Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Путин получава цялата информация за обстановката в Югоизточна Украйна в оперативен режим

Дмитрий Песков и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин в оперативен режим получава цялата информация за развитието на обстановката в Югоизточна Украйна, съобщи неговият прессекретар Дмитрий Песков. Още когато се намираше в Минск, Путин определи тази възможна операция като престъпна акция, припомни Песков и добави, че за съжаление, развитието на събитията напълно потвърждава тази оценка.

Часове преди началото на поредната операция на украинките сили в югоизточната част на страната, руското външно министерство излезе с декларация, в която определя тези действия като престъпна грешка, която може да има катастрофални последици.

Руските държавни телевизионни канали постоянно предават репортажи на живо от град Славянск, който сега е в епицентъра на противопоставянето между украинските военни и проруските сепаратисти. В Москва тези събития се определят като наказателна операция на киевската хунта срещу собствения народ. На фона на напълно спокойната обстановка в Славянск кореспондентите твърдят, че киевските власти използват авиация и десантни чести срещу мирното население. В интервю за руските медии един от ръководителите на местното опълчение дори твърди, че в момента киевската престъпна власт безогледно унищожава мирното население на Донбас, но при това не посочи нито един конкретен факт. Според интервюирани по телефона бойци от народното опълчение срещу тях са хвърлени отряди на националистите от "Десен сектор". Твърденията им обаче доста се разминават. Едни съобщават за боеве и жертви в центъра на Славянск, а други твърдят, че украинските военни дори не са навлизали в чертите на града.

Допълнително нажежи информационната обстановка лидерът на руската либерално демократическа партия Владимир Жириновски, който заяви: 

Това е наказателна операция в чист вид, тъй като редовната армия при подкрепата на батальоните от ултрадесни радикали започнаха настъпление срещу градовете. Киевската хунта хвърли армията срещу собствените си граждани. Това е чудовищно, когато авиацията бомбардира градовете, а хеликоптери извършват десант и вече има ранени и убити и от двете страни.

Жириновски призова ръководството на Русия незабавно да предприеме всички необходими мерки за защита на проруското гражданско население в Югоизточна Украйна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32