Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яви ми, ако знаете где е Лъвский затворен

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата

Заглавието на публикацията е част от писмото на Иван Драсов до Данаил Попов от 17 март 1873 г., два месеца след обесването на Апостола в София.

Рубриката се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

ПИСМО ОТ ДАНАИЛ ПОПОВ ДО ИВАН ДРАСОВ В ПИСЕК ОТНОСНО УКАЗАНИЯ ОТ ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ ВЪВ ВРЪЗКА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ, СЛУХ ЗА ПРЕДАВАНЕ ЛЕВСКИ ОТ ЧЛЕН НА ЛОВЧЕНСКИЯ КОМИТЕТ, ОТКАРВАНЕ НА ОСЪДЕНИТЕ В ДИАРБЕКИР И ПРЕКЪСВАНЕ ВРЪЗКАТА С ФИЛИП ТОТЮ

                                                                                    Турну Мъгуреле, 11 март 1873 г.

         Байно,

         И двете ви писма съм приел, последнето ви от 1-вий т.м.2 днес на 11/23 т.м. приех. Съдържанието му видях.

    ...

    Тез дене дойде тука человек⁴ нашенец отсреща, от околността Филибелишка, който е бил най-добрий в много неща сътрудник за в ония страни на В.Левски. Той е селаченин, но човек жив и добър, решителен. Той е проводен без никакви писма (страха ради), за да узнае какъв ред ще вземат занапред работите ни. Той, понеже не е познат от никого нас, наумил си, че се познава със Савата⁵ наш, и тъй вместо в Гюргево излазя на Зимниче и оттамо при мене дохожда, според ракомандацията на някого си Ганча Ханджия, когото аз не познавам.

    ...

    Той ни разказа и увери, че преди 1 месец почти В. Левски обесили го в София, навярно , това го чухме и от други вече, че е истина. И тъй загубихме вече едного българина, който твърде рядко се ражда и вечная му памет!

    ...

    Забравих – реченийт отсрещен человек доказва ни, че като ишел за насам, минал през рожднения ви град.⁸ Тамо се срещнал с някои момци наши. Доказали му, че пушката на В. Левски взета оттука е у тях и други еще неща. Също, че Васил е предаден от едно го из членовете от гръдът ви.

   ...

                                       Ваш приятел Драгомиревски

                                       Никопол, 11 мартия 1873.

Държавен архив – Варна, ф.690 К, оп.2, а.е. 52, л. 19-20. Автогр.

---------------------------------------------------------------------------------------

4. Иван Атанасов – Арабаджията – вж. И док. №80,83. 5.Младенов. 8. №51, 3 февр. 1873 г.


В звуковия файл може да чуете част от озвученото писмо.



ПИСМО ОТ ИВАН ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ПОПОВ В ТУРНУ МЪГУРЕЛЕ ЗА СЪОБЩЕНИЯ НА РУСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ, СТУДЕНТИ В ПРАГА, И СВЕДЕНИЯ ОТ БЕЛГРАД С ОБВИНЕНИЕ, ЗА ПРЕДАВАНЕ НА ЛЕВСКИ

                                                                                              Писек, 17 март 1873 г.

        Г-(н) П. Драгомиров,

        в Никопол

    На три мои писма до вас нямам никакъв отговор. Приели сте ги или не? Явете ми!

    ...

    Друго: От Белград ми явяват, че Ценов² бил предал Левский и това доколко е вярно, не знам. Затова им явили от Българско. Дали ще би тоя синковец направил такава глупост! Твърде ми е чудно да повярвам.

    ...

    Яви ми, ако знаете где е Лъвский затворен.

                                      Като ви поздравя съм ваш Д. Ясенов.

Държавен архив – Варна, ф.690 К, оп.2, а.е. 52, л. 24-25. Автогр.

----------------------------------------------------------------------------------------

2. Димитър Ценович – вж. Док. №71, бел. 5.


В звуковия файл може да чуете озвученото писмо.


По публикацията работи: Веселина Божинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Палаузов, Петко Каравелов и Сергей Лукиянов. Снимка: БТА

НА СВЕТЛО на 16 април с Валерия Василева

Биляна Якова - ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт – гр. Варна“ ,  смята, че умишлено е саботирана съществуващата билетна система в града и се нанасят щети на бюджета. В деня на Конституцията с изложба под наслов "Архиви на правната мъдрост" започна традиционната Седмица на правото в Икономически университет – Варна, в..

публикувано на 16.04.24 в 13:50

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Мариела Димитрова

Три закона се променят по неблагоприятен за гражданите начин, алармираха граждански и екологични организации. Според екоактивистите, с предложените от депутатите от ГЕРБ и ДПС промени между първо и второ четене в три закона - за опазване на околната среда, за  насърчаване на инвестициите и за устройство на територията, се осигурява "бърза..

публикувано на 15.04.24 в 06:15

В селото без кметство - Просечен

Село Просечен е най-малкото населено място в Община Суворово. На 5 километра е от Чернево. Има само 11 души с постоянен адрес, а по настоящ са около 30. Това е закътано местенце, което е подходящо за тези, които търсят усамотение. Селото вече няма кметски наместник и за него ни разказва кметът на Суворово Данаил Йорданов.

публикувано на 13.04.24 в 09:30
Chart

#759 ТОП 20 (12.04-19.04.2024)

публикувано на 12.04.24 в 19:21
Автор: Капка Кънева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 април със Светлана Вълкова

Илюстраторката Капка Кънева – гост на „Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“ - проект на Варненската регионална библиотека Предстои второ издание на БУНА - Фестивалът за съвременно изкуство във Варна Лиза Боева и Ицко Финци представят радиолектория, свързана с Кафка JP3 - Живко Петров трио, с премиера на “Beyond the..

публикувано на 12.04.24 в 12:28

НОВИЯТ ДЕН на 12 април с Иван Барбов

Още преди изгрева на слънцето в Международния ден на космонавтиката, точно в 6.00 часа, сутрешният спътник на Радио Варна ще излети в „ефирната галактика“. На борда му ви очакват Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Венци Фотев. Във времето до 10.30 часа ще гравитираме около интересните теми, актуалните новини и хубавата музика...

публикувано на 12.04.24 в 05:11