky ndryshim nuk shkaktoi shumë vështirësi, për më të moshuarit, puna online doli të ishte një provë jo e lehtë. Pikërisht përshtatja e shpejtë me mjedisin e ri dhe zhvillimi i materialit në mënyrë që mundëson mësimdhënien dhe kuptimin e tij më të lehtë online, shpesh ngre pyetje për efikasitetin e këtij lloji të procesit arsimor. Dhe perspektiva që ky proces të përfundojë së shpejti duket e pakët. Nxënësit tregohen si një nga përhapësit, edhe nëse të kalojnë virusin në mënyrë asimptomatike. Për këtë arsye Zëvendësministri i Shëndetësisë Georgi Jordanov rekomandoi që ata prapë të kalojnë në mësim online. Nuk është shumë e ndryshme situatën me studentët. Të paktën këtë e tregojnë konkluzionet e doracakut të sapobotuar “Trendet në arsimin online”, autor i të cilit është pedagogia në Universitetin e Sofjes “Shën Klimenti i Ohrid” ljudmilla Kirillova. Tre janë aspektet kryesore në zhvillimin e këtij procesi, theksoi ajo në një intervistë për programin “Hristo Botev” të BNR-së.

“Sigurimi teknik i mësuesve dhe studentëve, baza materiale në arsimin e lartë. Vlen të përmendet se ai është i pamjaftueshëm, ndoshta për shkak se pandemia dhe trajnimi i vazhdueshëm i paparashikuar online ka bërë të vetën. Një tjetër gjë që vumë re gjatë analizimit ishte përgatitja e pedagogëve, të cilët përveç t’i japin kuptim dhe t’u shpjegojnë studentëve të tyre materialin e studiuar, duhej të përballeshin edhe me probleme teknike, si edhe me probleme të shkaktuara nga lidhja e dobët e internetit. Elementi i tretë që analizoj janë vetë studentët dhe qëndrimi i tyre ndaj procesit arsimor.”

Dallimi në lidhjen e internetit në Sofje, Plovdiv, Varna dhe vendbanime të tjera më të vogla në vend është i madh, sipas një tjetër përfundimi nga studimi. Kjo çon në ndërprerje të shpeshta, pamje, zë dhe lidhje të dobët mes pjesëmarrësve në proces, gjë që i shpërqendron ata dhe e bën trajnimin joefektiv.

Një nga metodat kryesore që përdoret për përpilimin e manualit janë anketat e shumta me studentë dhe pedagogë nga universitetet bullgare dhe të huaja.

Çfarë tregon opinioni i përgjithshëm?

“Fakti që njeriu mund të përfshihet dhe të punojë nga kudo është jashtëzakonisht i përshtatshëm - shpjegon Ljudmilla Kirillova. - Kursen kohë, transport, shumë studentë punojnë dhe është një lehtësi për ta që të mund të bashkohen vetëm për kohëzgjatjen e leksionit. Është mirë se platforma që shfrytëzojmë na mundëson të regjistrojmë leksionet tona dhe secili nga studentët mund t’i dëgjojë sa herë i duhet. Ata gjithashtu kanë akses në materiale dhe literaturë shtesë”, shpjegon pedagogu në Katedrën e Studimeve Japoneze në universitetin më të vjetër në vendin tonë. Edhe pse disa hapa prapa vendeve të tjera evropiane për sa i përket mësimit në internet, Bullgaria po e arrin shpejt hapin pasi procesi i digjitalizimit në arsim bëhet i pakthyeshëm. Gjithnjë e më shumë nga materialet e nevojshme për mësimin e studentëve do të dërgohen e merren online dhe takimet mes tyre dhe profesorëve do të bëhen gjithnjë e më pak.

Përpilues: Joan Kolev (sipas intervistës së Anelija dimitrova, BNR “Hristo Botev”)

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: BGNES

Më shumë nga rubrika

Bullgarët nga Bosilegradi do të jenë mes spektatorëve në një koncert gala në Sofje me rastin e 3 marsit

Shoqata e Bosilegradit "GLAS" feston njëmbëdhjetë vjet nga themelimi dhe shtatë vjet nga funksionimi i portalit "Glaspress" me një ekskursion njëditor në Sofje më 2 mars. Gjithsej 50 miq dhe partnerë të shoqatës, të cilët do të udhëtojnë në kryeqytetin..

botuar më 24-03-02 9.10.PD
Zarica Dinkova

“Shtëpia e Trëndafilit” do të prezantojë Luginën e Trëndafilave në Sofje

"Shtëpia e Trëndafilit", kushtuar Luginës së Trëndafilave të Bullgarisë, do të ndërtohet në Sofje. Në të do të prezantohet historia dhe pasuria e Luginës së Trëndafilave për turistët vendas dhe të huaj. “Ideja është që kjo të jetë një pikënisje për..

botuar më 24-03-02 5.25.PD

Qeveria miratoi ndryshimet në ligjin për të huajt, duke lehtësuar qëndrimin në vendin tonë

Qeveria në mbledhjen e sotme miratoi projektligjin për ndryshime në Ligjin për të Huajt në Bullgari. Qëllimi është lehtësimi i regjimit të qëndrimit në vendin tonë për qytetarët nga vendet e treta – specialistë të kualifikuar dhe punëtorë sezonalë...

botuar më 24-02-28 3.40.MD