Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия призова сепаратистите в югоизточна Украйна да отложат за по-късна дата насрочения за 11 май референдум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия призова сепаратистите в югоизточна Украйна да отложат за по-късна дата насрочения за 11 май референдум. Това стана ясно след днешната среща в Москва на руския президент Владимир Путин с председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дидие Буркхалтер.

Референдумът на 11 май трябваше да даде отговор на въпроса за самоопределението на Донецка и Луганска област, които през последните седмици са арена  на кърваво противопоставяне между украинската армия и проруските сепаратисти. Путин днес коментира и насрочените за 25 май президентски избори: „Моля представителите от югоизточна Украйна и привържениците на федерализацията на Украйна да пренесат насрочения за 11 май референдум за да бъдат създадени необходимите условия за диалог. Искам да отбележа, че насрочените от Киев избори сами по себе си са движение в правилната посока, но те нищо няма да решат, ако всички граждани на Украйна няма да бъдат наясно  как ще бъдат гарантирани техните права след тези президентски избори”, подчерта Владимир Путин. Той определи като виновни за последните събития в Украйна  киевските власти, които дойдоха на власт с държавен преврат и сега отказват да изпълнят договореностите от Женева за разоръжаване на активистите от десните радикални групировки. Според руския лидер, събитията в Украйна се развиват по най-неблагоприятния сценарии. Путин за пореден път призова украинските власти незабавно да прекратят всички военни и наказателни операции в югоизточна Украйна. Според него, подобен подход при разрешаването на вътрешнополитическия конфликт не води до преодоляване на противоречията, а само утежнява разделението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32