Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравето ни се влошава, твърди доклад на Комисията по здравеопазване за 2012-а

Здравето на българите се влошава - това е един от основните изводи на годишния доклад за здравето на гражданите за 2012-а година, приет от Комисията по здравеопазване в парламента.

Докладът посочва липса на административни и организационни промени в системата и никаква промяна във финансирането. Запазват се лошите тенденции за висока детска смъртност - два пъти по-висока, отколкото тази в Европа. Отчитат се още демографски срив, честота на болничните хоспитализации и същевременно увеличаване броя на незаетите болнични легла.

Продължават да растат и дълговете на болниците, отчита още годишният доклад. 339 са били болниците през 2012-а година, а лекарите, които ни лекуват, са общо 28 643. Близо 47 процента от тях са до 60 години, една пета - над 60 години, а една четвърт - между 31 и 45 години. За сравнение - през 2009-а година лекарите са били близо 35 хиляди. Като позитивен елемент в доклада се отчитат въвеждането през 2010-а година на ваксината срещу пневмококов менингит, както и намаляването на броя на абортите, независимо че всеки десети аборт е бил на момиче до 19 години. Проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, е да се създадат и болнични центрове за долекуване на пациентите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32