Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 хиляди души посрещнаха Великден в храмовете в Москва

За православните християни в Русия Великден е празник на празниците. Близо 30 хиляди са храмовете на руската православна църква в страната и чужбина, където тази нощ бяха отслужени тържествени Великденски литургии. Само в руската столица православните храмове и манастири са 380. 

В московския катедрален храм „Христос Спасител” сред близо 7-те хиляди присъстващи бяха президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев, който беше заедно със съпругата си. Точно в полунощ руският патриарх Кирил възвести светлото Христово възкресение, като пасажи от Евангелието бяха прочетени на 18 езика. В своето празнично послание президентът Владимир Путин специално отбеляза ролята на Руската православна църква, която помага на хората да открият вярата и ги води по техния жизнен път. 

Темата Украйна присъстваше в тазгодишното Великденско поздравление на патриарх Кирил:

В тези Великденски дни нашата молитва към Бога е за народа на Украйна, за примирение на враждуващите, за прекратяване на насилието, за взаимна милост между хората. За чедата на нашата единна църква Украйна е част от нашето сърце, в което с болка отекват страданията на украинския народ. И затова аз, заедно с милионите православни хора, особено се моля за мир в Украйна.

Само в Москва Великден посрещнаха тази нощ над 300 хиляди души, като за сигурността около храмовете се грижеха 5 хиляди полицаи. 

По време на тазгодишните празнични дни в Москва за първи път се провежда Великденски фестивал. В седем различни точки на града ще има културни и благотворителни прояви, както и базари на икони и произведения на народните занаяти. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32