Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обвини Киев за трагедията в Одеса

| обновено на 03.05.14 в 14:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според руското външно министерство трагичните събития в Одеса са резултат от престъпната  безотговорност на  киевските власти.

Москва смята, че новата власт в Киев е отговорна за смъртта на десетките хора в Одеса, тъй като със своята престъпна политика поощрява национал-радикалите, включително  от „Десния сектор”, които организират кампания на физически терор срещу привържениците на федерализацията и на реалните конституционни промени в украинската общество. Същевременно руското външно министерство опроверга твърденията на Киев, че събитията в Одеса са провокирани от руска намеса.

Снощи ръководителят на украинската президентска администрация Сергей Пашински заяви, че сепаратистите в източна Украйна получават оръжия и инструкции от ФСС на Русия.

Това са небивалици, тотални лъжи и цинизъм, заяви сътрудник на руското външно министерство. Подобни твърдения имат за цел да отклонят вниманието от провежданата в момента наказателна акция в югоизточна Украйна, смята руският дипломат. 

Киев и неговите западни спонсори провокират кръвопролитието в Украйна и носят пряка отговорност за трагедията в Одеса, заяви прессекретарят на руския президент  Дмитрий Песков. Владимир Путин е изразил дълбоки съболезнования на семействата на загиналите, но не и на официалните власти Киев, който Москва смята за нелегитимни.
 
Киевските власти не само са напълно отговорни за жертвите от Одеса, но те са и преки съучастници в тези престъпни действия, заяви Песков пред руски журналисти. Националистите и радикалите, които явно са подстрекавани от нелегитимната власт, изгориха живи мирни хора, които нямаха оръжие”, посочи Дмитрий Песков.

Според него, позицията на Запада спрямо сегашните събития в Украйна, е цинична и показва пълно неразбиране на обстановката в тази страна. Говорителят на Кремъл специално подчерта, че сегашната наказателна операция в югоизточна Украйна бива оправдавана от онези западни лидери, които само преди няколко месеца при никакви условия не се съгласиха  да бъде дадена възможност на законния президент Виктор Янукович да въведе ред в страната. По думите на прессекретаря  на руския президент, Владимир Путин ще продължи да води политика, насочена към намаляване на напрежението.

Руският президент продължава оперативно да се информира от специалните служби и да анализира събитията в Украйна с оглед на вземането на решения за по-нататъшните действия, подчерта Дмитрий Песков.  След трагедията в Одеса, за Русия и за която и да е друга страна ще бъде невъзможно да убеди хората от югоизточна Украйна да се разоръжат, тъй като животът им е в опасност, каза още президентският прессекретар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Дипломати от 28-те страни на ЕС ще обсъдят възможността за налагането на нови санкции за Русия

Дипломати от 28-те страни на ЕС ще обсъдят в Брюксел на 5 май възможността за налагането на нови санкции за Русия, съобщи представител на пресслужбата на Съвета на ЕС, цитиран от ИТАР-ТАСС. Не се уточнява дали ще се разшири черният списък на..

публикувано на 03.05.14 в 15:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32