Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виждам, че най-добрий ни герой усмъртен [е] с най-гнусна смърт

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата

Писмата в тази публикация от поредицата "Писма за Левски" свидетелстват за неведението, в което живеят революционерите ни зад граница, относно съдбата на Васил Левски.

ПИСМО ИВАН ДРАСОВ ДО ЧАСТЕН РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ В ТАБОР/ЧЕХИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НА ЛЕВСКИ. МЪЛЧАНИЕ ОТ СТРАНА НА КАРАВЕЛОВ И БРЦК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ

                                                                                       Писек, 24 февруари/8 март 1873г.

        Братия,

     Жалостна вест! Днес получих това писмо (което ви и приключвам) и виждам, че най-добрий ни герой усмъртен (е) с най-гнусна смърт! „Правдолюбивото“ тур(ско) прав(ителство) от ден на ден полага повече и повече в действие Хатихумаюнът.¹ Но, ха(й)де! Доб(ъ)р е Бог! До ще и за тях голям ден, малко хляб – и то не за дълго время!

     ...

      Братия, в Прага.

      С връщанието на писмото ми, явете ми писахте ли и изпитахте ли за мен, зачтото тряб(в)а да ви изпратя някои неща, които се касаят до работата ни.

     Като ви братски поздравявам съм ваш, какъвто щете

                                                                                        Иван Т. Драсов

Държавен архив – Варна, ф.690 К, оп.2, а.е. 25, л. 4. Автогр.

---------------------------------------------------------------------------------

1. Вж. Док. №38, бел.5.


В звуковия файл може да чуете част от озвученото писмо.



ПИСМО ОТ ИВАН ДРАСОВ ДО ЧАСТЕН РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ В ТАБОР И В ПРАГА ЗА ИЗБИРАНЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ В БУКУРЕЩ, ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОМИТЕТСКАТА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ НА БРЦК И ОБРАЗЕЦ ОТ ПЕЧАТА НА ЧРК В ПРАГА

                                                                        Писек, 1 март 1873 г.


         Господа,

         в Табор и Прага

     Днес, часът на 10 рано, получих писмо, в което ми явяват, че В.Л(евс)кий не е обесен, но где е не се знае.

     ...

     За всичко това ви(е) тряб(в)а без да губите ни минута, да съберете и след като разсъдите за всичко зряло, отговорете ми час по-скоро, също и на първото ми писмо, което ви писах преди 5-6 дни, с което заедно ви пратих и онова писмо, което разправяше за обесянието на Л(евс)кий.

С една дума за всичко ще ми отговорите и пратите всички писма.

Ви(е), г-да в Прага, ако още си не сте издълбали печат, то сега непременно тряб(в)а да си издълбаетe, който ще бъде тъй: ЧБРК в Прага. ³ Наредете се тъй, както ви разправих и според както ви води законът⁴ и пр.

                                                                        Ваш Иван Т. Драсов

Държавен архив – Варна, ф.690 К, оп.2, а.е. 25, л. 5-6. Автогр.

------------------------------------------------------------------------------------

3. Проектът за печат с текст е представен графично. 4. Уставът на БРЦК.


В звуковия файл може да чуете част от озвученото писмо.


Рубриката се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 15 юли

Разговор на Даниела Стойнова с Маргарита Христова, хотелиер в Златни пясъци.“Вземете всичко, което можете да изядете, но изяжте всичко, което вземете!” – това е посланието на кампания, която вече много хотелиери по Българското Черноморие провеждат в своите обекти. Те са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към гостите да ценят..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

На село в Шкорпиловци

Шкорпиловци се намира на 40 километра от морската столица Варна.  В селото, което е в обхвата на община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон броят им достига хиляда души с живеещите във вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
автор: Петра Димитрова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 юли със Светлана Вълкова

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“ XVII Международен фотографски салон Варна 2024 на входа на Морската градина от утре Варна посреща 15-тото издание на „Алея на книгата" през август Изложбите през седмицата: живопис на Петра Димитрова в Art Meeting, Георги Андонов в..

публикувано на 12.07.24 в 11:03
Chart

#771 ТОП 20 (12.07-19.07.2024)

публикувано на 12.07.24 в 10:53

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 11 юли

Традиционно през месец август се появяват опасните явления в морето, тази година обаче те подраниха. На какво се дължи това? Разказваме след 8ч. Дом на плажните спортове с  голямо по площ игрище, сертифицирано от ФИФА - тази идея ще бъде реализирана във Варна. За нея разговаряме след 8.30ч. с Росен Добрев - президент на Българската федерация по..

публикувано на 11.07.24 в 06:07
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 10 юли с Иван Барбов

За да се чувствате добре трябва да спите по 8 часа на ден. И още толкова нощем. Това гласи поредната мъдрост тази сутрин в социалните мрежи. А за да се почувствате още по-добре и да започне денят ви с усмивка, трябва просто да бъдете няколко часа на честотите на Радио Варна. Във времето от 6:00 до 10:30 часа, Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 10.07.24 в 05:56
Светлината на лятото

НА СВЕТЛО на 9 юли с Валерия Василева

Как може да бъде подобрена превенцията на дискриминация на пазара на труда и каква е ролята на Комисията за защита от дискриминация? Дизайнери, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да обсъждат тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Лятото на един шотландец във варненското село Куманово. Репортаж..

публикувано на 09.07.24 в 13:47