Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 2 милиона души участват в първомайските демонстрации в Русия

| обновено на 01.05.14 в 11:34
Снимка: Васко Михайлов

За първи път от 23 години първомайската манифестация в Москва отново се проведе на Червения площад. Празничното шествие на главния руски площад събра над 100 хиляди души. Манифестацията беше издържана изцяло в стилистиката на късния СССР. Профсъюзни лидери приветстваха колоните трудещи се от трибуната, специално построената срещу мавзолея на Ленин.

Ръководителят на Федерацията на независимите профсъюзи в Русия Михаил Шмаков поздрави събралите се по случай празника с думи, които не се нуждае от превод: Мир, труд, май. Той съобщи, че днес руските градове, в които се провеждат подобни шествия, са над 1100 и в тържествата участват повече от 2 милиона души. Сред днешните лозунги имаше и такива, които отразяват подема на патриотичните настроения в Русия след присъединяването на Крим. На голям транспарант е написано: „Москва - Севастопол - Русия”, а на по-малки плакати четем: Изработеното в Русия инвестирай в своята Родина или Няма по-добра почивка от тази в Крим.

Въпреки поканата руският президент не участва в първомайското шествие на Червения площад, но се очаква в дух на съветските традиции Владимир Путин за втори път да връчи в Кремъл възстановените наскоро награди "Герой на труда на Руската федерация".

През целия ден центърът на Москва ще остане блокиран и разделен на части, като различните партии, движения и организации имат строго определени маршрути и места за провеждането на демонстрации.

Освен това по случай празника на пролетта и труда днес са планирани няколко десетки събития - фестивали, изложби, концерти, които ще продължат до късно вечерта.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32