Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев: ЕРП-тата не трупат нови дългове към НЕК

Снимка: БГНЕС

Електроснабдителните дружества не трупат нови задължения към НЕК, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. Отнемането на лицензите им зависи единствено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, подчерта министърът:

На този етап електроразпределителните дружества са изрядни, но все още те не са върнали това, което трябва да върнат към НЕК. Водят се преговори между НЕК и електроразпределителните дружества и може би ще има споразумение. Може и да нямат споразумение, но в крайна сметка тези средства трябва да бъдат върнати в НЕК.

Стойнев съобщи, че в момента се водят преговори за облекчаване на условията за изкупуване на ток в договорите на две големи централи. Според експерти става дума за договорите с ТЕЦ-овете "Марица-изток" 1 и 2, чиято електроенергия оскъпява крайната цена на тока.

Има преговори с 2 централи евентуално да се променят условията, тъй като считам, че тези условия не могат да отговарят на българската действителност и този, който е взел това решение, наистина не е мислил за бъдещето на българската енергетика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32