Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рединг: Емигрантите от Европейския съюз работят по-усърдно от британците

Снимка: БГНЕС

Емигрантите от Европейския съюз работят по-усърдно от британците, заяви в Лондон Вивиан Рединг – заместник-председател на Европейската комисия с ресор правосъдие.

Вивиан Рединг, която бе на посещение в Лондон, изтъкна в интервю пред френски журналисти, че във Великобритания емигрантите от ЕС са "икономически по-активни" от британските работници. Освен това тя критикува опитите на британското правителсво за ограничаване на достъпа на емигрантите до социални помощи.

Както е известно, британският министър на пенсиите Йън Дънкан Смит иска да въведе срок от две години, преди имигрантите да имат право да кандидатстват за социални помощи, а не само три месеца, както е понастоящем, като има подкрепа за тази радикална мярка от Германия, Италия и Холандия.

Вивиан Рединг обаче посочи, че 93 процента от заявленията за социални помощи са от британци и само 2,1 на сто от граждани на ЕС. Тя не одобрява и опитите на премиера Дейвид Камерън да предоговаря британските отношения в организацията преди потеницалния референдум за членството на Великобритания в Европейскя съюз. Според нея проблемите между Великобритания и ЕС са повече на теория, отколкото на практика, и обвини британската жълта преса във вдигане на идеологически шум и дезинформация.

По-късно в интервю за Би Би Си Вивиан Рединг каза: Знаете ли, че Великобритания е най-големият износител на хора в ЕС – 2,2 милиона британци са предпочели континентална Европа. Това означава, че ако британците желаят да напускат, други искат да дойдат във Великобритания. Това е свободата, която сме си дали в нашите демокрации.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32