Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предупреди за евентуално ново разделение в Европа

| обновено на 06.03.14 в 18:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия предупреди, че кризата в Украйна може да доведе до ново разделение в Европа. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Рим, заяви, че все още не са изчерпани всички възможности за политическо решение.

Да не захлопваме всички врати чрез налагането на санкции на Русия заради кримската криза, заяви германският първи дипломат преди началото на международна конференция, посветена на Либия.

Трябва да осъзнаем, че носим отговорност не само за уреждането на кризата в Украйна, а и за предотвратяване на зараждането на ново разделение в Европа, каза Щайнмайер. Ние всички се нуждаем едни от други, включително Русия, за уреждането на конфликти като тези с Иран или в Сирия. Затова разногласията около Украйна биха означавали международното сътрудничество, от което се нуждаем, да бъде преустановено задълго или дори прекратено, каза германският външен министър. Аз съм на мнение, че в Брюксел трябва много да внимаваме да не затръшнем всички врати, през които после да установим, че е можело да минем, подчерта той.

Малко пред изиказването му германският канцлер Ангела Меркел заплаши Русия с налагане на санкции:

Не можем да не обсъдим и този вариант, още повече, че все още не се водят дипломатически разговори, посочи тя по време на извънредно заседание на ЕС в Брюксел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мъже във военни униформи патрулират в столицата на Крим Симферопол

Людмила Радева: Ситуацията в Крим е много динамична

Ситуацията в Крим е много динамична. Това каза за Радио Шумен главният редактор на вестник "Кримските българи" Людмила Радева . По думите й, не само датата на референдума за статута на Крим е променена, но и въпросите на допитването. Предишният въпрос..

публикувано на 06.03.14 в 16:17

Арсений Яценюк: Крим е и ще остане неразделна част от Украйна

Украинският премиер Арсений Яценюк определи решението на парламента в Крим за присъединяване към Русия като незаконно. По думите му, насроченият там така наречен "референдум" няма никакво правно основание. Украйна очаква Русия да върне военните си в..

обновено на 06.03.14 в 18:17
Мъже във военни униформи патрулират в столицата на Крим Симферопол

Украинските войски на кримска територия ще бъдат считани за окупатори

Указът, с който Крим става част от Русия, е вече в сила и украинските войски, намиращи се все още на кримска територия, ще бъдат третирани като окупатори и принудени да се предадат или да напуснат полуострова, предаде Ройтерс. Единствените законни..

публикувано на 06.03.14 в 15:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32