Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България остава сред "първенците" в Европа по употреба на кокаин и амфетамини

амфетамини
Снимка: БГНЕС

България остава на челните места в Европа по употреба на кокаин и амфетамини от младите хора.  

Младежите са най-важната целева група в сферата на превенцията, обясни Анелия Бончева от Националния център за наркотици и наркомании. Тя изрежда най-достъпните за ученици наркотични вещества. 

Канабис, марихуана - най-евтини, най-популярни, най-масово и за достъпност са най-лесни. Според наше проучване 2/3 от студентите твърдят, че в рамките до един час могат да се снабдят с канабис, ако пожелаят. 

В София, Пловдив и Ловеч се отчита най-силна употреба на нови наркотични вещества сред учениците, посочва Момчил Василев от центъра.:

Нови психоактивни вещества сред учениците между 9 и 12 клас се стабилизира положението, даже бих казал, че по отношение на употребата през последния месец и употребата поне веднъж в живота имаме лек спад. 

Проблемно употребяващите наркотици у нас по последни данни са около 32 000 души. Около 120 000 души на възраст 15-64 години са употребявали канабис през последния месец, а 8-9 000 от тях ежедневно. През последните две години има бум при заловените количества на кокаин, защото има нова дестинация през Гърция и България. Трафикът на хероин последните три години рязко намалява. Рязко намалява и броят на иззетите количества хероин. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32