Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Паметникът на Васил Левски

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата

Паметникът на Васил Левски на Алеята на възрожденците е вторият поред издигнат в Морската градина на Варна. Намира се точно срещу този на Христо Ботев.

Автор на паметника е Жеко Спиридонов – един от тримата създатели на българската скулптурна школа. Бюстовият портрет на Апостола, Спиридонов отлива в Париж - в леярната на братя Монтагутели. Паметникът, висок 3,17м., е сглобен още през юни 1912 г., но е открит специално в деня на 34-тагодишнина от освобождението на Варна – 27 юли 1912 г. 


Бюстът на Апостола е поставен върху светлосив гранитен пиедестал, разделен на пояси. На лицевата му част с печатни букви е изписано Василъ Левски и годините 1837 – 1873. В основата на бюста е поставена бронзова лаврова клонка. На западната и източната страна на пиедестала ръкописно са изписани два стиха от Вазовата ода „Левски“, които гласят:  

„Думите му бяха и прости и кратки,  

пълни с упованье и надежди сладки.“ 

                             и  

„Това расо черно, що нося отгоре, 

не ме помирява с тия небеса...“ 


И паметникът на Васил Левски е издигнат по идея на варненския комитет „Българско Възраждане“, който замисля и осъществява Алеята на възрожденците.

Комитетът е създаден през 1908 г., като идеята на членовете му е да бъдат издигнати 22 паметника на духовни деятели, писатели и революционери. Първите два бюста – на Христо Ботев и Апостола, са направени с личните средства само на членове на комитета, за всички останали са се търсили и дарения от варненци.

Архитектурният проект на Алеята е дело на инж. Георги Бърнев – член на комитет „Българско Възраждане“.


Оригиналният чертеж на Алеята на възрожденците се съхранява в Държавен архив – Варна.


Повече за историята на този паметник може да чуете в звуковия файл. С изследователя на историята на Варна Николай Савов, автор и на книгата "Паметниците на Варна", разговаря Мартин Николов. 

Рубриката се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#713 ТОП 20 (31.03-07.04.2023)

публикувано на 31.03.23 в 20:00
Творба на Иван Кирков

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 31 март със Светлана Вълкова

„Има дни, в които не е важно как се пише четвъртък“ – Варненският куклен театър с три награди „Икар“ Изложба на Иван Кирков в Градската художествена галерия - Варна с творби от сбирката на Галерия 8 Българският цигулар Чавдар Парашкевов избра Варна за финалния концерт от турнето „La Belle Epoque” 2023 Музикална академия „Варна..

публикувано на 31.03.23 в 12:34

С "Хоризонти" към Виена - имперското сърце на Европа

Градът на музиката, както най-вече е известна Виена привлича с имперското си минало, културата и изкуството, модерния живот и условия за туризъм от най-висока класа. Не случайно за трети път през последните пет години зае първото място в Глобалния индекс за качество на живот за 2022 г. Когато в Италия, родината на този архитектурен стил започва да..

публикувано на 31.03.23 в 09:17

"Новият ден" на 31 март 2023 г. със Сияна Спиридонова

Осигурено е Wi-Fi покритие в зоната на 83 автобусни спирки във Варна, оборудвани с машини за продажба на превозни документи. По такъв начин се осигурява достъп до интернет за варненци и гости на града, посредством който те могат да получат необходима за тях информация за маршрутите и разписанието на градския транспорт и за културните и..

публикувано на 31.03.23 в 05:30

"На светло" в четвъртък, 30 март

14.20 – Репортаж на Жоро Бекяров от брифинга в РИК за изборите на 2 април и подготовката им; 14.30 – Прогноза 14.40 – Какви са нагласите на хората за изборите на 2 април? Разговор на Нина Милошевии по темата с политическия анализатор Сергей Петров; 15.10 – Първа копка на пристанището в Бяла – репортаж на Даниела Стойнова; 15.20 – Сервизна..

публикувано на 30.03.23 в 11:42

НОВИЯТ ДЕН на 30 март с Иван Барбов

Цял час преди изгрева на слънцето, новият ден изгрява на познатите и любими на хиляди слушатели честоти на Радио Варна.  Преди ни изненадваше зимата, сега и пролетта започна да ни изненадва заради по-студеното време. Сутрешното кафе обаче е винаги топло, настроението в ефира също. Тази сутрин Иван Барбов, Александър Йорданов и Милица..

публикувано на 30.03.23 в 06:36
Пролетно

НА СВЕТЛО на 29 март с Валерия Василева

До 2024 г. трябва да имаме Национална карта, отразяваща къде е съсредоточен проблемът с енергийната бедност и да се заложат мерки за преодоляването и . В Областна администрация Варна представиха процедура „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията”, по..

публикувано на 29.03.23 в 14:17