Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 90% от гласувалите в Източна Украйна се обявяват за независимост

| обновено на 12.05.14 в 17:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Обявени бяха резултатите от състоялите се вчера в източна Украйна референдуми за независимост. Около 90 процента от участниците в гласуването в Луганска и Донецка област се обявиха за самоуправление.

Окончателните данни от вчерашните референдуми за независимост в Луганска област показват, че 96,2 процента от гласувалите са се изказали в подкрепа на акта за държавна автономия. 3.2 процента са казали "не", а 0.74 процента от бюлетините са се оказали недействителни. След обявяването на финалните резултати от референдума, говорителят на Луганска област заяви, че тя ще поиска от ООН да признае независимостта й. Говорител на проруските сепаратисти посочи, че в областта може да се проведе нов референдум - за присъединяване към Русия.

В Донецка област - след преброяването на 100 процента от бюлетините е установено, че 89.7 процента от участниците са гласували "за" независимост, 10.19 процента са гласували "против". Самопровъзгласилата се Донецка народна република няма да провежда втори етап на референдума за по-нататъшната съдба и статут на Донецка област. Организаторите на вота също така заявиха, че ще бойкотират президентските избори в страната, насрочени за 25 май.

Избирателната активност в Луганска област е била 81 процента и той може да се смята за валиден, обяви представител на организаторите, цитиран от РИА Новости.

Референдумът се проведе в условията на продължаващата антитерористична операция на правителството в източните региони. И тази сутрин експлозии и престрелки се чуваха в района на град Славянск. Няма съобщения за жертви или ранени.

Фарсът, който терористите наричат референдум, няма да има никакви юридически последствия освен наказателната отговорност за неговите организатори, заяви и.д президентът на Украйна Олександър Турчинов. В изявление по повод референдумите в Източна Украйна той посочва, че тези действия са инспирирани от руското ръководство с цел пълното дестабилизиране на ситуацията в Украйна, провалянето на президентските  избори и свалянето на новата власт в Киев. В същото време властта е готова за диалог с онези хора в Източна Украйна, чиито ръце не са изцапани с кръв и които отстояват своите цели и убеждения чрез законни средства, се посочва в изявлението на Турчинов.

Така наречените "референдуми" нямат никаква легитимност, заяви назначеният от Киев губернатор на Донецка област Сергей Тарута: Коментарите са излишни, защото в правния мир не съществува такова нещо като Донецка република. Това е акция за по-нататъшна дестабилизация на ситуацията и опит да се отвлече вниманието от подготовката за президентските избори в Украйна.

Двете допитвания бяха обявени за незаконни от централните украински власти и от редица страни и международни организации. От своя страна проруските бунтовници посочиха, че винаги са били убедени, че мнозинството от хората ще изберат самоуправлението. Роман Лягин, който е председател на сепаратистката избирателна комисия, оправда гласуването така:

Прекрасно разбираме, че никой в света няма да го признае. Европейските организации и страните в целия свят няма да го признаят. Но ние искаме да ни чуят и затова проведохме този народен референдум, организиран от хората.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32